15/1/15

Εντάσσονται στη νέα ρύθμιση για τα ταμεία, αλλά δεν… πληρώνουν

Έρχονται στα ασφαλιστικά ταμεία, μπαίνουν στη νέα ρύθμιση (ν. 4305/14) αλλά... «απέρχονται» προσωρινά οι περισσότεροι από τους οφειλέτες.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας πως αν και έχει επιτευχθεί ο άτυπος στόχος που είχε τεθεί  για ρύθμιση 1 δισ. ευρώ  περίπου ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω των 61.775 αιτήσεων που έχουν γίνει δεκτές από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) και το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί είναι ακόμα ελάχιστα (62 εκατ. ευρώ).

Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών που εντάσσονται στη νέα ρύθμιση πληρώνει μόνο την προκαταβολή κατά την ημέρα ένταξης σε αυτή, τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και το μήνα κατά τον οποίο εντάχθηκαν (πχ αν εντάχθηκαν στις 15 Νοεμβρίου πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές Οκτωβρίου – Νοεμβρίου), αλλά κατά βάση όχι την 1η δόση.

Η  εγκύκλιος του υπ. Εργασίας για την συγκεκριμένη εφαρμογή του νόμου 4305/2014 προβλέπει πως «η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής».

Πρακτικά , όμως,  αυτό που έγινε -λένε από του υπ. Εργασίας-  είναι πως όποιος εντάχθηκε στην εν λόγω ρύθμιση τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης έπρεπε να πληρώσει την 1η δόση έως την 21η Δεκεμβρίου του 2014 και, έτσι, όποιος εντάχθηκε κατά το Δεκέμβριο πρέπει να πληρώσει την 1η δόση του έως την 21η Ιανουαρίου του 2015. Έτσι το περιθώριο το οποίο δίνεται σε κάποιον για πληρώσει την 1η δόση του μπορεί να ξεπεράσει τον ενάμιση μήνα. Αυτό το χρονικό περιθώριο που έχει εκ των πραγμάτων δοθεί σε όσους εντάσσονται στη νέα ρύθμιση έχει εν μέρει στοιχήσει στα προσδοκώμενα πρώτα έσοδα των ταμείων απ’ αυτήν.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως συνεχίζεται η πτωτική τάση των μέσων ημερήσιων αιτήσεων. Μετά το αποκορύφωμα των 3.299 αιτήσεων την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, έχει ξεκινήσει μία αργή αλλά σταθερή μείωση του πλήθους όσων αιτούνται την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Αυτή η πτώση δεν σχετίζεται με τις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά στην απότομη επιστροφή του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας μετά το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, την πρόωρη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και, αμέσως μετά την πρόωρη προσφυγή στις εθνικές κάλπες. Έτσι ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα, γινόντουσαν 2000-2500 αιτήσεις για τη νέα ρύθμιση, μετά τις γιορτές έχουν πέσει στις 1000.

Άτυπος στόχος στο Υπ. Εργασίας είναι να φτάσει ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων τουλάχιστον τους 100.000 μέχρι την 31η Μαρτίου 2015 από τους 62.000 που είναι σήμερα, οπότε και λήγει βάσει νόμου η διορία για να υπαχθεί κανείς σ’ αυτή, και έτσι να ρυθμιστούν συνολικά 2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σημειώνεται πως το σύνολο των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι ασκούν ακόμα οικονομική δραστηριότητα, ανέρχονται τουλάχιστον σε 600.000 ενώ στο ΚΕΑΟ έχουν διαβιβαστεί χρέη πάνω από 11 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αν όλα πάνε βάσει στόχων του υπ. Εργασίας, στη νέα ρύθμιση, έως την 31η Μαρτίου θα έχει ενταχθεί στη νέα ρύθμιση ένας στους έξι οικονομικά ενεργούς οφειλέτες και το 20% των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι τώρα πάντως, η εικόνα ανά ταμείο είναι η ακόλουθη:
ΙΚΑ: 23.885 αιτήσεις για χρέη 669 εκατ. ευρώ
ΟΑΕΕ : 31.351 αιτήσεις για χρέη 354 εκατ. ευρώ
ΟΓΑ : 2.711 αιτήσεις για χρέη 22 εκατ. ευρώ
ΕΤΑΑ (σ.σ. γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί): 3.828 αιτήσεις για χρέη 30 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: