3/2/10
Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ΠΣΑ
Την έγκρισή της στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση έδωσε η Κομισιόν επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα και για να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή εξέδωσε γνώμη σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για την περίοδο 2010-2013, σύσταση, βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης, για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, σύσταση, βάσει του άρθρου 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης, σχετικά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κίνησε διαδικασία επί παραβάσει ώστε οι αρχές να τηρούν την υποχρέωση υποβολής αξιόπιστων δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και με ολοκληρωμένο τρόπο τα μέσα δημοσιονομικής και οικονομικής επιτήρησης που προβλέπονται στη Συνθήκη.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει πως συμφωνεί με τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και με τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης του Ιανουαρίου 2010.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει στα μέσα Μαρτίου ενδιάμεση έκθεση για την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω προσαρμογές.
Σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πακέτο, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την επιτάχυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαπραγμάτευσης των μισθών.
«Η Επιτροπή δέχεται με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης την Τρίτη, σχετικά με τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων (ως προς τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα), προκειμένου να διαφυλαχθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόων του προγράμματος σταθερότητας. Καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους, εντός των προσεχών εβδομάδων, και σημειώνει με ικανοποίηση την ετοιμότητα της, στην υιοθέτηση και υλοποίηση επιπλέον μέτρων, στην περίπτωση που αυτά κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, θα πρέπει να προσδιοριστούν αναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το 2012.»
Η Κομισιόν συστήνει επίσης στην Ελλάδα να δημιουργήσει ένα αποθεματικό ίσο με το 10% επί των τρεχουσών δαπανών με στόχο την κάλυψη πιθανών μελλοντικών πιέσεων.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι δεδομένης της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και των συνεχών εξωτερικών ανισορροπιών που οφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας, και προκειμένου να καταστεί δυνατόν να συζητηθούν ταυτοχρόνως στο Συμβούλιο η δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υιοθετείται ολοκληρωμένη προσέγγιση του μηχανισμού ενισχυμένης επιτήρησης.
Μήνυμα Μπαρόζο για αυστηρή επιτήρηση
Το «πράσινο φως» της Κομισιόν στο ελληνικό ΠΣΑ είχε προαναγγείλει χθες με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να λάβει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τους στόχους, όσο και στις διεθνείς αγορές ότι η Επιτροπή θα ελέγχει με πολύ αυστηρό τρόπο την επίτευξη των στόχων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 οφείλεται σε ένα συνδυασμό αστοχίας κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού και κακής ανακοίνωσης στατιστικών στοιχείων. Έλλειμμα τέτοιου μεγέθους πρέπει να διορθωθεί αποφασιστικά, όπως και το χρέος που είναι υπερβολικά υψηλό, υπογράμμιζε στην ανακοίνωσή του.
Η επιτυχής διόρθωση του πολύ υπερβάλλοντος ελλείμματος είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τη ζώνη ευρώ και την Ε.Ε. στο σύνολό της, κατέληγε η γραπτή δήλωση του κ. Μπαρόζο.
Αλμούνια: Επείγει η υιοθέτηση των μέτρων
Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια δήλωσε, από την πλευρά του, ότι όλα τα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη διαθέτουν επαρκή εργαλεία προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει το ίδιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας με την Ισπανία και την Πορτογαλία.
«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη μεταρρύθμιση. Οι χθεσινές ανακοινώσεις ενισχύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την αναπτυξιακή πορεία και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα γεννηθούν, είναι όμως και προς το συμφέρον της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο έργο.»
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην Επιτροπή πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2010-2013, στο οποίο προβλέπεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ώστε να κατέλθει στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010 και, εν συνεχεία, στο 5,6% το 2011, στο 2,8% το 2012 και στο 2% το 2013. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται δέσμη συγκεκριμένων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης για το 2010.
Οι ολοκληρωμένες συστάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν τον Φεβρουάριο, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου