17/2/10

Το σκέφτεται η κυβέρνηση για προσφυγή στο ΔΝΤ


Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για «κόψιμο» του 14ου μισθού, άφησε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση το σκέφτεται ακόμα και για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μιλώντας μετά το τέλος του συμβουλίου Εκοφίν, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν –ερήμην του Έλληνα ομολόγου τους- την υπαγωγή της Ελλάδας στον ασφυκτικό κλοιό επιτήρησης (άρθρο 126, παράγραφος 9 της συνθήκης της ΕΕ) και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τα εισοδήματα».

Στην Αθήνα πάντως καταφτάνουν τις επόμενες μέρες τα στελέχη της Κομισιόν, ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ, έτοιμοι να πιέσουν για να κάνει η κυβέρνηση «ό,τι χρειάζεται» για να μειωθούν τα ελλείμματα κατά 4% του ΑΕΠ εφέτος.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων και τον δημοσιονομικό τους αντίκτυπο. Θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας εκτίμηση των μέτρων στα μέσα Μαρτίου. Και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε επιπλέον αναγκαία μέτρα, αν χρειαστεί.

Προς το παρόν πάντως, εάν γίνονταν σήμερα οι έλεγχοι, η Ελλάδα φαίνεται πως θα γλίτωνε τα χειρότερα. Ο Ιανουάριος έκλεισε με πλεόνασμα 574 εκατ. ευρώ στα έσοδα, έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο πέρυσι. Τα έσοδα αυξήθηκαν 16,5% έναντι ετήσιου στόχου 10,8% και οι δαπάνες μειώθηκαν 10,6% έναντι στόχου 2,8%.

Με τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε μετά το Εκοφίν ότι «δεν υπάρχει απόφαση για πρόσθετα μέτρα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το ΠΣΑ φτάνει».

Ωστόσο οι έξωθεν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα «εδώ και τώρα» συνεχίζονται και , όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα θα επιβληθούν τελικώς στα μέσα Μαϊου «ερήμην» της κυβέρνησης, εάν τελικώς φανεί πως η κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, να μειώσει το έλλειμμα 4% εφέτος.

Οι Βρυξέλλες ράβουν «στενό κουστούμι» για τη χώρα μας, με τον πρόεδρο του Ευrogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ να προαναγγέλλει πλέον συγκριμένα μέτρα (αύξηση ΦΠΑ, αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας και ΙΧ κ.α.).

Ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί θεωρούν ότι η Ελλάδα θα στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές εάν λάβει σκληρά μέτρα εδώ τώρα. Όλοι όμως συμφωνούν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από όσα υποσχέθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και το Ecofin.

Οι Ευρωπαίοι ετοίμασαν ένα εφιαλτικό «σενάριο» για την Ελλάδα με μέτρα όπως:

• Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο,
• Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ
• Περιορισμός των αγαθών με χαμηλό ΦΠΑ
• Απελευθέρωση απολύσεων
• Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Κατάργηση του δώρου Πάσχα και του επιδόματος αδείας
• Σύνταξη στο σύνολο των εργάσιμων χρόνων
• Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
• Μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων
• Περιορισμό πρόωρων - αναπηρικών συντάξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: