28/1/15

Stop στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Γιάννη Μανιάτη στον νέο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζανη, ο οποίος θα αναλάβει να χειριστεί κρίσιμα ζητήματα όπως τα υπό εξέλιξη έργα για κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου (TΑΡ), το θέμα της ΔΕΗ που βρισκόταν υπό ιδιωτικοποίηση (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ), άλλα και την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής φυσικού αερίου, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.
Παράλληλα, ο νέος υπουργός μένει να δούμε πως θα εξετάσει εκ νέου τους διαγωνισμούς για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου, όπου εκτιμάται οτι θα αποφέρουν στο ελληνικό δημόσιο περί τα 150 δις ευρω σε 20-30 χρόνια.
Ο κ. Λαζάνης υπογράμμισε οτι βλέπω στα πρόσωπα σας όχι υπαλλήλους αλλά συνεργάτες. Τόνισε με έμφαση οτι η κρίση που αντιμετωπίζουμε δέν ειναι κρίση χρέους αλλά το χρέος αξιοποιείται απο τις δυνάμεις της Ευρώπης για να γκρεμίσουν τα παντα στη χώρα.
Η κρίση είναι παραγωγική βάση και σε δομές,πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε οτι τέλος τα μνημόνια σε αυτή τη χώρα, με αυτη την κυβέρνηση, υπογράμμισε οτι θα ακυρωθούν οι νόμοι που δεσμεύονται από την τρόικα, σταδιακά.
Το πρωτο που θα κάνει το υπουργείο, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η ακύρωση της διάσπασης και της πώλησης της ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ οριστικά, θα συνεχίσει με δημόσιο χαρακτήρα και θα αναβαθμιστεί. Επίσης, τόνισε οτι θα ακυρωθεί η πώληση των ΕΛΠΕ που ειναι στο ΤΑΙΠΕΔ και θα επανέλθει στο δημόσιο.
Σχολίασε μάλιστα την ανακοίνωση για τη Ρωσία και τα περί κυρώσεων και υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης της κυβέρνησης και πρόσθεσε οτι "δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να το γνωρίσουμε".
Ο κ. Μανιατης κατα την τελετή ευχήθηκε στον κύριο Λαφαζανη καλη επιτυχία, υπογράμμισε οτι ειναι ενα χαρτοφυλάκιο με πολλαπλά αντικείμενα. Υπογράμμισε οτι γνωριζόμαστε πολλα χρονια και οτι ελπίζει να τα καταφέρει στο δύσκολο εργο του. Αναφέρθηκε δε και στα κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, το προγραμμα εξοικονόμησης κατοίκων, αλλα και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γινει στο φυσικό αέριο και τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.

Νωρίτερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Σκάι δήλωσε πως προτεραιότητα του είναι να σταματήσει κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ. "Τέλος η μικρή ΔΕΗ. Τέλος σε όλα", δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης ούτε καν των δικτύων, του ΑΔΜΗΕ. 
"Η ΔΕΗ θα παραμείνει ένας ενιαίος όμιλος υπό δημόσια ιδιοκτησία στην πλειοψηφία, δημόσιο έλεγχο και θα συμβάλει στο δημόσιο συμφέρον", είπε χαρακτηριστικά. "Στόχος είναι να αναπτυχθεί επιθετικά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας", συμπλήρωσε. 
Αναγνώρισε ότι το σχέδιο θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Ωστόσο τόνισε πως "η ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα". Προανήγγειλε δε επανεξέταση όλων των συμβάσεων με τους μεγάλους ιδιώτες στο χώρο της ενέργειας λέγοντας πως "σήμερα καταληστεύεται". 
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι σκοπός είναι η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ούτως ώστε να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: