10/9/14

Το 51,13% έχασε και τη νέα ρύθμιση για τις οφειλές του ΟΑΕΕ - "Στον αέρα" οφειλές 105,5 εκατ. ευρώ

Αισθητή μείωση των οφειλετών που αποφασίζουν να εισαχθούν στις ισχύουσες ρυθμίσεις έχει καταγράψει ο ΟΑΕΕ τους τελευταίους 4 μήνες . Αιτία της «χαλάρωσης» παρά τις απειλές για λήψη καταναγκαστικών μέτρων  είναι η προσδοκία, μετά και τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ότι θα προωθηθεί ευνοϊκότερη ρύθμιση χρεών έως 100 δόσεις.
«Ποιος θα μπει σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σήμερα με 33 δόσεις ,όταν περιμένει να ανακοινωθεί ένα ευνοϊκότερο μέτρο; αναρωτιέται ανώτατο στέλεχος του οργανισμού , υπογραμμίζοντας ότι και οι μισοί από αυτούς που υπέβαλλαν αίτηση για την πάγια  κατέβαλαν την πρώτη δόση και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός ρύθμισης.
Η ασάφεια και η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων – εκτιμά το ανώτατο στέλεχος του ΟΑΕΕ- θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη κάμψη στα έσοδα του οργανισμού. Ήδη το ταμείο που έχει απορροφήσει το 80% της ετήσιας επιχορήγησης , εισέπραξε  έξτρα χρηματοδότηση 300 εκ ευρώ ενώ αναμένεται να ενισχυθεί με 100 εκ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τους επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, έως και τις 5 Σεπτεμβρίου, 48.222 μπήκαν στην «πάγια» ρύθμιση για 186,3 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πορεία οι 24.658 από αυτούς (ποσοστό 51,13%) «έχασαν» τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα οφειλές ύψους 105,5 εκατομμυρίων ευρώ να μείνουν στον... αέρα και μόνο 23.564 εξακολουθούν να πληρώνουν δόσεις έναντι ρυθμισμένων οφειλών 80,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΑΕΕ  μετά τη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εκπρόθεσμοι θα επιβαρύνονται από σήμερα ,10 Σεπτεμβρίου με ετήσιο επιτόκιο 8,05%  από 8,15% που ίσχυε . Η διαφορά είναι σαφώς αμελητέα για μικρές οφειλές (1 ευρώ στα 1000) αλλά εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά  για τους μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: