5/1/15

Σε χαμηλό 9 ετών το ευρώ, μετά τα δημοσιεύματα για Grexit

Σε χαμηλό σχεδόν εννέα ετών κινείται το ευρώ, καθώς η ισοτιμία του υποχωρεί λόγω της συζήτηση για το Grexit που άνοιξε το Βερολίνο αλλά και της πεποίθησης των αγορών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων μετά τις δηλώσεις Ντράγκι ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Το κοινό νόμισμα υποχωρεί 0,5% στο 1,1945 έναντι του δολαρίου έχοντας υποχωρήσει έως και 1,2%, στο 1,1864 έναντι του δολαρίου, σε νέο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2006.
Στο μεταξύ, το δολάριο πλησίασε σε νέα υψηλά ρεκόρ καθώς η Fed κινείται και προς την αύξηση των επιτοκίων.
“Οι λόγοι πώλησης του ευρώ είναι ξεκάθαροι. Ο Ντράγκι είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση και από την άλλη υπάρχουν ανησυχίες για την ελληνική πολιτική κατάσταση. Το ευρώ βρίσκεται τόσο κοντά στο 1,20 που πραγματικά δεν χρειάζεται κανένα άλλο νέο για να το σπρώξει στον γκρεμό” τονίζει ο  Sean Callow, αναλυτής συναλλάγματος στην  Westpac Banking Corp.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt . “Το ρίσκο να μην καταφέρουμε να διατηρήσουμε την νομισματική σταθερότητα είναι τώρα μεγαλύτερο απ' ότι έξι μήνες πριν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε 0,3%, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των 10 ανεπτυγμένων οικονομιών. Αντίθετα, το δολάριο ενισχύθηκε 1,6% και το γεν σημείωσε άνοδο 1,9%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: