26/12/10
Προϋπολογισμός: Χωρίς περιθώρια αποκλίσεων
Η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού θα παρακολουθείται στενά από την τρόικα κάθε μήνα και σε περίπτωση αποκλίσεων θα ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών η λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Με δεδομένη την ανάγκη καταβολής των δόσεων από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 46,5 δισ. ευρώ, εντός του 2011, οι αντιστάσεις είναι ανύπαρκτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά καθιερώνονται συγκεκριμένοι μηνιαίοι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες, επιβάλλοντας στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την είσπραξη ή την εκταμίευση των καθορισμένων ποσών.
Παράδειγμα τον Ιανουάριο πρέπει να εισπραχθούν 5,5 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες (πρωτογενείς και τόκοι) δεν πρέπει να υπερβούν το ποσό των 4,83 δισ. ευρώ. Με τα χρεολύσια ομολόγων και εντόκων γραμματίων το συνολικό ποσό των δαπανών ξεπερνά οριακά τα 10 δισ. ευρώ. Αντίστοιχοι ποσοτικοί στόχοι υπάρχουν για κάθε μήνα του έτους, με στόχο τη δημιουργία πίεσης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε εγρήγορση.
Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος το 2011, σε 16,8 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ, από 21,9 δισ. ευρώ ή 9,4% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος.
Βασική πηγή αβεβαιότητας για τον επόμενο προϋπολογισμό είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η ύφεση, η έκταση της οποίας θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τη φορολογική βάση. Για το 2010 η συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπεται στο -4,2% (από -4% αρχικής εκτίμησης) και για το 2011 προβλέπεται να φτάσει στο -3%, από -2,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας με το ποσοστό να προσεγγίζει το 15%.
Η άνοδος της ανεργίας, αλλά και η μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, σημαίνει μικρότερα εισοδήματα και άρα λιγότερο φόρο εισοδήματος. Η επίπτωση
θα καταστεί εμφανής από τον Ιανουάριο με την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων. Η πρόβλεψη για την άνοδο των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 6,5%, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη, αφού η απασχόληση μειώνεται, και τα εισοδήματα των εργαζομένων μειώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση μένουν αμετάβλητα.
Περισσότερο ρεαλιστική είναι η εκτίμηση για το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, που προβλέπεται να είναι μειωμένος 16%, ενώ και το 2010 μειώθηκε 12,5%.
Αβεβαιότητα υπάρχει επίσης και για μια σειρά εσόδων όπως είναι:
- Η είσπραξη ποσού ύψους 1.590 εκατ. ευρώ, από την πάταξη της φοροδιαφυγής σε λαθρεμπόριο καυσίμων, την είσπραξη καθυστερούμενων φορολογικών οφειλών, την επιτάχυνση συλλογής φορολογικών προστίμων, την επίσπευση εκδίκασης φορολογικών δικών, περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων (από 2010), τη ρύθμιση εκκρεμών οφειλών ασφαλιστικών εισφορών (από 2010).
- Η είσπραξη 690 εκατ. ευρώ. από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, τομέας ο οποίος μπορεί να αποδώσει σημαντικά ποσά, αλλά απαιτεί σημαντική προεργασία δεδομένου ότι σήμερα επικρατεί χάος.
- Η είσπραξη ποσού ύψους 500 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, με τα προβλήματα να είναι τεράστια.
- Η είσπραξη 300 εκατ. ευρώ, από τα πρόστιμα επί των αυθαιρέτων κτισμάτων, που επίσης διαπιστώνονται καθυστερήσεις.
- Η είσπραξη περίπου 1. δισ. ευρώ, από την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, που λόγω της ύφεσης ο αριθμός των κερδοφόρων εταιρειών έχει μειωθεί δραματικά.
Στο μέτωπο των δαπανών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει κατά 500 εκατ. ευρώ τα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» από τον Ιανουάριο, με τους περισσότερους δήμους να είναι υπερχρεωμένοι.
Iσχυρές αβεβαιότητες απειλούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, ενώ τα περιθώρια αποκλίσεων είναι ανύπαρκτα.
Πρόσθετα προβλήματα και πιέσεις θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες υστερήσεις των εσόδων ή υπερβάσεις δαπανών του 2010, οι οποίες, όπως ξεκαθαρίζει το μνημόνιο, θα καλυφθούν εντός του 2011 με πρόσθετα μέτρα. Προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις το 2010, το μήνα Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ
Οφέλη αναμένονται από τη μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ κατά 800 εκατ. ευρώ, εντός του 2011, εκ των οποίων τα 270 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων.
Για τη μείωση των δαπανών Υγείας, προαπαιτούμενο είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε σειρά τομέων όπως:
- Στο χώρο των δαπανών για φάρμακα, επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα κύρια ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (μέχρι το Μάρτιο του 2011), και διεύρυνση της αρνητικής λίστας των χορηγούμενων φαρμάκων.
- Η εισαγωγή ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών παραπεμπτικών σε ιδιωτικά κέντρα μέχρι το Μάρτιο του 2011, η ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των διαφόρων ταμείων, μέχρι τον Ιούνιο του 2011, η κεντρικοποίηση των προμηθειών στα μεγαλύτερα ταμεία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου