26/2/10

Στον αέρα 450 χιλιάδες ασφαλισμένοι


Η τελευταία πράξη στην λυσσαλέα όπως είχε εξελιχθεί κόντρα μεταξύ του προέδρου της Commercial Value Δ. Βιδάλη και του ομολόγου του στην Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης Γ. Πέτσα εκτός από την ήττα του πρώτου, είχε κι άλλα παράλληλα θύματα. Κι αυτό διότι η διαδικασία εκκαθάρισης στην οποία η Commercial Value τοποθετείται έχει μια σειρά από παράπλευρες απώλειες.

Πρώτο θύμα, οι 400 χιλιάδες ασφαλισμένοι της εταιρείας στον κλάδο αυτοκινήτου και οι 50 χιλιάδες ασφαλισμένοι του κλάδου ζωής, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στον αέρα. Σημαντικη΄όμως απώλεια είναι και οι περίπου 200 θέσεις εργασίας που χάνονται καθώς και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι περίπου 800 πράκτορες που συνεργάζονταν με την εταιρεία, πολλοί εκ των οποίων θα βρεθούν μπροστά σε δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα.

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας έχει φυσικά παρενέργειες και στη λειτουργία της Aspis Bank στην οποία η Commercial Value είναι ο βασικός μέτοχος. Παρά ταύτα, πληροφορίες του protothema.gr αναφέρονται σε επικείμενη παρέμβαση Προβόπουλου ώστε οι μετοχές της ασφαλιστικής να αγοραστούν έναντι 1 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο θα κληθεί να δράσει πυροσβεστικά.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως σχεδόν στην τελευταία της απόφαση πριν εκχωρηθούν οι αρμοδιότητές της στην Τράπεζα της ελλάδος, η Επιτροπή Ελέχου Ιδιωτικής Ασφάλισης έδωσε το τελευταίο χτύπημα στην Commercial Value. Στελέχη της αγοράς μιλάνε για μια βεντέτα την οποία έληξε με δυναμικό τρόπο ο πρόεδρος της Επ.Ε.Ι.Α. και κουμπάρος του Κώστα Καραμανλή Γ. Πέτσας λόγω της πολιτικής κόντρας που είχε με τον πρόεδρο της ασφαλιστικής και γνωστό για τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Βιδάλη. Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ειδικότερα ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης φέρεται να μην μπορεί να αντιδράσει, λόγω του αιφνιδιασμού που δέχθηκε από τον κ. Πέτσα. Παρά ταύτα, ο κ. Πέτσας όπως τονίζεται, δεν έλαβε υπόψιν του το διπλό ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρείας από ρωσικό και βρετανικό όμιλο. Μάλιστα οι μεν Ρώσοι ενδιαφέρονταν για εξαγορά του τραπεζικού βραχίονα, οι δε Βρετανοί του ασφαλιστικού. Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε πως και στο παρελθόν ο κ. Πέτσας εγείροντας σειρά ζητημάτων, εμπόδισε την αύξηση κεφαλαίου από κυπριακά κεφάλαια στην εταιρεία καθώς και τη συμφωνία – σανίδα σωτηρίας για την Commercial Value με τη γαλλική ασφαλιστική ΑΧΑ

Εκτός εκκαθάρισης τα συμβόλαια ζωής

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αργά το απόγευμα ανακοίνωσε ότι, καθώς η εταιρεία αποτελεί μία εκ των σημαντικών ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών, αποφασίστηκε να μην τεθούν σε ασφαλιστική εκκαθάριση τα χαρτοφυλάκια ζωής της εταιρείας και να εξακολουθήσει η λειτουργία τους, με σκοπό την αναδιοργάνωση και μεταβίβασή τους σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, ώστε να διασφαλιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι εργαζόμενοι.

Επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής της εταιρείας διορίζεται ο κ. Ιωάννης Παντελίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: