28/1/15

Τι κρύβει το παιχνίδι Τσίπρα με τη Ρωσία

Η Ρωσία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες οι οποίες ανέκαθεν είχαν πολύ καλές σχέσεις αφού τις ενώνουν πολιτιστικοί αλλά και θρησκευτικοί δεσμοί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC
Την Τρίτη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), εξέδωσαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου η βία μεταξύ των φιλο-ρωσικών αυτονομιστών και των Ουκρανών στρατιωτών έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Έτσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κλήθηκαν να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι με το οποίο ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε η Ελλάδα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παραπονέθηκε στην επικεφαλή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, λέγοντας ότι δεν έχουν τη συγκατάθεσή τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στην νέα κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους της, και δείχνει ότι οι διαφορές τους θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες από την οικονομική πολιτική και την λιτότητα.
«Μερικοί θα υποστήριζαν ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι απλώς ένα τέχνασμα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την προτεραιότητα του να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα,» σύμφωνα με τον Timothy Ash, επικεφαλή των αναδυόμενων αγορών της Standard Bank.
«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι σε αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές, οι Έλληνες μπορεί τελικά να συναινέσουν με την άποψη της ΕΕ για την Ουκρανία.»
Ωστόσο, για τον Timothy Ash μια κίνηση για την υποστήριξη της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να «εξοργιστούν» από τις τυχόν προσπάθειες των Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν την κρίση Ουκρανία ως «διαπραγματευτικό χαρτί».
Σύμφωνα με τον Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτή αγορών στην CMC Markets, δήλωσε στο CNBC ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι, προσπαθώντας να δώσει στην ΕΕ την εντύπωση «ότι έχει και άλλες επιλογές».
Από την πλευρά της Ρωσίας, είπε πιθανό να αρπάξει την ευκαιρία και να ανακατέψει τα πράγματα στην Ευρώπη.
«Παρά το γεγονός ότι ο Πούτιν έχει προβλήματα και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα, δεν θα ήταν αντίθετος να μπει σφήνα ανάμεσα στην σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης», πρόσθεσε στο CNBC ο Michael Hewson
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει βέβαια σοβαρό πρόβλημα αν η Ευρώπη δεν ήταν «πολύ, πολύ προσεκτική» ώστε να έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις του χρέους της, προειδοποίησε ο Hewson.

Δεν υπάρχουν σχόλια: