16/2/10

Διορία έως 15/5 από Ε.Ε. για έκτακτα μέτρα


Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνέχεια της προόδου που καλείται να σημειώσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

«Το Συμβούλιο… ζητά από την Ελλάδα να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί μετά τη συνάντησή τους με θέμα τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου 2010, ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων για το 2010, νέα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα τέλη του 2010 και άλλα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι το 2012».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Μαρτίου να παρουσιάσει έκθεση προόδου, στην οποία θα ορίζει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2010. Επίσης, μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει να παρουσιάσει νέα έκθεση, στην οποία θα αναφέρει τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.

Στη συνέχεια θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί καλούν την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, «ένα θαρραλέο και ολοκληρωμένο πακέτο δομικών μεταρρυθμίσεων» και να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και ενίσχυση της απασχόλησης.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες

Όπως δήλωσε ο νέος Επίτροπος Ολι Ρεν, αντιπροσωπεία της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αναγνωρίζουμε τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα και την

αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, καθώς και επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί, ώστε να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος», δήλωσε ο Ρεν.

«Η Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες - τις επόμενες ημέρας, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη - με εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή και τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: