13/12/10

Προβληματίζουν οι «εθισμένες» τράπεζες


Η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλει τέλος στην άμεση χρηματοδότηση προς προβληματικές τράπεζες της Ευρωζώνης, έχει πυροδοτήσει φήμες στις χρηματοοικονομικές αγορές, ότι ενδεχομένως εξετάζει τη δημιουργία «οχήματος», όπου οι τράπεζες θα μπορούν να τοποθετούν «τοξικό» ενεργητικό τους.

Μία τέτοια επιλογή, αλλά και διάφορες άλλες που εξετάζονται, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η έξοδος της ΕΚΤ από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της δεν θα προκαλέσει ελλείψεις σε επίπεδο χρηματοδότησης για τις ασθενέστερες τράπεζες, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά.

Τις φήμες αυτές τις πυροδότησε η πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στη βρετανική εφημερίδα FT, λέγοντας ότι η ΕΚΤ θέλει «να είναι απόλυτα σίγουρη, ότι η νομισματική της πολιτική δεν θα αλλοιωθεί από τα αιτήματα για χρηματοδότηση των εθισμένων τραπεζών». Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ εξετάζει συγκεκριμένες πολιτικές, για να σταματήσει αυτό τον εθισμό, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Οποια επιλογή και εάν ακολουθήσει, η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα πρέπει να μεταβιβάσει την ευθύνη για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στις εθνικές κυβερνήσεις, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών είναι κάτι που θα πρέπει να αναλάβουν οι χρηματοοικονομικές αρχές κάθε χώρας ξεχωριστά και όχι η ΕΚΤ, εκτιμά στρατηγικός επενδυτής μεγάλης επενδυτικής τράπεζας.

Ο Τζενς Λάρσεν, οικονομολόγος της RBC Capital Markets στο Λονδίνο, πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή της ΕΚΤ θα ήταν να συστήσει ένα ταμείο χρηματοδότησης, που θα λειτουργεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τις προβληματικές τράπεζες, αντίστοιχο με αυτό της Βρετανίας, όπου οι τράπεζες μπορούν να συσσωρεύουν «τοξικό» ενεργητικό τους, με αντάλλαγμα την αγορά κρατικών ομολόγων.

Οι τράπεζες ωστόσο θα κρατούν τον πιστωτικό κίνδυνο του επισφαλούς ενεργητικού, ούτως ώστε να προστατεύουν την ΕΚΤ ή την κάθε χώρα ξεχωριστά από περισσότερες ζημίες. Σύμφωνα με τον Λάρσεν, το ταμείο αυτό μπορεί να ελέγχεται από την ΕΚΤ ή από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Βεβαίως, η απομάκρυνση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού των τραπεζών εγκυμονεί κινδύνους. Οταν το Δουβλίνο ανακοίνωσε σχέδιο δημιουργίας επισφαλούς τράπεζας μέσω της οποίας επιβάρυνε τον ισολογισμό του με το «τοξικό» ενεργητικό των προβληματικών τραπεζών, οι αποδόσεις των ιρλανδικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη, εντείνοντας τις πιέσεις που οδήγησαν τελικά στο πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ.

Ο Ζιλ Μεκ της Deutsche Bank εκτιμά επίσης ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νέες δυνάμεις που θα τις επιτρέψουν να περιορίσει επιλεκτικά την πρόσβαση πιστωτικών οργανισμών στη χρηματοδότησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: