30/1/15

Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπερδεύει τις θέσεις της για τη Ρωσία με το χρέος, λέει το Βερολίνο.

Να μην χρησιμοποιεί το de facto βέτο του σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, προειδοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος των συντηρητικών της Ανγκελα Μέρκελ, τον Αλέξη Τσίπρα.
Κάθε προσπάθεια σύνδεσης των δύο αυτών πεδίων πρέπει να σταματήσει πριν καν ξεκινήσει, δήλωσε στο Reuters o Norbert Roettgen, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου.
Ο Τσίπρας - ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής έχει αναστατώσει τους ευρωπαίους εταίρους επικρίνοντας μια δήλωση της ΕΕ, στην οποία προειδοποιούσε τη Μόσχα για νέες κυρώσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξε στην ουκρανική κρίση, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνούν ομόφωνα για την επέκταση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα ενδέχεται να ασκήσει βέτο, σχολίασε ο Roettgen.
"Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Ελλάδα ότι η κοινή δράση των μελών είναι καθοριστική για την σωστή λειτουργία της ΕΕ", πρόσθεσε ο ίδιος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Θα προτιμούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συνεργαστεί με το «Ποτάμι». Και οι Γερμανοί, φυσικά, δουλειές με τους Μπόμπολα-Ψυχάρη θέλουν να κάνουν. Άρα η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σωστή

Στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κέντρο της Αθήνας έγινε το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο κύριος Θεοδωράκης υποδέχθηκε τον κύριο Σουλτς κρατώντας στα χέρια το προεκλογικό φυλλάδιο, όπου αναφέρονται αναλυτικά οι θέσεις του κόμματος.
Η συνάντηση έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και κράτησε περίπου σαράντα λεπτά.
«Θα προτιμούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαζόταν στην κυβέρνηση με το Ποτάμι και όχι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες», τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κύριος Σουλτς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/1/15

Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και απολυμένοι διοικητικοί υπάλληλοι


Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, όπως και οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν και οι καθηγητές των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν

Σε σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από τη φετινή χρονιά προτίθεται να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, οι μαθητές της Α' και της Β' Λυκείου θα δώσουν προαγωγικές εξετάσεις χωρίς την Τράπεζα Θεμάτων η οποία καταργείται, ενώ καταργούνται και οι εξετάσεις που θα προσμετρούν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση.
 
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις που έχει λάβει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Όπως είπε ο κ. Κουράκης:
- Καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων».
- Καταργούνται από φέτος οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου.
- Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
- Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
- Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται, έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
- Οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, επιστρέφουν στις θέσεις τους.
- Επαναπροσλαμβάνονται αλλά από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητές τους.
- Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
- Θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία στα σχολεία.
- Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».
 
Σημειώνεται ότι η τελετή παραλαβής-παράδοσης από την προηγούμενη στη νέα ηγεσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Την παραίτηση Σαμαρά ζητά ο Αντώναρος

Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε σήμερα ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.
Σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά FM, έκανε λόγο για βαριά ήττα της ΝΔ στις εκλογές και ζήτησε εμμέσως από τον Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί.
«Η ΝΔ έχει μια μεγάλη παράδοση. Οι πρόεδροί της μετά από κάθε ήττα, έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων του κόμματος. Ο Καραμανλής το 2009 θυμάστε ότι δρομολόγησε ο ίδιος με ξεκάθαρη δήλωση το θέμα της διαδοχής του», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά για την επιλογή του να μην παραδώσει το Μέγαρο Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές της ΝΔ.
«Έχω μάθει από το σπίτι μου να υποδέχομαι κάποιον και να τον ξεπροβοδίζω εγώ έως την πόρτα», τόνισε.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αφοπλισμός της Αστυνομίας μόνο σε γήπεδα και διαδηλώσεις

Αφοπλισμό της αστυνομίας στις διαδηλώσεις και στα γήπεδα ανηγγειλε ο νέος υπουργός Δημοσιας Τάξης Ν.Βούτσης.
 
Σε κλίμα συγκίνησης, αμοιβαίας εκτίμησης και συμπάθειας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Πρώτος πήρε το λόγο ο απερχόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο πριν από οκτώ μήνες έθεσε ως στόχο οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς στα σπίτια, στο δρόμο και στη δουλειά τους γιατί, όπως είπε, «ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν γίνεται».
 
Αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους αστυνομικούς, λέγοντας πως «έζησε ώρες μαζί τους» και τόνισε: «Τιμώ και τους σέβομαι και ζητώ συγγνώμη που δεν κατάφερα να ικανοποιήσω πολλά από τα οικονομικά τους, δίκαια αιτήματα». 
 
Τέλος, έκανε έναν μίνι-απολογισμό του έργου του, αναφερόμενος στην «επιχείρηση Θησέας στην Αθήνα, με πολύ καλά αποτελέσματα, στην σύλληψη επικίνδυνων τρομοκρατών όπως τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Μαζιώτη, τον Σταμπούλο», ενώ για την Πυροσβεστική τόνισε πως πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κατά 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις. 
 
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (όπου υπάγεται πλέον το Προστασίας του Πολίτη) Νίκος Βούτσης. Ο υπουργός είπε ότι «θα μιλήσει από καρδιάς», επισημαίνοντας πως «δεν θα υπάρξει ίχνος αντιδικίας ή ρεβανσισμού απέναντι στο σώμα». 
 
«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν θα γεμίσει το υπουργείο με στρατιές συμβασιούχων συμβούλων και παρατρεχάμενων, αλλά θα στηριχθούν στην ιεραρχία και την επετηρίδα.
 
Για τον αφοπλισμό των αστυνομικών ο νέος υπουργός ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας πως «από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που λέει να μην υπάρχουν όπλα στους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες είτε σε γήπεδα είτε σε διαδηλώσεις». 
 
«Μόνο εκεί» επανέλαβε δύο φορές χαρακτηριστικά. 
 
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ήταν σύντομος, τονίζοντας πως «θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για ελευθερία, εμπιστοσύνη, ασφάλεια» και πως «αξίζει να προσπαθήσουμε».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι κρύβει το παιχνίδι Τσίπρα με τη Ρωσία

Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες ανέκαθεν είχαν πολύ καλές σχέσεις αφού τις ενώνουν πολιτιστικοί αλλά και θρησκευτικοί δεσμοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC
Την Τρίτη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου η βία μεταξύ των φιλο-ρωσικών αυτονομιστών και των Ουκρανών στρατιωτών έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κλήθηκαν να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι με το οποίο ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε η Ελλάδα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραπονέθηκε στην επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, λέγοντας ότι δεν έχουν τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στην νέα κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, και δείχνει ότι οι διαφορές τους θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες από την οικονομική πολιτική και την λιτότητα.
«Μερικοί θα υποστήριζαν ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα τέχνασμα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την προτεραιότητα του να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα,» σύμφωνα με τον Timothy Ash, επικεφαλή των αναδυόμενων αγορών της Standard Bank.
«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, οι Έλληνες μπορεί τελικά να συναινέσουν με την άποψη της ΕΕ για την Ουκρανία.»
Ωστόσο, για τον Timothy Ash μια κίνηση για την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να «εξοργιστούν» από τις τυχόν προσπάθειες των Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν την κρίση Ουκρανία ως «διαπραγματευτικό χαρτί».
Σύμφωνα με τον Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτή αγορών στην CMC Markets, δήλωσε στο CNBC ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι, προσπαθώντας να δώσει στην ΕΕ την εντύπωση «ότι έχει και άλλες επιλογές».
Από την πλευρά της Ρωσίας, είπε πιθανό να αρπάξει την ευκαιρία και να ανακατέψει τα πράγματα στην Ευρώπη.
«Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει προβλήματα και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα ήταν αντίθετος να μπει σφήνα ανάμεσα στην σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης», πρόσθεσε στο CNBC ο Michael Hewson
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει βέβαια σοβαρό πρόβλημα αν η Ευρώπη δεν ήταν «πολύ, πολύ προσεκτική» ώστε να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις του χρέους της, προειδοποίησε ο Hewson.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι σημαίνει η παρουσία Καμμένου και Βαρουφάκη; Άσχημα μαντάτα για το Βερολίνο

Ο πολιτικός αρθρογράφος του Market Watch, της εφημερίδας Wall Street Journal, Ντάρελ Ντελαμέιντ σημειώνει στο τελευταίο του άρθρο πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί με τους εταίρους και αυτό το στηρίζει σε δύο κινήσεις που έκανε άμεσα:
 
1. Την απόφασή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. 
 
2. Την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Σημειώνει πως η απόφασή του να σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα του Πάνου Καμμένου δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο Τσίπρας είναι ταυτοχρόνως ένας ρεαλιστής πολιτικός και ένας πεπεισμένος ιδεολόγος. Δεύτερον, ότι η συμφωνία ήρθε τόσο γρήγορα που κάποιος μπορεί να υποθέσει πως ήταν προσυμφωνημένη πριν από τις εκλογές.
 
Συνεργάστηκε με το άλλο άκρο
 
Καταγράφει ο Ντελαμέιντ: «Είναι εντυπωσιακό ότι ο Τσίπρας συνεργάστηκε με ένα κόμμα που βρίσκεται στο άλλο άκρο, όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα έλεγε στους Financial Times πως πρέπει να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, αλλιώς κόμματα σαν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και ακροδεξιοί σύμμαχοί του θα εκτρέψουν την πορεία της Ευρώπης. Έτσι, η επιλογή του συγκεκριμένου κυβερνητικού εταίρου που είναι πιο σκληρός στην κριτική προς την Μέρκελ, είναι μια ένδειξη ότι η καγκελάριος και ο Σόιμπλε δεν θα είναι πλέον σε θέση να επιδεικνύουν τους παραδοσιακούς εκφοβισμούς και λεονταρισμούς τους».
 
Το άρθρο κάνει ειδική μνεία στη ρητορική του Πάνου Καμμένου σημειώνοντας πως το Spiegel μάζεψε όλες τις κατά καιρούς δηλώσεις του εναντίον της Γερμανίας, καθώς επίσης και εκείνες που είχε κάνει κατά την ίδρυση του κόμματος που μιλούσε για «4ο Ράιχ που θα το νικήσουμε όπως κάναμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εμείς δεν θα πέσουμε ποτέ ως επαίτες στα γόνατα προς χάριν της Μέρκελ. Οι Έλληνες θα σταθούμε ψηλά και θα αγωνιστούμε για την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια». Παρεμπιπτόντως, σημειώνει ο αρθρογράφος, και ο Τσίπρας χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «αξιοπρέπεια». Τούτων λεχθέντων το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν είναι εντελώς ακροδεξιό όπως είναι, ας πούμε, η Χρυσή Αυγή.
 
Τι σημαίνει η παρουσία Βαρουφάκη στην κυβέρνηση
 
Η άλλη κίνηση με σημασία που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον Ντελαμέιντ, είναι ότι έδωσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη – έναν καθηγητή Οικονομίας που θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ υπό λιγότερο επαχθείς όρους και ίσως αυτό να είναι το «καρότο» στις επικείμενες συνομιλίες.
 
Δεν μίλησε καν με άλλους
 
«Ο Τσίπρας δεν μίλησε καν με τα δύο μεγάλα κόμματα, ούτε και με το Ποτάμι με το οποίο θα μπορούσε να βρει κοινά σημεία, καθώς είναι πιο μετριοπαθές κόμμα. Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα που επέδειξε δείχνουν πως είχε ένα σχέδιο, πως παίζει ένα παιχνίδι. Επιλέγοντας τον Καμμένο θέλει να δείξει στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πως δεν πρόκειται να αφαιρέσει απί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της ανακούφισης του χρέους (διαγραφή κατά το ήμισυ).
 
Γράφει επ' αυτού ο Ντελαμέιντ: «Τότε θα είναι η ώρα της αλήθεια για τη Μέρκελ και τους συνεργάτες της. Μπορούν να στυλώσουν τα πόδια και να αρνηθούν οποιοδήποτε είδος παραχώρησης προς την Ελλάδα και να ενισχύσουν τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα έχει η χώρα αν αθετήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του χρέους. Το πιο πιθανό είναι η πλευρά της Μέρκελ να προσφέρει μια μορφή ανακούφισης όπως η αποπληρωμή με ευνοϊκότερους όρους, καθώς η προσφορά μεγαλύτερης ευελιξίας στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την παραμονή στο ευρώ.
 
Το σχέδιο Βαρουφάκη
 
Ωστόσο, σημειώνεται στο άρθρο, το πιο θεμελιώδες ζήτημα που προβάλει ο Τσίπρας μέσω του Βαρουφάκη είναι ότι θέλει αλλαγή στην οικονομική φιλοσοφία. Θέλουν η Ευρώπη να ξεφύγει από την άκαμπτη δημοσιονομική λιτότητα που λειτουργεί επωφελώς για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά, στον τομέα των εξαγωγών, και να μεταβούν σε μια λογική ανάπτυξης και επενδύσεων για όλες τις χώρες. Ο Βαρουφάκης έχει καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο μαζί με τον Αμερικανό οικονομολόγο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που χρησιμοποιείται στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε αρκετά σημαντικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, αυτό το σχέδιο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε φάση ύφεσης, ιδιαίτερα για εκείνες που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της ηπείρου που ζουν κάτω από την μέγγενη του χρέους και των ελλειμμάτων.
 
Πρόκειται για ένα εντελώς λογικό σχέδιο που δεν έγκειται σε προγράμματα διάσωσης που επιβάλλονται από πιστώτριες χώρες, αλλά αντίθετα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι διεθνείς αγορές για την πραγματική ενίσχυση της οικονομίας, τις επενδύσεις, την απασχόληση και τελικά την πορεία ανάπτυξης της Ευρώπης. Είναι, με λίγα λόγια, η εκπλήρωση μιας υπόσχεσης αλληλεγγύης και κοινής ευημερίας που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».
 
Για να καταλήξει ο Ντελαμέιντ: «Ίσως όλα αυτά να είναι πολλά για την κοντόφθαλμη Μέρκελ και τους συμβούλους της που είναι εγκλωβισμένοι και δεν βλέπουν καθαρά. Αλλά είτε η Μέρκελ θα δει το φως και θα συνεργαστεί με την Ελλάδα, είτε θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που ναυάγησε την ΕΕ».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άμεσα καταργούνται οι νόμοι που μειώνουν όλες τις συντάξεις

Άμεσα θα καταργηθούν όλοι οι νόμοι που μειώνουν τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές ενώ επανέρχεται το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους με σύνταξη εως 700 ευρώ όπως έκανε γνωστό σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης. 
«Θα ξεκινήσουμε με το κοινωνικό πακέτο, κυρίως για την ανθρωπιστική κρίση και κάποια πράγματα που αφορούν τον τομέα της Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τουλάχιστον να σταματήσει η λεηλασία και να γίνει μια καινούργια αρχή» ανέφερε ο κ. Στρατούλης.
Ο κ.Στρατούλης έκανε γνωστό ότι καταργούνται η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά ταμεία ώστε να σταματήσει η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επίσης καταργείται η ρήτρα θανάτου όπως είπε χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα θα στηριχτούν χρηματοδοτικά τα Ταμεία ώστε σταδιακά να είναι εφικτή η αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις.
Για την 13η σύνταξη ανέφερε ότι θα αποκατασταθεί άμεσα αφού είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. 'Έχουμε κάνει τον σχεδιασμό μας και θα υλοποιήσουμε όλα όσα είπαμε προεκλογικά γιατί για αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο Στρατούλης.
Ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι το email Χαρδούβελη δεν ισχύει διότι δεν το αναγνωρίζει η νέα κυβέρνηση. Έτσι δεν θα θιχτούν όρια ηλικίας και θα προστατευτούν οι ασφαλισμένοι με βαρέα και οι γυναίκες με ανήλικο παιδί. Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ΚΕΠΑ όπου ανέφερε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες Επίσης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των ΚΕΠΑ όπου ανέφερε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τέρμα οι ιδιωτικοποιήσεις και στα αεροδρόμια

Η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών που εξυπηρετούν και μπορούν να βοηθήσουν στο να βγούμε από την κρίση. Αυτό διεμήνυσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας νωρίτερα στο Mega.
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων ο νέος αναπληρωτής υπουργός παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε πρέπει να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις υποδομών.

"Οι προτεραιότητες είναι αυτές που έχουμε πει και σαν επιμελητήριο και σαν επιστημονικός κόσμος. Πρέπει να γίνει ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα και δημόσιων επενδύσεων που να υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και προφανώς πρέπει και σε θεσμικό επίπεδο να δούμε πάρα πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν αποδομηθεί πλήρως", είπε ο κ. Σπίρτζης.
Ανέφερε, τέλος, ότι σε θεσμικό επίπεδο θα δούμε πολλούς τομείς που τα τελευταία 4-5 χρόνια είχαν αποδιοργανωθεί πλήρως με απανωτές διατάξεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Stop στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Γιάννη Μανιάτη στον νέο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζανη, ο οποίος θα αναλάβει να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα όπως τα υπό εξέλιξη έργα για κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου (TΑΡ), το θέμα της ΔΕΗ που βρισκόταν υπό ιδιωτικοποίηση (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ), άλλα και την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής φυσικού αερίου, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
Παράλληλα, ο νέος υπουργός μένει να δούμε πως θα εξετάσει εκ νέου τους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, όπου εκτιμάται οτι θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 150 δις ευρω σε 20-30 χρόνια.
Ο κ. Λαζάνης υπογράμμισε οτι βλέπω στα πρόσωπα σας όχι υπαλλήλους αλλά συνεργάτες. Τόνισε με έμφαση οτι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δέν ειναι κρίση χρέους αλλά το χρέος αξιοποιείται απο τις δυνάμεις της Ευρώπης για να γκρεμίσουν τα παντα στη χώρα.
Η κρίση είναι παραγωγική βάση και σε δομές,πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε οτι τέλος τα μνημόνια σε αυτή τη χώρα, με αυτη την κυβέρνηση, υπογράμμισε οτι θα ακυρωθούν οι νόμοι που δεσμεύονται από την τρόικα, σταδιακά.
Το πρωτο που θα κάνει το υπουργείο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η ακύρωση της διάσπασης και της πώλησης της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ οριστικά, θα συνεχίσει με δημόσιο χαρακτήρα και θα αναβαθμιστεί. Επίσης, τόνισε οτι θα ακυρωθεί η πώληση των ΕΛΠΕ που ειναι στο ΤΑΙΠΕΔ και θα επανέλθει στο δημόσιο.
Σχολίασε μάλιστα την ανακοίνωση για τη Ρωσία και τα περί κυρώσεων και υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης της κυβέρνησης και πρόσθεσε οτι "δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να το γνωρίσουμε".
Ο κ. Μανιατης κατα την τελετή ευχήθηκε στον κύριο Λαφαζανη καλη επιτυχία, υπογράμμισε οτι ειναι ενα χαρτοφυλάκιο με πολλαπλά αντικείμενα. Υπογράμμισε οτι γνωριζόμαστε πολλα χρονια και οτι ελπίζει να τα καταφέρει στο δύσκολο εργο του. Αναφέρθηκε δε και στα κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το προγραμμα εξοικονόμησης κατοίκων, αλλα και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γινει στο φυσικό αέριο και τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Σκάι δήλωσε πως προτεραιότητα του είναι να σταματήσει κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ. "Τέλος η μικρή ΔΕΗ. Τέλος σε όλα", δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης ούτε καν των δικτύων, του ΑΔΜΗΕ. 
"Η ΔΕΗ θα παραμείνει ένας ενιαίος όμιλος υπό δημόσια ιδιοκτησία στην πλειοψηφία, δημόσιο έλεγχο και θα συμβάλει στο δημόσιο συμφέρον", είπε χαρακτηριστικά. "Στόχος είναι να αναπτυχθεί επιθετικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας", συμπλήρωσε. 
Αναγνώρισε ότι το σχέδιο θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Ωστόσο τόνισε πως "η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα". Προανήγγειλε δε επανεξέταση όλων των συμβάσεων με τους μεγάλους ιδιώτες στο χώρο της ενέργειας λέγοντας πως "σήμερα καταληστεύεται". 
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι σκοπός είναι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ούτως ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι Έλληνες έχουν δίκιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ένα δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, με αφορμή την ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα, που άφησε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών, την 1η Μαΐου 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Το Spiegel Online σχολιάζει ότι η κίνηση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας δεν ήταν τυχαία: «Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' ό,τι στη Γερμανία (...) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του Πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».
Και συνεχίζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των ναζί στη χώρα του. Πράγματι, οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».
«Οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος "AK Distomo" στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων θυμάτων των ναζί» υπογραμμίζει το γερμανικό δημοσίευμα.
Και προσθέτει: «"Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων" λέει ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. "Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση" επισημαίνει ο ίδιος. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά μόνο κράτη».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών. Aυξάνεται ο κατώτερος μισθός

«Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα», τιτλοφορείται η σημερινή συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
«Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας», προσθέτει η κ. Βαλαβάνη. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».
Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».
Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων». «Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όχι με οριζόντιες και γενικευμένες περικοπές, αλλά με παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός ο κρατικός μηχανισμός», σημειώνει η κ. Βαλαβάνη.
Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξη, διότι «ο άνεμος άλλαξε, και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιτυχία του Podemos στην Ισπανία δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», από τη στιγμή που «και οι ίδιοι έχουν καταλάβει ότι το θέμα, δεδομένης της πραγματικότητας, δεν είναι να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απολύουμε περιττούς συμβούλους για να επαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες

Δεν θα υπάρξει μονομαχία με τους Ευρωπαίους, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από τον Γκίκα Χαρδούβελη
 
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα reboot της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά την παραλαβή του υπουργείου Οικονομικών από τον Γκίκα Χαρδούβελη. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες αλλά «θα διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία - γέφυρα μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων της Ελλάδας και του νέου».
 
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις για ένα πανευρωπαϊκό new deal και πως κανέναν δεν συμφέρει η σύγκρουση Ελλάδας με ΕΕ.
 
Αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον Γ. Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι όταν συναντηθούν θα αποδομήσουν το κλίμα αποδόμησης της Ευρωζώνης εξηγώντας ότι και οι δυο τους θέλουν να αποδομήσουν τα αφηγήματα του ξένου τύπου: « Δεν θα μονομαχήσουμε με τους Ευρωπαίους» είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι αρέσκονται σε ιστορίες far west.
 
Τόνισε ότι η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρίσκει λύσει και πως οι απειλητικές υπόνοιες των Ευρωπαίων είναι αντίθετες στη διάθεση για συνεργασία.
 
Στα εσωτερικά ζητήματα είπε: «Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερες Πόρσε Καγιέν στους στενούς ελληνικούς δρόμους», ενώ δήλωσε πως ξεκινά η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/1/15

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και από σήμερα υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης που αποτελείται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακούς και πέντε στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων - μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Παρουσιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παππάς είχε εκ δεξιών του τον νέο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη. 

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξέφρασε τα συλληπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις οικογένειες των δύο πιλότων που σκοτώθηκαν στην Ισπανία και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. 

Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς προέβη στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης: 


Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης 


Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: 

Υπουργός Γιώργος Σταθάκης 
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά 
Αναπληρωτης υπουργός Χρήστος Σπίρτζης


Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης 

Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης 
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης  
Αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομικών 

Υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης 
Αναπληρώτρια Νάντια Βαλαβάνη 
αναπληρωτής Κώστας Μάρδας

Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης  
αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης 
αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου 
υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης 

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς 
αναπληρωτής Τάσος Κουράκης 
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης
αναπληρωτής έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης 
αναπληρωτής Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής 


Υπουργείο Εργασίας 

Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης 
Υφυπουργός Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής 
Αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός 
Αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργείο Εξωτερικών 

Υπουργός Νίκος Κοτζιάς 
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Χουντής 
αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός Πάνος Καμμένος 
Αναπληρωτής Κώστας Ήσυχος 
Υφυπουργός Νίκος Τόσκας 

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος 


και Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς 
Υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης
Αναπληρωτής υπουργός Τέρενς Κουίκ
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γαβριήλ Σακελλαρίδης 

Για τη θέση της προέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Άφησε τα κλειδιά του Μαξίμου κάτω από το χαλί της πόρτας!

Ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους τίτλους που έχω διαβάσει στο ελληνικό διαδίκτυο: "Κάτω από το ... χαλάκι τα κλειδιά του Μαξίμου"! Τον διάβασα στο newsit.gr και εκείνη την στιγμή ντράπηκα και ζήλεψα. Ντράπηκα που ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε στον κ. Τσίπρα με πολιτισμένο τρόπο, όπως αρμόζει στην ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας μας. Και ζήλεψα επειδή δεν σκέφτηκα νωρίτερα αυτόν τον τίτλο για το Capital.gr! Δεν πειράζει! Θα μας δοθούν στο επόμενο διάστημα πολλές ευκαιρίες... 

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Έλαβε ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Ήταν απρέπεια το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρέδωσε στον κ. Τσίπρα μέσω του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου και όχι ο ίδιος αυτοπροσώπως. Όσους λόγους κι αν είχε για να είναι "θυμωμένος" με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη την ώρα ο κ. Σαμαράς δεν ήταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός που έπρεπε να παραδώσει στον νέο πρωθυπουργό, να του σφίξει το χέρι και να του ευχηθεί καλή επιτυχία. Έτσι κάνουν στα πολιτισμένα κράτη οι πολιτισμένοι άνθρωποι... 

Κάποιοι στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά καλλιεργούν ένα κλίμα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και προτίμησαν να αφήσουν τα κλειδιά κάτω από το χαλί!  Να μας συγχωρούν! Αν αυτό είναι να συμβεί μέσα από τα συντρίμμια της χώρας, θα ήταν κάτι που δεν θα θέλαμε να το ζήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα "χαριστούμε" στον κ. Τσίπρα. Θα του ασκήσουμε κριτική όπου κρίνουμε ότι θίγονται τα συμφέροντα της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης, όπως κάναμε και με τον κ. Σαμαρά. 

Δεν έχουμε κρύψει τις... προτιμήσεις μας! Δεν στηρίζουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν την πιστεύουμε. Μακάρι να κάνουμε εμείς λάθος και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάνουμε εμείς λάθος στην κριτική μας θα χάσουμε αναγνώστες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος στην πολιτική του θα χάσουμε όλοι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας. Μεταξύ αυτών των δύο προτιμούμε να μην πάθει ζημιά η χώρα. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ελλάδα διατηρήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. 

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγυηθεί κάτι τέτοιο; Θα μπορούσαμε να το πούμε "διπλωματικά", ότι μένει να αποδειχτεί στην πορεία. Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει πολλά πράγματα στην Ευρώπη με τη γραμμή που έχει χαράξει προεκλογικά. Κι επειδή δεν τους θεωρώ ανόητους, με τρομάζει η πιθανότητα να επιδιώκουν μία ρήξη. Αλλά όλα αυτά είναι οι δικές μου σκέψεις. Κι επειδή είμαι δημοσιογράφος, μπορώ να τις εκφράζω ελεύθερα. Χωρίς να φοβάμαι απειλές ή προπηλακισμούς κάθε μορφής. 

Αλλά αυτή είναι η δική μου δουλειά. Ο δικός μου μικρός ρόλος, ο οποίος επηρεάζει στο τέλος και λίγους ανθρώπους και σε μικρό βαθμό. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας όμως είναι ένας άλλος ρόλος. Ο σημαντικότερος σε μία αστική δημοκρατία. Γι’ αυτό έκανε λάθος ο κ. Σαμαράς. Διότι έδωσε "δικαιώματα" στον κ. Τσίπρα. Αν εκείνος που έκανε μία ολόκληρη προεκλογική καμπάνια στο όνομα της Ευρώπης συμπεριφέρεται αγνοώντας τον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης, τι θα πρέπει να κάνει εκείνος που δεν δηλώνει γοητευμένος από την ευρωπαϊκή ευγένεια και από τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό; 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/1/15

Για πρώτη φορά μετά από 92 χρόνια χωρίς Παπανδρέου η Βουλή. Άρα ξημέρωσε μια όμορφη μέρα για την χώρα

Οι χθεσινές εκλογές εκτός από την ανάδειξη αριστερού κόμματος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περιελάμβανε και αρκετές ακόμη εκπλήξεις.

Η σημαντικότερη σίγουρα από αυτές ήταν το γεγονός ότι στη νέα Βουλή δε θα υπάρχει το όνομα Παπανδρέου για πρώτη φορά έπειτα από 92 χρόνια!

Ένα από τα ιστορικότερα, λοιπόν, πολιτικά «τζάκια» της χώρας δεν θα έχει εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκέντρωσε μόλις 2,46%, κάτι που έγινε τελευταία φορά το 1923 και με εξαίρεση φυσικά την επταετία της χούντας.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πατέρας του Ανδρέα, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1923 και από τότε εκλεγόταν συνεχώς έως και το 1967.

Μετά την μεταπολίτευση, ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται στη Βουλή μέχρι και το 1996 όπου ύστερα από μακρά ασθένεια, «φεύγει» από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

Ο γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκλεγόταν συνεχώς από τις εκλογές του 1985, μέχρι αυτές τις εκλογές που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και «έσπασε» μια παράδοση που πλησίαζε τον αιώνα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο κύβος ερρίφθη. Στη συνάντηση που έχει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο στην Κουμουνδούρου «σφραγίζεται» η κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων και αποφασίζεται η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
 
Πρίν από λίγη ώρα ο Π. Καμμένος δήλωσε από τη Βουλή πώς «θα προχωρήσει η κυβέρνηση συνεργασίας», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ολοκληρωθεί σήμερα η σύσταση της κυβέρνησης και να ορκισθεί το αργότερο αύριο.
 
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας  θα επισκεφτεί το τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στόχος του δηλαδή είναι να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τα πράγματα να πάρουν το δρόμος τους.
 
«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί» επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου.
 
Τώρα ποιοι είναι αυτοί που προβάρουν υπουργικά κοστούμια; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσον αφορά στο οικονομικό επιτελείο, ο Γιάννης Δραγασάκης θα είναι ο γενικός συντονιστής στα θέματα οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κύριος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
 
Μαζί του θα είναι πιθανότατα ο Γιώργος Σταθάκης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ δεν αποκλείεται και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
 
Για το υπουργείο Άμυνας, πολλά ακούγονται. Είναι ένα υπουργείο που το θέλει ο Πάνος Καμμένος και αναμένεται να το ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας θεωρείται ο επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Άμυνας.
 
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και πρόσωπο το οποίο να έχει εμπειρία πολλών ετών στον χώρο αυτό ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα.
 
Για το υπουργείο Εξωτερικών, ακούγεται η Νάντια Βαλαβάνη αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς. Στο υπουργείο Παιδείας, τρία ονόματα έχουν ακουστεί: Του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, της Θεανώς Φωτίου και του Τάσου Κουράκη.
 
Για το υπουργείο Υγείας θα ανατεθεί πιθανότατα στον Παναγιώτη Κουρουπλή, ενώ για το Εσωτερικών ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Πουλάκη. 
 
Για το νευραλγικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει ενδιαφέρον και από τους ΑΝΕΛ, ωστόσο, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ "παίζουν" τα ονόματα των Γιάννη Πανούση και Δημήτρη Τσουκαλά.
 
Ειδικό υφυπουργείο για την μετανάστευση είναι πιθανό να ιδρυθεί με επικεφαλής την Αναστασία Χριστοδουλοπούλου. Για το υπουργείο Εργασίας, φαβορί είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Σάββας Ρομπόλης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανακάμπτει από τα χαμηλά 11 ετών το ευρώ

Σε νέα χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του γεν υποχώρησε το ευρώ στην Ασία, προτού ανακάμψει στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, «γνωρίζοντας το δεύτερο χτύπημα» από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών που ακολούθησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων.
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2003, στα 1,1098 δολάρια, πριν ανακάμψει στα 1,1240 δολάρια, με άνοδο 0,28%.
Έναντι του γεν κινείται πλέον στα 132,94 γεν, καταγράφοντας αύξηση 0,68%, έχοντας υποχωρήσει στα 130,14 γεν, το χαμηλότερο από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2013.

Σημειώνεται πως το ευρώ έχασε συνολικά 3,1% την προηγούμενη εβδομάδα μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ
έχει υποχωρήσει συνολικά 5,4% μέχρι στιγμής φέτος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 10 νομίσματα ανεπτυγμένων χωρών.
«Υπάρχει σίγουρα απροθυμία για ανάληψη κινδύνου», ανέφερε ο ChrisWeston, επικεφαλής οικονομολόγος της IGMarkets στη Μελβούρνη. «Με μια επίπονη περίοδο για τις αγορές κατά την επεξεργασία και τις επιμονές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, είναι δύσκολο να δούμε ιδιαίτερη θετικότητα ως προς το κοινό νόμισμα».
«Αυτή τη στιγμή, η αγορά εκτιμά ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (χρέους) θα περιλαμβάνει μόνο τον επίσημο τομέα, ενώ η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα κ αι με τη νέα κυβέρνηση είναι μικρή», σημείωσε ο Sebastien Galy, συναλλαγματικός αναλυτής της Societe Generale στη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές είναι βέβαιοι πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αφήνει τις αγορές πολύ λιγότερο ευάλωτες σε φόβους διάσπασης της ευρωζώνης σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν υποβαθμίζουν τις ενδεχόμενες επιδράσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει σε τροχιά σύγκρουσης την Αθήνα με τους πιστωτές της και να ενθαρρύνει και άλλα ριζοσπαστικά κόμματα να αμφισβητήσουν την οικονομική ορθοδοξία της Ευρώπης.

Ενώ η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευρέως αναμενόμενη, η διαφορά ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών.

Τα αποτελέσματα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «μια ισχυρή εντολή» να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ανέφερε ο Jan von Gerich, στρατηγικός αναλυτής στη Nordea. «Οι επόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και θα συμβάλουν στη μεταβλητότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά της η Mizuho Bank, η οποία «βλέπει» το ευρώ έως και τα 1,0950 δολάρια, υποστηρίζει πως «οι αμφιβολίες σχετικά με το αν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης (το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) θα επεκταθεί θα διατηρήσει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και το ευρώ».

Σε πιο απαισιόδοξη τροχιά, η RBS κάνει λόγο για 0,80 δολάρια, αν και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πιο πιθανή. Το ευρώ διαπραγματευόταν σε επίπεδα ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο στα τέλη του 2002.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »