10/12/10

Όλα τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου


Όπως είχε εδώ και καιρό ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, μειώνοντας ταυτόχρονα το ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

Καταργείται το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος στα 2,2 Mwh, ενώ δίνονται κίνητρα – όπως έκπτωση των τελών ταξινόμησης και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας για οχήματα μεσαίας εργοστασιακής αξίας- για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων.

Αναλυτικά τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

- Αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του υπερμειωμένου από το 5,5% στο 6,5%.

- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το σήμερα ισχύον 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

- Αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ.

- Απλοποίηση του συστήματος διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης με την κατάργηση της καταβολής του αυξημένου ΕΦΚ καυσίμου κατά τον εκτελωνισμό από τους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.

- Μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση (από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh), αύξηση των επιχειρηματικών τιμολογίων εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση. Η ρύθμιση αυτή γίνεται αντισταθμιστικά στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

- Παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας.

- Μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65% και την αύξηση του παγίου στοιχείου από το 10% στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: