20/12/10
"Καπέλο" 1,7 δισ. ευρώ για απλήρωτα χρέη του κράτους σε ιδιώτες & πάνω από 10% και φέτος...
"Στον αέρα" απειλούν να τινάξουν τις προβλέψεις για δημόσιο έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ φέτος, η οικονομική κρίση και οι … "σκελετοί" που βρίσκει η Τρόικα στα κρατικά ταμεία από το παρελθόν. Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να εισπράξουν όσα περισσότερα μπορούν μέσα σε 10 μέρες, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να καλύψουν όσα περισσότερα μπορούν από τα απλήρωτα χρέη του κράτους, τα οποία οι ελεγκτές προειδοποιούν πως θα τα προσθέσουν στο τρέχον έλλειμμα της χρονιάς.
Ειδικά για την είσπραξη των εσόδων, η κυβέρνηση "ποντάρει πολλά" στους ελέγχους του ΣΔΟΕ κατά την εορταστική αγορά. Ωστόσο οι αβεβαιότητες είναι πάμπολλες, αφού ο φετινός Δεκέμβριος τείνει ήδη να αποδειχθεί ως ο χειρότερος εισπρακτικά των τελευταίων ετών, για ολόκληρη την αγορά και κατ’επέκταση για το Κράτος.
Επιπλέον άδηλο παραμένει ακόμα αν θα εισρεύσουν τελικώς τα επιπλέον έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, λόγω της πρωτοφανούς έλλειψης ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, σε "φιάσκο" κινδυνεύει να εξελιχθεί η πάγια τακτική των κυβερνήσεων, του τύπου "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω"! Η πρακτική να κρύβουν χρέη του κράτους "κάτω από το χαλί", για να πείσουν πως μειώνουν το έλλειμμα δεν γίνεται πλέον δεκτό από την Τρόικα και οι ξένοι ελεγκτές απειλούν να "ρίξουν τα βιβλία" του δημοσίου για τα στοιχεία που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Οι "κουτόφραγκοι" ήσαν υποψιασμένοι από νωρίς και έθεσαν εξ αρχής τον όρο στο Μνημόνιο, να μην καθυστερεί το Κράτος να εξοφλήσει τις οφειλές του, πέραν από 90 ημέρες το πολύ. Στον τελευταίο έλεγχο επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα αυτό και ανακάλυψαν "κρυφά χρέη" πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται να πληρώσει, για να μην επιβαρύνει το έλλειμμα.
Όλα αυτά περιγράφονται ανάγλυφα στην τελική έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές της Κομισιόν (υπό τον "σκληρό" της Τρόικα Σερβάας Ντερόουζε) και η οποία παραδόθηκε στον Επίτροπο Όλι Ρεν για να αποτελέσει τη βάση της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για την έγκριση της τρίτης δόσης των δανείων προς τη χώρα μας.
Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τη χορήγησή της στη χώρα μας έχει μεν ληφθεί ήδη σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι ελεγκτές δεν θα κλείνουν τα μάτια στις εικονικές "μειώσεις" των ελλειμμάτων και σύντομα θα ζητήσουν να καλυφθούν αυτές με πρόσθετα μέτρα.
«Αγκάθι» η εξόφληση παλαιών οφειλών
Την ώρα που οι προμηθευτές του δημοσίου έχουν ξεσηκωθεί και το κράτος καθυστερεί για μήνες ή και χρόνια να πληρώσει πάσης φύσεως υποχρεώσεις του (από το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι επιδοτήσεις) επιτείνοντας την οικονομική ασφυξία στη χώρα, οι ελεγκτές της Κομισιόν έπιασαν «τον ταύρο από τα κέρατα» και, ύστερα από προσωπική έρευνα, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος.
Στην σελίδα 10 (από τις 131) της έκθεσης που συνέταξαν, τονίζουν ότι "το κλιμάκιο των ελεγκτών υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου για το ταμειακό έλλειμμα δεν πρέπει να γίνεται με επιπλέον αύξηση των καθυστερούμενων οφειλών. Από τις αρχές του 2010, τα καθυστερούμενα έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010".
Σημειώνεται, ότι στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ και άνω, δεν υπολογίζονται πλέον ως "νέες" υποχρεώσεις όσες δημιουργήθηκαν μετά το τέλος Σεπτεμβρίου 2010, αφού για αυτές έχει περιθώριο η κυβέρνηση (με τον κανόνα ν+90 ημέρες για την εξόφληση) να τις μεταφέρει στον προϋπολογισμό του 2011.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η "κατά παράβαση" των όρων του Μνημονίου μείωση του ελλείμματος, μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναθεώρηση των στοιχείων που εμφανίζει η κυβέρνηση. Με αυτά τα δεδομένα, όσες οφειλές από τα 1,7 δισ. ευρώ δεν μπορέσει το Κράτος να καλύψει μέχρι τέλος του χρόνου, θα επιβαρύνουν τελικώς το έλλειμμα του 2010 που πιθανότατα θα «σκαρφαλώσει» έως και 0,8% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο του 9,4% (όσο επιβάρυνε δηλαδή το έλλειμμα του 2010 και η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009), με συνέπεια να ξεπεράσει και πάλι το 10% του ΑΕΠ.
Έτσι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δίνουν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του 2010 για να εκμηδενισθούν –κατά το δυνατόν- οι καθυστερούμενες οφειλές του Δημοσίου προς το εσωτερικό της χώρας, ενώ έχουν θέσει και αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή συσσώρευσης νέων υποχρεώσεων, και να ανταποκριθούν στο Μνημόνιο, «καθαρίζοντας» μέσα στο 2010 τις εκκρεμότητες του παρελθόντος.
Αν και ο στόχος για το τέλος του 2010 είναι να κλείσει η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μηδενικές καθυστερούμενες οφειλές, διαρκώς ανακύπτουν νέα χρέη, η ρευστότητα του δημοσίου είναι οριακή και στο υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν με δέος την καταγραφή του ελλείμματος του 2010, καθώς όλα δείχνουν ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ δύσκολα θα επιβεβαιωθεί και η Τρόικα θα απαιτήσει νέες διασφαλίσεις για την κάλυψη των αποκλίσεων, στη νέα χρονιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου