26/1/15

Ανακάμπτει από τα χαμηλά 11 ετών το ευρώ

Σε νέα χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του γεν υποχώρησε το ευρώ στην Ασία, προτού ανακάμψει στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, «γνωρίζοντας το δεύτερο χτύπημα» από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών που ακολούθησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά κρατικών ομολόγων.
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2003, στα 1,1098 δολάρια, πριν ανακάμψει στα 1,1240 δολάρια, με άνοδο 0,28%.
Έναντι του γεν κινείται πλέον στα 132,94 γεν, καταγράφοντας αύξηση 0,68%, έχοντας υποχωρήσει στα 130,14 γεν, το χαμηλότερο από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2013.

Σημειώνεται πως το ευρώ έχασε συνολικά 3,1% την προηγούμενη εβδομάδα μετά από έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ
έχει υποχωρήσει συνολικά 5,4% μέχρι στιγμής φέτος, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε 10 νομίσματα ανεπτυγμένων χωρών.
«Υπάρχει σίγουρα απροθυμία για ανάληψη κινδύνου», ανέφερε ο ChrisWeston, επικεφαλής οικονομολόγος της IGMarkets στη Μελβούρνη. «Με μια επίπονη περίοδο για τις αγορές κατά την επεξεργασία και τις επιμονές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, είναι δύσκολο να δούμε ιδιαίτερη θετικότητα ως προς το κοινό νόμισμα».
«Αυτή τη στιγμή, η αγορά εκτιμά ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (χρέους) θα περιλαμβάνει μόνο τον επίσημο τομέα, ενώ η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμα κ αι με τη νέα κυβέρνηση είναι μικρή», σημείωσε ο Sebastien Galy, συναλλαγματικός αναλυτής της Societe Generale στη Νέα Υόρκη.

Οι επενδυτές είναι βέβαιοι πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αφήνει τις αγορές πολύ λιγότερο ευάλωτες σε φόβους διάσπασης της ευρωζώνης σε σχέση με προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο, οι επενδυτές δεν υποβαθμίζουν τις ενδεχόμενες επιδράσεις του εκλογικού αποτελέσματος. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει σε τροχιά σύγκρουσης την Αθήνα με τους πιστωτές της και να ενθαρρύνει και άλλα ριζοσπαστικά κόμματα να αμφισβητήσουν την οικονομική ορθοδοξία της Ευρώπης.

Ενώ η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ευρέως αναμενόμενη, η διαφορά ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών.

Τα αποτελέσματα δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ «μια ισχυρή εντολή» να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, ανέφερε ο Jan von Gerich, στρατηγικός αναλυτής στη Nordea. «Οι επόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και θα συμβάλουν στη μεταβλητότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά της η Mizuho Bank, η οποία «βλέπει» το ευρώ έως και τα 1,0950 δολάρια, υποστηρίζει πως «οι αμφιβολίες σχετικά με το αν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης (το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) θα επεκταθεί θα διατηρήσει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και το ευρώ».

Σε πιο απαισιόδοξη τροχιά, η RBS κάνει λόγο για 0,80 δολάρια, αν και η ισοτιμία με το δολάριο είναι πιο πιθανή. Το ευρώ διαπραγματευόταν σε επίπεδα ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο στα τέλη του 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια: