1/2/10

FT: Τί θα μας ζητήσει η Κομισιόν. Κόψτε μισθούς και βάλτε νέους φόρους


Κρίσιμες και «σκληρές» αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, αφού παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση του ίδιου του πρωθυπουργού στο Νταβός, οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αμβλύνουν τις πιέσεις προς τη χώρα μας για άμεση λήψη έκτακτων μέτρων προς την κατεύθυνση της όσο το δυνατόν ταχύτερης κάλυψης της δημοσιονομικής μας «μαύρης τρύπας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ – με πρώτους και πάλι τους Financial Times που ανήρτησαν σχετικό κείμενο στην ηλεκτρονική τους σελίδα – τις επόμενες ημέρες και δη στο διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να περικόψει τους μισθούς στο Δημόσιο, να καταστήσει αποτελεσματικότερο το σύστημα συλλογής φόρων και να αλλάζει άρδην το ίδιο το στάτους κβο στο Δημόσιο Τομέα!

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο των όσων θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης του Προγράμματος Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δη ο έχων τη φήμη του «σκληρού και άτεγκτου» νέος αρμόδιος για τα Οικονομικά Επίτροπος Όλι Ρεν, θα ζητήσει από την κυβέρνηση να «περικόψει τον μέσο ονομαστικό μισθό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο σύνολο των εποπτευόμενων από το κράτος οργανισμών και εταιριών».

Ουσιαστικά δηλαδή να υιοθετήσει το πλέον «σφικτό» σενάριο δημοσιονομικής προσαρμογής, μια ... «βελτιωμένη» έκδοση του περιβόητου Ιρλανδικού μοντέλου!

Παράλληλα η Κομισιόν φέρεται έτοιμη να ζητήσει από τη χώρα μας την άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής, ονοματίζοντας μάλιστα ως κύριους «ενόχους» για αυτήν τους ελεύθερους επαγγελματίες (!), ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η επιβολή ενός νέου φόρου στα λεγόμενα αγαθά πολυτελείας.

Επίσης, οι ιθύνοντες της Επιτροπής θα απαιτήσουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και για να γίνει αυτό θα ζητήσουν απτές αποδείξεις ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα εξυγιανθεί και θα αυτονομηθεί.

Τέλος, πάντα κατά το δημοσίευμα των FT, οι Ευρωπαίοι θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση χρονικό περιθώριο 4 μηνών για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα.

Εφόσον η Αθήνα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, τότε οι 15 της Ευρωζώνης πιθανότατα θα προχωρήσουν στη λήψη οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας, κάτι πάντως που ουδέποτε έχει συμβεί στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: