16/9/14

Οι προβλέψεις για ύφεση και το 2014!

Την ώρα που ο οίκος αξιολόγησης S&P 500 αναβαθμίζει λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής το αξιόχρεο της Ελλάδας (όχι όμως σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που διατηρούν τον χαρακτηρισμό «junk», δηλαδή σκουπίδια), εκφράζει την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα εμφανίσει θετικό πρόσημο ανάπτυξης ούτε το τρέχον έτος, σε αντίθεση με την εκτίμηση της κυβέρνησης, αλλά από του χρόνου. Και όχι μόνο αυτό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι επηρεάζεται από τον αποπληθωρισμό που προκαλεί η ασθενής ζήτηση για σειρά αγαθών και υπηρεσιών σε σημείο που και άλλοι αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρχίζουν να σκέφτονται αναθεώρηση προς τα κάτω της εξέλιξης του ΑΕΠ.

Επισήμως, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται και στο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο. Πολύ κοντά σε αυτόν τον στόχο είναι και η πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για 0,5%. Ωστόσο, ανεπισήμως αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται ότι υπάρχουν πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 0,3%-0,4%.

Οι αναλυτές πάντως του οίκου αξιολόγησης S&P εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει και το 2014 αρνητικό πρόσημο (-0,2%), για έβδομη χρονιά, ενώ θα ανακάμψει του χρόνου κατά 1,9%, το 2016 κατά 2,3% και το 2017 κατά 2,7%.

Στους κινδύνους που υπάρχουν για την Ελλάδα, και αν γίνουν πραγματικότητα θα οδηγήσουν σε νέα υποβάθμισή της, ο οίκος περιλαμβάνει:

1. Τις πολιτικές εξελίξεις. Παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις έως τώρα στηρίζουν την αλλαγή της οικονομίας, παραμένουν η «κοινωνική ένταση και το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο», αναφέρουν οι αναλυτές του S&P και τονίζουν ότι η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι λόγος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της χώρας. Επίσης, κάνει λόγο για αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές και πολιτικές δυσκολίες στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
2. Την αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
3. Το ενδεχόμενο οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας να υποστούν μία νέα αναδιάρθρωση στα ομόλογα που κατέχουν. Επί της ουσίας, όσο δεν καταλήγει η ευρωζώνη στον τρόπο με τον οποίο θα διευθετήσει εκ νέου το ελληνικό χρέος και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, στην αγορά θα υπάρχει πάντα ο φόβος ότι μπορεί κάποια στιγμή η Ελλάδα να ζητήσει από τους ιδιώτες δανειστές της να δεχθούν απώλειες από αυτά που έχουν να λαμβάνουν από τη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο οίκος θεωρεί «πολιτικά πιο εφικτό» τον στόχο για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων γύρω στο 2% του ΑΕΠ, και όχι 4,5% από το 2016 και μετά, όπως προβλέπεται στο μνημονιακό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: