1/2/10
Τα δραματικά ραντεβού με Μπαρόζο, Αλμούνια και Τρισέ στο Νταβός. Τελεσίγραφο στον Γιώργο
Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να δρομολογήσει θαρραλέα μέτρα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας έδωσαν στον πρωθυπουργό τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο περιθώριο των εργασιών του ετήσιου οικονομικού forum του Νταβός.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Χοακίν Αλμούνια, τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο και τον διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι κορυφαίοι αυτοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τού εξέθεσαν με τον πιο δραματικό τρόπο τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα στην περίπτωση που αποτύχει να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάταξης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Και οι τρεις αυτοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι είναι προτιμότερο να εφαρμόσει από μόνη της ένα πλέγμα μέτρων εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, που θα χαλάρωνε τις πιέσεις των αγορών και θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη της, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα μέτρα που θα της επιβληθούν στη συνέχεια θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου ότι με το να μην αναλαμβάνει η Ελλάδα το κόστος των αναγκαίων μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας της δεν υποθηκεύει μόνον το μέλλον της, αλλά παίρνει και το ρίσκο να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ίδια την ευρωζώνη. Από τις συνομιλίες αυτές ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι εξήλθε ιδιαίτερα προβληματισμένος, αφού συνειδητοποίησε ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ανεπαρκές το σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Οπως φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία όπως τη βλέπουν έξω είναι κάτι περισσότερο από οριακή.
Το ερώτημα ωστόσο είναι -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών- αν ο πρωθυπουργός θα διευρύνει τα μέτρα στην κατεύθυνση που του υποδεικνύει η Ε.Ε. και οι αγορές ή αν συνυπολογίζοντας το πολιτικό κόστος θα επιμείνει στο πακέτο που έχει ήδη υποβάλει η κυβέρνηση. Αν επιλέξει την πρώτη λύση, είναι βέβαιο ότι οι πιέσεις των αγορών θα χαλαρώσουν και σταδιακά τα spreads θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα. Αν επιλέξει τη δεύτερη, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και να μην μπορεί κάποια στιγμή η Ελλάδα να δανειστεί.
Το πρόβλημα μιας ενδεχόμενης δημοσιονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, φαίνεται ότι προβληματίζει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Έστω και με καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συνειδητοποιούν ότι οι κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η χώρα μας (που βασίζονται βεβαίως σε ακριβή στοιχεία), ενδέχεται να καταστήσουν συντόμως προβληματικό τον δανεισμό μας, προκαλώντας παρενέργειες στο ευρώ.
«ΔΝΤ και Ε.Ε. μαζί θα σώσουν την Ελλάδα αν απειληθεί με χρεοκοπία»
Ηδη η εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψε ότι η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν τη δυνατότητα να παρέμβουν οι ίδιες, σε συνεργασία ίσως και με την Ολλανδία, ώστε να διασφαλίσουν τον δανεισμό της χώρας μας και να τη σώσουν από ένα ενδεχόμενο κραχ. Αυτά τα σχέδια διάσωσης δεν τα έχουν δημοσιοποιήσει, αφενός διότι θα επέτειναν τις πιέσεις των κερδοσκόπων προς τη χώρα μας, αφετέρου επειδή θέλουν να συνεχίσουν τις φιλικές πιέσεις και να μην εφησυχάσουμε, ώστε έστω και στο παρά πέντε να λάβει η Ελλάδα από μόνη της τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Αν και δεν υπάρχουν μηχανισμοί στην Ευρώπη –όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- που θα διευκόλυναν ένα σχέδιο διάσωσης, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν όλες τις πιθανότητες. Και με δεδομένο ότι η απόφαση αυτή είναι πολιτική, θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί λύση. Το σίγουρο είναι ότι η Ε.Ε. φαίνεται ότι απορρίπτει τη λύση του ΔΝΤ, επειδή προφανώς κρίνεται υποτιμητικό για την ευρωζώνη να κληθεί ένας «υπερατλαντικός» οργανισμός για να διασώσει μια χώρα-μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Απρόθυμο να παρέμβει, για τους ίδιους λόγους-ίσως γιατί αντιμετωπίζει και κάποια προβλήματα χρηματοδότησης- δείχνει και το ίδιο το ΔΝΤ.
Ωστόσο ο διευθυντής του, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, δεν αποκλείει στους Ελληνες συνομιλητές του το ενδεχόμενο να προστρέξει η Ε.Ε. από κοινού με το ΔΝΤ για να διασώσει την Ελλάδα σε περίπτωση που απειληθεί με χρεοκοπία. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβουν οι εταίροι μας για να διασωθεί η οικονομία μας, θα μας επιβάλουν εξαιρετικά αυστηρά μέτρα, πολύ χειρότερα από αυτά που θα παίρναμε εγκαίρως μόνοι.
Σε αυτή την περίπτωση –όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- το κόστος θα είναι διπλό, αφού και η χώρα θα εκτεθεί διεθνώς και τα μέτρα που θα επιβληθούν θα έχουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.
Αλλωστε η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει συγκεκριμένο οδικό χάρτη -δηλαδή μέτρα- για τις χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη και χρεοκοπούν… Για όλους αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο Φεβρουάριος θα είναι ίσως ο πιο κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα. Αφού στις αρχές του επόμενου μήνα θα υποβληθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Ε.Ε. Το πιθανότερο είναι ότι θα εγκριθεί, αλλά με την επιφύλαξη ότι είναι ανεπαρκές. Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι πιθανό ότι οι επιφυλάξεις αυτές θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο πιέσεων, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τα spreads. Ίσως τότε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νέα, ακόμα πιο δραστικά, μέτρα.
Σε διαφορετική περίπτωση, όλες οι πιθανότητες θα είναι ανοιχτές…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου