Τι άλλο θα μπορούσε να πει η ΑΔΑΕ όταν η κοινοτική οδηγία είναι σαφής! Είναι δυνατόν να μπουκάρει η δίωξη σε σπίτια και εργασίες για μια συκοφαντική δυσφήμηση και αν αυτή έχει γίνει;
Το απόρρητο των επικοινωνιών διασφαλίζεται και στο Διαδίκτυο, ενώ συμπεριλαμβάνει και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, ηλεκτρονικό ίχνος, τόπος κλήσεως κ. λπ.). Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η...
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στο διευκρινιστικό σημείωμα που απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε. Το σημείωμα, που διαβιβάστηκε και στον πρόεδρο της Βουλής, έρχεται κατόπιν γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά (9/2009) σχετικά με την άρση της ανωνυμίας των χρηστών ιστολογίων (blogs).
Στο σημείωμα η ΑΔΑΕ απορρίπτει τη γνωμοδότηση Σανιδά, η οποία ζητάει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο -πλην των περιπτώσεων που προβλέπει ο ν. 2225/1994, δηλαδή της εθνικής ασφάλειας και των ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων- και για λιγότερο σοβαρά αδικήματα (π. χ. εκβιασμοί, εξύβριση κ. λπ.).
Η ΑΔΑΕ, επικαλούμενη τόσο την εθνική όσο και την κοινοτική νομολογία, σημειώνει ότι το απόρρητο είναι εξίσου ισχυρό συνταγματικό δικαίωμα με τη δικαστική προστασία του θιγομένου.
Ωστόσο, κατά την ΑΔΑΕ, οι όποιες συνταγματικές συγκρούσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τα δεδομένα τόσο της κοινοτικής όσο και της διεθνούς εμπειρίας. Ο νομοθέτης, κατά την ΑΔΑΕ, θα μπορούσε να διευρύνει την ισχύ του νόμου 2225/1994, έτσι ώστε η άρση του απορρήτου να συμπεριλαμβάνει και άλλες κατηγορίες εγκλημάτων, με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου