17/9/14

Διαδικασίες εξπρές στον αποχαρακτηρισμό δασών. Τύφλα να 'χει ο Αμαζόνιος, τσιμέντο να γίνουν!

Διάστημα 10 ημερών θα απαιτείται πλέον για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης  ως δασική ή μη κατόπιν απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού από τα δασαρχεία θα αναρτώνται σε ειδική διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ, με στόχο να υπάρχει διαφάνεια, αλλά και να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι τον χαρακτήρα μιας έκτασης.
Με τον τρόπο αυτό, μέσα σε 10 ημέρες θα αναρτάται η απόφαση του δασάρχη στον διαδικτυακό χώρο του υπουργείου και θα κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο.
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν πως κάθε χρόνο εκδίδονται γύρω στις 20.000 πράξεις χαρακτηρισμού. Σύμφωνα με δασικούς υπαλλήλους, στην Αττική για να βγει μία πράξη χαρακτηρισμού απαιτείται πάνω από ένας χρόνος, ενώ αν υπάρξουν διαφωνίες το θέμα πάει δικαστικά και μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και δέκα χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να χτυπηθεί η διαφθορά και η λειτουργία παραμάγαζων μέσα στα δασαρχεία. Στο ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί μοιάζει με κουβάρι: πολύπλοκη νομοθεσία και διαφορετικές υπηρεσίες υπεύθυνες για την ίδια περιοχή, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους να χρησιμοποιούν αλχημείες για να πετύχουν τους στόχους τους.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα και άλλες αποφάσεις που αφορούν τις εκτάσεις.Θα ακολουθεί η δημοσιοποίηση πάλι online, καθώς και των όποιων αντιρρήσεων σε διάστημα ενός μήνα.
Στις αναρτήσεις θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων με δεδομένα από το Taxisnet. Μελλοντικός στόχος είναι όλες οι πληροφορίες να αξιοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών. Οι πράξεις χαρακτηρισμού θα εξακολουθούν να γίνονται μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο έως το 2020.
Τι ισχύει πλέον για τις αναδασώσεις
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πλέον σε τρεις μήνες εκδίδεται απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για άρση/ανάκληση της απόφασης κήρυξης μιας έκτασης ως αναδασωτέας. Αν μια δασική έκταση έχει αλλάξει νόμιμα χρήση δεν κηρύσσεται πλέον αναδασωτέα. Υπάρχει και πρόβλεψη για ανάκληση όλων των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Τέλος, για όσες επεμβάσεις επιτρέπεται πλέον να γίνονται σε αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται απόφαση για άρση της αναδάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: