16/1/15

Alpha και Eurobank υπέβαλλαν αίτηση για προληπτική γραμμή στον ELA. Έχει αρχίσει το bank run?

Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν στο newmoney.gr το δημοσίευμα της Καθημερινής για την προληπτική προσφυγή δύο τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας Emergency Liquidity Assistance (ΕLΑ) την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, δύο από τις συστημικές τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για προληπτική ένταξη στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), δεδομένης της μεγάλης και σταθερής αιμορραγίας που υπάρχει στις καταθέσεις, αλλά και στην αναστάτωση που δημιούργησε η διακύμανση του ελβετικού φράγκου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr οι δύο τράπεζες είναι η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες υπέβαλαν την αίτηση διαβλέποντας ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες στο επόμενο διάστημα. Οι τράπεζες ζητούν ρευστότητα 5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής ακόμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Πηγές της Alpha Bank αναφέρουν ότι η ρευστότητα είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την οικονομία και πρέπει να αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταφύγουν στον μηχανισμό τη Δευτέρα.
Το κόστος του μηχανισμού στήριξης είναι στο 1,5% που είναι μπορεί να είναι μεν ακριβότερο έναντι του επιτοκίου 0,05% της ΕΚΤ, αλλά είναι δε φθηνότερο από τις νέες καταθέσεις που είναι στο 1,7% και από οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοδότησης που έρχεται από τις αγορές.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των ομίλων της Πειραιώς και της Εθνικής, μιλώντας στο newmoney.gr,  αποσαφηνίζουν ότι οι δύο τράπεζες δεν έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ELA.
Τα αιτήματα της Alpha και της Eurobank αναμένεται να εξεταστούν από την ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ, και οι απώλειες συνεχίζονται και τον Ιανουάριο.
Μεγάλο πλήγμα για τις τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: