17/12/10

Συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό μετά το 2013


Σε μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία ως προς τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης κατέληξαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής και ανέθεσαν την ευθύνη στο Eurogroup να δουλέψει μέχρι το Μάρτιο για να καταλήξει στις λεπτομέρειες όπως η συμμετοχή ιδιωτών, η αύξηση των πόρων και η έκδοση κάποιου είδους ευρωομολόγου αλλά και σε όλα τα τεχνικά ζητήματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τετ-α-τετ με αρκετούς ηγέτες και αξιοματούχους της Ε.Ε: Είδε πριν το δείπνο τους κ.κ. Γιούνγκερ, Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι ενώ είχε και πεντάλεπτη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικκούς κύκλους ο κ. Παπανδρέου συζήτησε μαζί της την εικόνα της ευρωζώνης και το πως πρέπει να προχωρήσει εφεξής η Ε.Ε. Παπανδρέου και Μέρκελ μίλησαν για τον μόνιμο μηχανισμό και το πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης, ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός σωστά. Ο κ. Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο συζήτησαν για το θέμα που κυριάρχησε στις Βρυξέλλες και δεν είναι άλλο από τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης που όπως είπε «ακόμη και τώρα αντιδρούν αρνητικά» .

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κος Παναδρέου τόνισε πως «πρέπει να δοθούν μηνύματα που να τις πείθουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ προχωρούν με σωστό τρόπο» με στόχο να αντιμετωπιστεί η πίεση των αγορών. «Αυτό που μας ενδιαφέρει να βγει από την Σύνοδο, είναι να φανεί ότι η Ε.Ε. κινείται με αποφασιστικότητα ώστε να περάσει και το σχετικό μήνυμα προς τις αγορές» ήταν το μήνυμα του κ. Παπανδρέου προς την γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο να τεθεί από ελληνικής πλευράς το θέμα των ευρωομολόγων το οποίο ωστόσο δεν επρόκειτο να μπει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ, επρόκειτο να τεθεί παρασκηνιακώς καθώς δεν είναι μέρος της επίσημης ατζέντας. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες «η επιμήκυνση δεν είναι θέμα του συμβουλίου τυπικά, αλλά ατύπως μπορεί να τεθεί, να γίνουν κάποιες νύξεις…». Το άγχος της κυβέρνησης είναι πως θα αντιδράσουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και επιπλέον αν η επιμήκυνση θα αφορά και τα 110 δις ή μέρος αυτών. Πάντως προχθές ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού κυρίας Άννυς Ποδηματά, εμφανίστηκε σίγουρος πως η επιμήκυνση θα γίνει και θα έχει περίοδο 7,5 ετών.

Οπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του πρακτορείου Bloomberg η Γερμανία, η χώρα που έχει συμβάλλει περισσότερο απ’ όλες στην διάσωση τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίαςπροώθησε ένα σχέδιο δημιουργία ενός συστήματος που θα επιτρέπει την οικονομική ενίσχυση των χωρών της Ευρωζώνης, «όταν κρίνεται απαραίτητη» με στόχο να στηρίξει το ευρώ και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να σηκώσουν πάνω τους ένα μέρος του κόστους των μελλοντικών διασώσεων.

«Στόχος μας τώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή την πορεία της ΕΕ, να πράττουμε και όχι να μιλάμε και να αποδείξουμε ότι είχαν άδικο όλοι όσοι πόνταραν στην κατάρρευση του κοινού μας νομίσματος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Γιούνκερ: Αποφασισμένοι για εξασφάλιση σταθερότητας

Οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατά τη διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ότι «είναι αποφασισμένοι για όλα ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ.

«Θα ήθελα η Ευρώπη του σήμερα, του αύριο να δείξει τη βούλησή της να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL. «Είμαστε αποφασισμένοι για όλα για να το επιτύχουμε, αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα, είχαμε επτά συνόδους σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρεί ότι «οι επιθέσεις εναντίον των ευρωζώνης δεν έχουν τελειώσει», ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτήν την άποψη. «Οι αγορές έχουν ξεχάσει τα βασικά δεδομένα στην Ευρώπη και δεν κάνουν τη σύγκριση με τα δεδομένα άλλων που είναι χειρότερα», είπε αναφερόμενος στα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «δεν περνάμε μία κρίση του ευρώ, περνάμε μία κρίση δημοσιονομικού χρέους ορισμένων μελών της ζώνης του ευρώ». Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για διήμερη σύνοδο κορυφής με στόχο την έξοδο της ζώνης του ευρώ από την κρίση, με την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τις χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική δυσχέρεια.

Τα ευρω-ομόλογα

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σε συνέντευξή τους ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είπαν «ναι στα ευρωομόλογα», «όχι στην κακοφωνία» και την «ακατανόητη στάση της Μέρκελ».

Ωστόσο, την κατηγορηματική απάντηση ότι «δεν υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα» στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία». Αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα «είναι ελκυστική» για να συμπληρώσει ωστόσο ότι: «δεν είναι όμως τώρα η κατάλληλη στιγμή».

Το γερμανικό πρόγραμμα

Με ένα πρόγραμμα εννέα σημείων μεταβαίνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, για το κρίσιμο Συμβούλιο κορυφής. Όπως εξήγησε η καγκελάριος σε χθεσινή της ομιλία στη γερμανική Βουλή, πρόκειται για εννέα προϋποθέσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί σε βάθος χρόνου η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι προϋποθέσεις που ανέπτυξε η κ. Μέρκελ είναι οι εξής:

1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.

2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.

3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.

4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.

5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομμισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT.

6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.

8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.

9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για εννέα σημεία που αποτέλεσαν τις «κατευθυντήριες γραμμές» της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Κρίσεων προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία με την εκπνοή της υφιστάμενης ήδη ασπίδας προστασίας EFSF και EFSM ύψους 750 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2013.

Ρομπέι: Η ΕΕ θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί την ευρωζώνη

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Ρομπέι είπε ότι οι «27» συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες.

Η απλουστευμένη διαδικασία συνεπάγεται πρακτικά ότι κάθε χώρα θα αποφασίζει για τις διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης χωρίς να απαιτείται, όπως σημείωσε ο κ. Ρομπέι, η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Τόνισε ότι στόχος είναι η νέα Συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουρίου 2013 και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται «εάν κρίνεται απαραίτητο» και «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 4% των πόρων του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού και ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων αλλά ούτε και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση ζήτημα ευελιξίας του μηχανισμού (σ.σ. αγορά ομολόγων από τον σημερινό μηχανισμό).

Δεν παρέλειψε βέβαια να υπογραμμίσει ότι στην απόφαση υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα «να κάνουμε ότι κριθεί αναγκαίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: