22/1/15

Καθαρώτατον ήλιο επρομηνούσε της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι, σύγνεφο, καταχνιά δεν απερνούσε τ’ ουρανού σε κανένα από τα μέρη? και από κει κινημένο αργοφυσούσε τόσο γλυκά στο πρόσωπο τ’ αέρι, που λες και λέει μες της καρδιάς τα φύλλα «γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα». Διονύσιος Σολωμός

Στις δημοσκοπήσεις συνεχίζει να προηγείται με ασφαλή διαφορά -κατά τα φαινόμενα- το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και αυτό που πλειοδοτεί σε αριστερό μαξιμαλισμό και δημαγωγία.

Με αυτό το δεδομένο σαν γνώμονα, τα πιθανότερα σενάρια από Δευτέρα θέλουν να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπέγραψε τη συμφωνία με την Τρόικα για μια διαφορά στο δημοσιονομικό σκέλος της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με βάση τα δεδομένα της μείωσης των κρατικών εσόδων λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που δημιούργησε το προεκλογικό κλίμα, το δημοσιονομικό κενό περί τις αρχές της Άνοιξης θα πρέπει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ. 

Εκτός αυτού υπάρχει και το χρηματοδοτικό κενό αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν τους επόμενους μήνες. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει το μνημόνιο και η νέα κυβέρνηση είτε θα πρέπει να είναι έτοιμη να υπογράψει νέα συμφωνία μέχρι τότε, είτε να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου μνημονίου μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο είναι πιθανό και να λάβει...

Το τοπίο των μετεκλογικών διλημμάτων όμως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αρκετά μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ακόμη και να λάβει η επόμενη κυβέρνηση την παράταση, οι όποιες προσωρινές ρυθμίσεις θα προβλέπουν την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν προκειμένου να μην υπάρξει χρεοκοπία (το χρηματοδοτικό κενό δηλ.).

Είναι πιθανό η Ελλάδα να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέχρι η νέα κυβέρνηση να υπογράψει με τους εταίρους μια νέα συμφωνία (μνημόνιο). Από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ελλάδα αναλογούν περί τα 15 με 16 δισ. ευρώ.

Κατ΄αρχήν αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μεταφράζεται σαν μια Ευρωζώνη δυο ταχυτήτων και αποτελεί ένα πρώτο βήμα εξόδου από το ευρώ... Μοναδικό μέλος στη δεύτερη ταχύτητα κατάφερε να είναι η Ελλάδα.

Επιπλέον, το αργότερο μέχρι Απρίλιο - Μάιο το δημοσιονομικό κενό θα έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στα ταμεία του κράτους. Όπως έχουμε ξαναγράψει, στα μέσα της Άνοιξης θα προκύψει αδυναμία καταβολής του συνόλου των μισθών και συντάξεων, αφού θα έχει προηγηθεί η παύση πληρωμών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Το δίλημμα της επόμενης κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα είναι είτε να αποδεχτεί μνημόνιο και να διευθετηθεί το χρηματοδοτικό κενό αλλά και το δημοσιονομικό (καταβολή συντάξεων κλπ) μέσω και της πρόσβασης στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, είτε να μην αποδεχτεί μνημόνιο και να προκύψει χάος που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ.

Πιο αναλυτικά: Αν η επόμενη κυβέρνηση είναι ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επιλέξει να προχωρήσει με ταχύρρυθμες διαδικασίες σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πωλήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, άνοιγμα επαγγελμάτων, αξιολογήσεις στο δημόσιο ή την αδυναμία καταβολής συντάξεων και μισθών στο σύνολό τους περί τα μέσα της Άνοιξης.

Τα 16 δισ. της ποσοτικής χαλάρωσης αλλάζουν τα δεδομένα ριζικά σε σχέση με το σενάριο της αριστερής παρένθεσης μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτά η νέα κυβέρνηση θα έπρεπε εκτός της αποδοχής του μνημονίου να εφαρμόσει με το «καλημέρα» μέτρα επιβολής φόρων και μείωσης δαπανών. Να έρθει δηλ. σε λιγότερο από έξι μήνες σε αντίθεση με τα αιτήματα που την έφεραν στην εξουσία.

Με αυτά αποκτά ένα «μαξιλάρι» για μείωση της φορολογίας και παροχών που θα της δώσει τη δυνατότητα να περάσει το σκόπελο του κρίσιμου πρώτου χρόνου. Αποτελούν επαρκές κίνητρο;

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης το κατά πόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή θα είναι σε θέση να αποδεχτεί μέτρα όπως τα παραπάνω με απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις κλπ...

Το δίλημμα θα είναι οι «νεομπολσεβίκικες» ιδεολογικές αγκυλώσεις περί κρατικοποιήσεων με κατάρρευση του δημοσίου, της οικονομίας και χάος ή παράταση της κατάστασης των μνημονίων και τέρψη των προνομίων της εξουσίας;

Αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι οριακή το νέο μνημόνιο δύσκολα θα περάσει. Είναι απίθανο να μην βρεθούν 20-30 ανιδιοτελείς στα προνόμια της εξουσίας, «νεομπολσεβίκοι» να το καταψηφίσουν. Ή μήπως είμαι πολύ  ρομαντικός;...

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει πολλά νέα σενάρια για την επόμενη της ερχόμενης Άνοιξης ημέρα της κρίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: