26/9/14

89.000 συνταξιούχοι ... χωρίς σύνταξη στο ΙΚΑ

Τα πολύ... χειρότερα έχουν αποτραπεί για το ΙΚΑ και τους συνταξιούχους τους, σημερινούς και αυριανούς,  από τη μη - ικανοποίηση 146.000  δικαιωμάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αντιστοιχούν σε 89.000 άτομα, σύμφωνα με κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει ήδη την Κομισιόν, καθώς σε αυτό βλέπει μία γιγάντια βραδυφλεγή βόμβα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της χώρας. Υπενθυμίζεται πως τέλος του Οκτωβρίου πρέπει να παραδοθεί η αναλογιστική μελέτη και για το ΙΚΑ.

Οι 89.000 συνταξιούχοι χωρίς... σύνταξη, αν και έχουν αιτηθεί τη σύνταξη τους, περιμένουν -κατά μέσο όρο- πάνω από 15 μήνες για να την πάρουν. Ενδεικτικά τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στην Αθήνα αποδίδουν αυτές τις μέρες τις συντάξεις που αιτήθηκαν οι δικαιούχοι τους το... Μάρτιο του 2013, δηλαδή πριν ενάμισι χρόνο.

Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 - Σεπτεμβρίου 2014 δόθηκαν μόλις... 3806 νέες συντάξεις (0,31%), σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος". Έτσι κρατήθηκαν υπό σχετικό "έλεγχο" οι δαπάνες του Ταμείου, τη στιγμή που τα έσοδα τόσο από το κράτος όσο και από τις ασφαλιστικές εισφορές γενικά πέφτουν. Αντίθετα, σε μικρότερα ταμεία όπως εκείνο του ΟΑΕΕ και Δημοσίου το πλήθος των συντάξεων αυξήθηκε κατά 2,3% και 2,7% αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως το "έλλειμμα" 317 εκατ. ευρώ (ή περίπου 3% του προϋπολογισμού του) που εμφανίζεται να έχει το ΙΚΑ στο οχτάμηνο του 2014 (Ιανουάριος - Αύγουστος), σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Τρίτη είναι περισσότερο "λογιστικό" παρά πραγματικό και οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην καθυστερημένη απονομή των συντάξεων .

Πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το έλλειμμα στο ΙΚΑ σε ένα διάστημα έως δύο χρόνια από σήμερα αν ικανοποιούνταν 146.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (89.000 για συντάξεις γήρατος, θανάτου, αναπηρίας και 75.000 για επικουρικές συντάξεις), δεδομένης της στασιμότητας των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (αύξηση 0,6% στο οχτάμηνο του 2014);

Σύμφωνα με διοικητικά στελέχη του ΙΚΑ, σε ετήσια βάση θα έπρεπε να επιβαρυνθεί έως 1,389 δισ. ευρώ ή  ... 12%, μιας και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια ή των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

 - Δύο στις τρεις θέσεις εργασίας που δηλώνονται στο ΙΚΑ είναι μερικής απασχόλησης με συνέπεια να μην παίρνουν τα πάνω τους τα "ίδια" έσοδα του ΙΚΑ.

- Η ρύθμιση της "Νέας Αρχής" ομολογουμένως "απέτυχε".
- Τα έσοδα από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών είναι ακόμα ελάχιστα.
- Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ΙΚΑ για την πληρωμή συντάξεων από το 2015 και έπειτα στα 2,5 δισ. ευρώ από τα 2,3 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή πολύ λίγα για να καλύψουν τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ταμείου.

- Από τους πόρους που συγκεντρώνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), μόνο εκείνοι που προέρχονται από τις εισφορές στις υψηλές συντάξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν -μέχρι το 2019- για να κλείσουν "τρύπες" των ασφαλιστικών. Οι πόροι αυτοί ανέρχονται σε 500-550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και αφορούν όλα τα ταμεία και όχι μόνο το ΙΚΑ...   

Στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει συνολικά να βρει το ΙΚΑ για να πληρώσει τους νέους συνταξιούχους το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2016 (οπότε αναμένεται να έχουν πάρει τη σύνταξη τους όλοι οι σημερινοί αιτούντες) δεν συμπεριλαμβάνει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων που προβλέπεται να λάβει ο συνταξιούχος για το διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που "βγήκε" στη σύνταξη και εκείνης που πήρε "στο χέρι την πρώτη σύνταξη του.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ελέγχου πληρωμών των συντάξεων "Ήλιος", το Σεπτέμβριο πληρώθηκαν από το ΙΚΑ 3,1 εκατ. ευρώ για νέες συντάξεις και 19,3 εκατομμύρια για την αναδρομική καταβολή των συντάξεων που δεν πληρώθηκαν όσο ο συνταξιούχος ανέμενε την πρώτη σύνταξη του....

Στο 1,3 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνα τα ποσά που θα χρειαστεί το ΙΚΑ για εκείνους που θα αιτηθούν από σήμερα μέχρι και το 2018, οπότε λήγει το τρέχον Μεσοπρόθεσμο, να λάβουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Αυτοί εκτιμάται ότι δεν θα είναι λιγότεροι από 50.000...

Δεν υπάρχουν σχόλια: