23/9/14

"Ούτε κρύο ούτε ζέστη" από το Βερολίνο ή ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο

«Ουδέν νεώτερον» εκ του Βερολίνου είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις επίσημες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και της Angela Merkel, μετά την πολυσυζητημένη συνάντηση μίας ώρας που είχαν το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών επιτελών, «η συνάντηση δεν είχε ούτε κρύο ούτε ζέστη», καθώς η Merkel απέφυγε να πάρει (δημοσίως) θέση για τα μείζονα ενώ παρέσχε πολιτική στήριξη στον πρωθυπουργό χωρίς να αναδείξει κίνδυνο πολιτικής και κυβερνητικής αποσταθεροποίησης. 

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός πήρε τη μέγιστη συναπτή πολιτική στήριξη που θα μπορούσε (ή θα ήθελε) να δώσει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, κύκλοι του οποίου είχαν φροντίσει τα τελευταία 24ωρα να χαμηλώσουν τον πήχυ των ελληνικών προσδοκιών. 

«Τίποτα άλλο» 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση (σ.σ. επισήμως) σε όλα τα ζητήματα που της έθεσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός -και επί των οποίων είχε γίνει προεργασία από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Κινήθηκε δε, αυστηρά στην οδό των σχετικών διαρροών που είχαν προηγηθεί της τοποθέτησης του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου: ότι δηλαδή οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα ληφθούν κατά την αξιολόγηση από την τρόικα και όχι σε μία διμερή συνάντηση.

Η Merkel απέφυγε, επίσης, κάθε αναφορά στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις παρότι δέχθηκε (ελληνική) δημοσιογραφική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν και εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Σαμαρά: «ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα τη χώρα σε στενή συνεργασία με τους εταίρους, βήμα-βήμα για ένα καλύτερο μέλλον από ό,τι παρελθόν, υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Τίποτα άλλο δεν ήταν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα»… 

“Τι ζητάμε” 

Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε δημοσίως και… στο πλευρό της Γερμανίδας Καγκελαρίου, τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει “τελικής” διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ιχνογραφώντας και τα όρια της κυβερνητικής αντοχής. 

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών των τελευταίων ημερών, ανέφερε (σ.σ. με πολύ προσεκτική επιλογή των λέξεων) ότι η Ελλάδα: 

--- Πέτυχε τους στόχους της και μάλιστα νωρίτερα απ΄όσο προβλεπόταν (πρωτογενή πλεονάσματα, έξοδος στις αγορές) αλλά για να συνεχίσει αυτή την πορεία χρειάζεται “ανάσες” – και δη, φοροελαφρύνσεις. 

--- Μπορεί να σταθεί στα πόδια της “χωρίς νέο Μνημόνιο και χωρίς νέο αναγκαστικό δανεισμό”. 

--- Βλέπει την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ως απόδειξη αυτής της επιτυχίας και όχι ως “βελούδινο διαζύγιο”. 

--- Θέλει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την τελική αξιολόγηση της τρόικας και τα stress tests των τραπεζών – δηλαδή, στα τέλη του έτους (σ.σ. και όχι από το νέο έτος, όπως αφήνουν ευρωπαϊκοί κύκλοι να εννοηθεί). 

Η απάντηση, πάντως, που έδωσε ο κ. Σαμαράς σε σχετική ερώτηση «είναι νωρίς να πω κάτι συγκεκριμένο» παραπέμπει σε μία (τουκλάχιστον) αποθαρρυντική στάση από την κ. Μέρκελ. 

--- Εχει, πλέον, ειδικό γεωστρατηγικό ρόλο λόγω αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής και δικής της ενεργειακής αναβάθμισης (αγωγοί και κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου). 

Το παζλ της σημερινής συνάντηση θα ολοκληρωθεί όταν υπάρξουν νεώτερα για το τι διημήφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: