31/8/13

Όταν ο Στάλιν έπεσε θύμα συνωμοσίας 26 παιδιών!

Αναζητώντας υλικό για τη συγγραφή μιας βιογραφίας του Στάλιν, ο πολυβραβευμένος βρετανός συγγραφέας και ιστορικός Σάιμον Σέμπαγκ Μοντεφιόρε ανακάλυψε μια ξεχωριστή υπόθεση. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο εφήβων, η οποία διήρκεσε ελάχιστα και τελείωσε άδοξα. Είχε όμως ως αποτέλεσμα 26 παιδιά να πέσουν θύματα της παράνοιας του σοβιετικού δικτάτορα.
Πριν από εβδομήντα χρόνια στη Μόσχα, τον Αύγουστο του 1943, δύο πυροβολισμοί διέλυσαν απότομα μια ομάδα παιδιών που διέσχιζε μια γέφυρα πίσω από το Κρεμλίνο επιστρέφοντας από το σχολείο. Δύο από αυτά τα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έπεσαν νεκρά. Τα άλλα κατατρόμαξαν. Κάποια έτρεξαν κατευθείαν στα σπίτια τους για να διηγηθούν στις μητέρες τους τι είχε συμβεί, ενώ κάποια άλλα έμειναν κοκαλωμένα δίπλα στα άψυχα σώματα των δύο συμμαθητών τους. Τα παιδιά αυτά δεν ήταν οποιαδήποτε παιδιά, αλλά οι γιοι και οι κόρες των ανώτερων στελεχών της Σοβιετικής Ενωσης, των πιο κοντινών συμβούλων του Ιωσήφ Στάλιν. Το σχολείο στο οποίο φοιτούσαν ήταν το περίφημο Σχολείο 175, το καλύτερο της Μόσχας εκείνη την περίοδο.  Παρά τη νεαρή ηλικία τους, κατάλαβαν αμέσως ότι αυτοί οι βίαιοι θάνατοι στην κορυφή της σοβιετικής ιεραρχίας αποτελούσαν εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός. Κανένα όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 26 από αυτά θα κατέληγαν στις περιβόητες φυλακές της Λουμπιάνκα με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Στάλιν.

Τα «ανίψια» του Λένιν
Μεταξύ τους συγκαταλέγονταν ο 16χρονος Βάνο και ο 14χρονος Σέργκο Μικογιάν, δύο από τους γιους του Αναστάς Μικογιάν, συντρόφου του Λένιν, στενού φίλου του Στάλιν και μέλους του πανίσχυρου πολιτμπιρό. Οι δεσμοί μεταξύ του Μικογιάν και του Στάλιν ήταν εξαιρετικά ισχυροί. Μάλιστα οι δύο οικογένειες μοιράζονταν ένα αγρόκτημα στην εξοχή, όπου περνούσαν μαζί τις διακοπές τους. Ενας άλλος εκλεκτός νεαρός εκείνης της παρέας μαθητών ήταν ο 11χρονος Λεονίντ Ρέντενς, ανιψιός του Στάλιν. Κατά τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ο επικεφαλής της ΕΣΣΔ συμπεριφερόταν στους γονείς του αγοριού, τον Στάνισλαφ και την Αννα Ρέντενς, σαν να ήταν στενοί και έμπιστοι συγγενείς του. Η Αννα Ρέντενς ήταν αδελφή της γυναίκας του Νάντιας, ενώ ο Σταν Ρέντενς ήταν ανώτερος μυστικός αστυνομικός. Το 1940 όμως ο Στάλιν έδωσε εντολή να δολοφονηθεί. Η Αννα Ρέντενς αναγκάστηκε να συνεχίσει τη ζωή της σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.
Ολοι εκείνοι οι μαθητές του Σχολείου 175 είχαν μεγαλώσει κατά τα χρόνια του Μεγάλου Τρόμου της δεκαετίας του 1930 και γνώριζαν καλά ότι όσοι δεν ακολουθούσαν τους κανόνες συνήθως εξαφανίζονταν. Ως μέλη της παλαιάς αριστοκρατίας τα παιδιά αυτά και οι οικογένειές τους απολάμβαναν προνόμια όπως αμερικανικές λιμουζίνες, διαμερίσματα, υπηρετικό προσωπικό, εξοχικές κατοικίες. Ολοι όμως γνώριζαν ότι το Κόμμα, το οποίο ήταν ο Στάλιν, μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τα πάρει όλα πίσω, όχι μόνο τα αυτοκίνητα και τα σπίτια αλλά και τις ζωές αυτών στους οποίους τα παρείχε.

Φονικός έρωτας
Ωστόσο, το 1943 τα χρόνια του Μεγάλου Τρόμου έμοιαζαν να αποτελούν παρελθόν. Επειτα από τη μάχη του Στάλινγκραντ και την αλλαγή της τροπής του Μεγάλου Πολέμου, στη Μόσχα επικρατούσε ενθουσιασμός. Οι ημέρες για τα παιδιά του Σχολείου 175 κυλούσαν σχεδόν φυσιολογικά. Ενα από αυτά, ο Βλαντίμιρ Σακούριν, στενός φίλος του Βάνο Μικογιάν και γιος του υπουργού Αεροπορικής Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ, ήταν ερωτευμένος με τη συμμαθήτριά του Νίνα Ουμάνσκι. Τον Ιούλιο του 1943 η Νίνα ανακοίνωσε στον Βλαντίμιρ ότι έπρεπε να φύγει από τη Μόσχα διότι ο πατέρας της είχε διοριστεί  πρεσβευτής στο Μεξικό. «Δεν θα σε αφήσω να φύγεις», της απάντησε εκείνος. Την παραμονή της αναχώρησης της Νίνας, ο Βλαντίμιρ ζήτησε από τον Βάνο Μικογιάν να του δανείσει ένα όπλο - η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο και κάθε άνδρας έφερε οπλισμό. Επιπλέον η οικογένεια Μικογιάν είχε τη δική της προσωπική φρουρά από στελέχη της Νι Κα Βε Ντε (Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων). Ο Βάνο κατάφερε να βρει ένα όπλο από κάποιον σωματοφύλακα του πατέρα του και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, καθώς τα παιδιά διέσχιζαν τη γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο, το έδωσε στον φίλο του ο οποίος έτρεξε να προλάβει την αγαπημένη του Νίνα. Οταν το ζευγάρι έφτασε στο τέρμα της γέφυρας ο Βλαντίμιρ έβγαλε το όπλο και πυροβόλησε τη νεαρή κοπέλα και αμέσως μετά αυτοπυροβολήθηκε.
«Ο Βάνο ήταν συγκλονισμένος», θυμόταν δεκαετίες μετά ο Σέργκο, ο μικρότερος από τους αδελφούς Μικογιάν συνομιλώντας με τον Μοντεφιόρε. «Γνώριζε ότι οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές και ένιωθε απαίσια». Καθώς οι πρωταγωνιστές του φονικού δεν ήταν τυχαίοι, η υπόθεση έφτασε αμέσως στα χέρια των αντρών της Νι Κα Βε Ντε. Ο ανεκπλήρωτος εφηβικός έρωτας και η τραγική κατάληξή του κέντρισαν το ενδιαφέρον του Στάλιν, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας Λαβρέντι Μπέρια να αναλάβει προσωπικά την υπόθεση.
Μερικές ημέρες αργότερα, ο Μπέρια ενημέρωσε τον Στάλιν ότι δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο και πως ουσιαστικά επρόκειτο για μια αδιάφορη ιστορία. Εκείνος όμως δεν ήταν ευχαριστημένος. Ηθελε να μάθει πώς κατάφερε να βρει το όπλο ο ανήλικος αυτόχειρ και, επιπλέον, θεωρούσε πως τα μέλη της άρχουσας τάξης έτειναν προς τη μαλθακότητα και τη διαφθορά. Σχεδόν αμέσως οι άνδρες του Μπέρια κατάφεραν να βρουν κάτι: ένα μυστικό τετράδιο του Βλαντίμιρ το οποίο εμπεριείχε τους κανόνες παιχνιδιών στρατηγικής που είχαν σκαρφιστεί κάποια από τα παιδιά του Σχολείου 175. Σε ένα από αυτά υπήρχε αναφορά σε μια Τέταρτη Αυτοκρατορία, την οποία διοικούσαν πρόσωπα που έφεραν τίτλους γερμανικούς, «Gruppenführer» και «Reichsführer». Επρόκειτο για εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι. Ο Στάλιν είχε βρει αυτό που έψαχνε.

Παιδιά στη φυλακή
Ενα απόγευμα, μερικές ημέρες μετά το τραγικό συμβάν, ο Βάνο Μικογιάν βγήκε από το σπίτι για μια δουλειά, αλλά δεν ξαναγύρισε. «Η μητέρα μου είχε τρελαθεί. Ενημέρωσε τον πατέρα μου και έψαξαν παντού. Τηλεφώνησαν σε νοσοκομεία και σε αστυνομικά τμήματα», ανέφερε στον συγγραφέα ο Σέργκο. «Μετά ο πατέρας μου κατάλαβε». Ο Αναστάς Μικογιάν τηλεφώνησε πρώτα στον Μπέρια και αμέσως μετά στη γυναίκα του. «Μην ανησυχείς. Ο Βάνο είναι στη Λουμπιάνκα. Μην πεις τίποτα σε κανέναν. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί». Οι Μικογιάν δεν μπορούσαν να αντιδράσουν και ήταν αναγκασμένοι να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά. Στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας - στην εξοχική κατοικία, την οποία μοιράζονταν με την οικογένεια του Στάλιν, η μητέρα και τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα.
Ενα από εκείνα τα Σαββατοκύριακα ο 14χρονος τότε Σέργκο βγήκε από το σπίτι στην αυλή για να παίξει, αλλά ούτε εκείνος ξαναγύρισε καθώς απήχθη από άνδρες της Νι Κα Βε Ντε. «Ελα μαζί μας», του είπαν. «Μα φοράω τις πιτζάμες μου», απάντησε εκείνος, «Πρέπει να ενημερώσω τη μητέρα μου. Θα ανησυχεί». «Δεν χρειάζεται. Μόνο μία ώρα θα χρειαστεί», αποκρίθηκαν οι μυστικοί αστυνομικοί. Η μία ώρα όμως τελικά διήρκεσε 6 μήνες. Ο επόμενος που εξαφανίστηκε ήταν ο 11χρονος Λεονίντ Ρέντενς, ο ανιψιός του Στάλιν. Στις φυλακές της Λουμπιάνκα κατέληξαν συνολικά 26 παιδιά. Ανακρίνονταν νυχθημερόν και κανένα δεν γνώριζε την ύπαρξη των άλλων. Αρχικά, επικεφαλής της υπόθεσης τέθηκε ο Λεφ Σεΐνιν, βετεράνος επιθεωρητής, ο οποίος έχοντας αντιληφθεί ότι επρόκειτο για κατασκευασμένη υπόθεση αντιμετώπιζε τα παιδιά με επιείκεια. Οταν όμως ανέφερε στον Στάλιν ότι είναι αθώα, εκείνος εξοργίστηκε. Απομάκρυνε τον Σεΐνιν και στη θέση του διόρισε τον στρατηγό Λέονιντ Βλαντζιμίρσκι, τον πιο σκληρό από τους ανακριτές της Νι Κα Βε Ντε.
«Ομολογήστε τη συνωμοσία»
Ο Βάνο Μικογιάν είχε ομολογήσει ότι είχε δανειστεί το όπλο από τους σωματοφύλακες του πατέρα του, αλλά η κατάσταση είχε πάρει ήδη επικίνδυνη τροπή. Τα παιδιά ανακρίνονταν και κατηγορούνταν για τη διοργάνωση μιας συνωμοσίας με στόχο τη δολοφονία του Στάλιν, τη διάλυση του Κόμματος και την εγκαθίδρυση δικής τους κυβέρνησης. Επειτα από μήνες, τον Δεκέμβριο του 1943, οι ανακρίσεις σταμάτησαν. «Αυτό ήταν ακόμη χειρότερο», προσδιόρισε ο Σέργκο Μικογιάν. «Ημασταν πραγματικά τρομαγμένοι. Ο ανακριτής μου έδειξε την "ομολογία" μου, στην οποία αναφερόταν ότι συμμετείχα σε μια οργάνωση με στόχο την πτώση της κυβέρνησης». Ο Βλαντζιμίρσκι ξεκαθάρισε στον Σέργκο ότι αν δεν υπέγραφε δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την οικογένειά του. Εκείνος όμως αρνιόταν. Ωσπου άκουσε μια γνώριμη φωνή. Τον οδήγησαν στο διπλανό δωμάτιο και έπειτα από 6 μήνες στη φυλακής ο Σέργκο Μικογιάν έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας του. Επειτα από λίγο στο δωμάτιο έφτασε και ο Βάνο Μικογιάν, ο οποίος αγνοούσε την ύπαρξη του αδελφού του. Η μητέρα ενημέρωσε τα παιδιά πως ο πατέρας τους είχε φροντίσει για την αποφυλάκισή τους. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να υπογράψουν τις ομολογίες τους.
Τα παιδιά αποφυλακίστηκαν, αλλά ο Στάλιν δεν ήταν ικανοποιημένος καθώς ήταν πεπεισμένος για την ενοχή τους. Τελικά εξορίστηκαν και τα είκοσι έξι για ένα χρόνο στο Σταλιναμπάντ (Ντουσανμπέ σήμερα, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν) στην Κεντρική Ασία. Πριν αναχωρήσουν ο Αναστάς Μικογιάν ζήτησε από τους δύο γιους του να γράψουν ένα γράμμα στον Στάλιν για να του εκφράσουν την αφοσίωσή τους και να απολογηθούν για τα λάθη τους. Ο Στάλιν δεν αναφέρθηκε άλλη φορά στην υπόθεση μέχρι το 1949, όταν ρώτησε τον Αναστάς Μικογιάν: «Και τι κάνουν εκείνοι οι γιοι σου που είχαν καταδικαστεί;». Ατάραχος ο Μικογιάν περιορίστηκε να απαντήσει πως σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστήμια. Ο Γιόζεφ Στάλιν πέθανε το 1953. Ο Αναστάς Μικογιάν, 25 χρόνια αργότερα, το 1978, έχοντας μετατραπεί σε θρυλικό επιζήσαντα της σοβιετικής πολιτικής.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

SOS από τους Χριστιανούς της Ανατολής, από το Ορθόδοξο Κόμμα του Λιβάνου. Απουσίαζαν φυσικά οι εκπρόσωποι του ελλαδικού κράτους

Ο πρόεδρος του  νεοσύστατου κόμματος, αναφέρθηκε αναλυτικά  στις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων αλλά και το μένος των Ισλαμιστών, που θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της Σαρίαμ σε Αίγυπτο και Συρία. 

“Η λεγόμενη “Αραβική Άνοιξη” στην Αίγυπτο, απέφερε την πλήρη καταστροφή  70 εκκλησιών και δεκάδων σπιτιών Χριστιανών της χώρας. Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε στη Συρία, όπου 160.000 Χριστιανοί εκτοπίστηκαν ήδη από την περιοχή του Χομς” δήλωσε, επισημαίνοντας με νόημα : “Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να θρηνήσουμε για το παρελθόν, αλλά για να μην κλάψουμε για το μέλλον”.
Όσον αφορά τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, επεσήμανε πως μοναδική λύση θα πρέπει να  είναι ο διάλογος και όχι η βία. “Σε αυτό το διάλογο, όπου και αν πραγματοποιηθεί, είτε στη Γενεύη ή αλλού, θα πρέπει να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας” δήλωσεμ συμπληρώνοντας “Επιδιώκουμε μια Συρία πολυθρησκευτική, πολυπολιτισμική, πολυκομματική και δημοκρατική”.

Όσον αφορά την εξακρίβωση της τύχης του μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του επισκόπου των Μαρωνιτών Ιωάννη, που απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο από αγνώστους στη Συρία και από τότε αγνοείται η τύχη τους, ι ίδιος  επέρριψε ευθύνες στις τουρκικές Αρχές, για το αδιέξοδο.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου,   του προέδρου του Ορθόδοξου Κόμματος του Λιβάνου, ήταν εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ρωσίας και της Ρουμανίας, και όχι της Ελλάδας αν και επανειλημμένως ο κ. Ελ Χούρι έχει τονίσει πως οι ορθόδοξοι της χώρας είναι Ρωμιοί και αισθάνονται “αδέλφια” με τους Έλληνες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

30/8/13

Για εκδίκηση στις τράπεζες πατήστε 1...

Ο «Έμπορος της Βενετίας» αναρωτιέται: «αν μας χτυπήσετε, δε ματώνουμε; Αν μας γαργαλήσετε, δε γελάμε; Αν μας δηλητηριάσετε δεν πεθαίνουμε; Κι αν μας αδικήσετε, δεν θα εκδικηθούμε»; Μια 96χρονη Αμερικανίδα έκανε πράξη τα σεξπιρικά λόγια κι αποφάσισε να απαντήσει στην τράπεζα που της καταστρέφει τη ζωή με το ίδιο νόμισμα: αναγκάζοντάς την να υποβληθεί στην ίδια γραφειοκρατική ταλαιπωρία που υποβάλλεται κι εκείνη προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.
Διαβάστε την επιστολή και, ποιος ξέρει, ίσως μπουν και σε εσάς «πονηρές» ιδέες:
«Αγαπητέ κύριε,
Σας ευχαριστώ που σφραγίσατε την επιταγή μου με την οποία σκόπευα να πληρώσω τον υδραυλικό τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, δεν πρέπει να πέρασαν ούτε 3 νανοδευτερόλεπτα μεταξύ του σφραγίσματος της επιταγής μου και της αυτόματης κατάθεσης της σύνταξής μου από το δημόσιο!
Θα πρέπει να σας ευχαριστήσω και για το πρόστιμο των 30 δολαρίων που χρεώσατε το λογαριασμό μου ως πέναλτι για την ταλαιπωρία που προκάλεσα στην Τράπεζά σας. Η ευγνωμοσύνη μου ξεχειλίζει κυρίως γιατί με κάνατε να ξανασκεφτώ τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζω τα οικονομικά μου.
Έχω προσέξει πως κάθε φορά που προσπαθώ να επικοινωνήσω μαζί σας η μόνη μου παρηγοριά είναι η απρόσωπη και ασύμφορη οντότητα που έχει γίνει η Τράπεζά σας.
Από εδώ και στο εξής, όπως ακριβώς κάνετε κι εσείς, θα κάνω τις συνδιαλλαγές μου μαζί σας προσωπικώς.
Οι πληρωμές της υποθήκης και του δανείου μου δε θα γίνονται αυτόματα, αλλά θα φτάνουν στην Τράπεζά σας με επιταγή στο όνομα ενός υπαλλήλου, που θα ορίσετε εσείς.
Να θυμάστε πως είναι αδίκημα να ανοιχτεί η αλληλογραφία που θα περιέχει την επιταγή από κάποιον άλλον και όχι από τον παραλήπτη.
Σας επισυνάπτω την αίτηση που θα πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος που θα ορίσετε. Σας ζητώ συγγνώμη για το 8σελιδο μέγεθός της, αλλά θα πρέπει να γνωρίζω γι” αυτόν όσα γνωρίζει η Τράπεζά σας για μένα.
Σημειώστε πως όλες οι πληροφορίες που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του θα πρέπει να υπογραφούν από το αρμόδιο υγειονομικό τμήμα, ενώ και οι πληροφορίες για τα οικονομικά του θα πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα θεωρημένα αντίγραφα-ντοκουμέντα.
Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδώσω ένα PIN, τον οποίο θα χρησιμοποιεί ο υπάλληλός σας στις συναλλαγές μαζί μου. Λυπάμαι, αλλά δε θα είναι μικρότερο από 28 νούμερα – τόσα είναι και τα νούμερα που πληκτρολογώ κάθε φορά που καλώ το telephone banking και πρέπει να συνδεθώ με το λογαριασμό μου. Κι επειδή, όπως λένε, η μίμηση είναι η υπέρτατη κολακεία, επιτρέψτε μου να σας αντιγράψω.
Επιτρέψτε μου επίσης να σας γνωστοποιήσω και τα ακόλουθα.
Όταν θα μου τηλεφωνείτε, θα πατάτε τα ακόλουθα κουμπιά:
Για να κλείσετε ραντεβού να με δείτε πατήστε 1
Για να με ρωτήσετε για μια πληρωμή που δεν έγινε πατήστε 2
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο σαλόνι σε περίπτωση που είμαι εκεί πατήστε 3
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην κρεβατοκάμαρα σε περίπτωση που κοιμάμαι πατήστε 4
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στην τουαλέτα σε περίπτωση που με καλεί η φύση πατήστε 5
Για να μεταφέρετε το τηλεφώνημα στο κινητό μου σε περίπτωση που λείπω από το σπίτι πατήστε 6
Για να στείλετε e-mail στον υπολογιστή μου, απαιτείται ένας μυστικός κωδικός, ο οποίος και θα σας αποσταλεί εν ευθέτω χρόνω. Πατήστε 7.
Για να επιστρέψετε στο κύριο μενού και να ξανακούσετε τις επιλογές 1-7 πατήστε 8.
Για να διατυπώσετε κάποιο αίτημα ή παράπονο πατήστε 9.
Κατόπιν θα μπείτε σε αναμονή ανάλογα με την πληρότητα του αυτόματου τηλεφωνητή μου.
Καθ” όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος θα παίζει χαλαρωτική μουσική. Αν, ωστόσο, χρειαστεί να περιμένετε πολύ, λυπάμαι, αλλά ακολουθώντας και πάλι το παράδειγμά σας, θα πρέπει να σας χρεώσω με ένα ποσό για τη διαδικασία.
Κλείνοντας, σας εύχομαι ένα ευτυχισμένο και λιγότερο κερδοφόρο νέο έτος.
Η ταπεινή σας πελάτισσα…»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Ελλάδα ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης της

Με τίτλο «η Ελλάδα ξεπέρασε την ημερομηνία λήξης της», η εφημερίδα Milliyet ενημερώνει τους αναγνώστες της για την εφαρμογή του νέου μέτρου στην Ελλάδα, εξηγώντας ότι η χρήση των προϊόντων μπορεί να παραταθεί μέχρι και τρεις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και προσπαθεί να βρει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Μια απ' αυτές τις λύσεις είναι πως τα σουπερ μάρκετ θα μπορούν να έχουν στα ράφια τους προϊόντα στα οποία θα έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες λήξης τους. Τα μπαγιάτικα προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται φθηνότερα. Έτσι η γειτονική χώρα πέταξε στο καλάθι των σκουπιδιών την ημερομηνία λήξης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η συμβολή του Κομμουνιστικού κόμματος Ελλάδος στην καταστροφή της Μικράς Ασίας!

Το βάρος της προπαγάνδας της αντιπολεμικής εκστρατείας, σηκώνει το επίσημο έντυπο του ΣΕΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», ο οποίος αρχικά, πριν προχωρήσει στο ΣΕΚΕ, υποστήριζε το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Θεσσαλονίκη, όπου και πρωτοεκδόθηκε πριν μεταφερθεί στην Αθήνα. Με προκήρυξή της, η Εκλογική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος καλούσε «όλους τους εργάτας, επαγγελματίας και βιοπαλαιστάς Αθηνών‐Πειραιώς να συνενώσουν την φωνή τους, να διακηρύξουν την θέλησί τους, να διατρανώσουν την απόφασί τους για τον μεγάλον Απελευθερωτικόν αγώνα εναντίον της Τυραννίας, εναντίον της Εκμεταλλεύσεως, εναντίον όλων των Πολέμων...» («Ριζοσπάστης», 19 Σεπτεμβρίου 1920). Λίγες μέρες αργότερα, ένα άλλο έντυπο του ΣΕΚΚΕ, γράφει: «Τα λαγκάδια και τα βουνά της Μικρασίας γεμίσανε απ' τα κορμιά των συναδέλφων μας. Τα όρνια του ουρανού χορτάσανε με τις σάρκες μας. Μη μας μιλάτε άλλο για πατρίδες και για εθνικές επαναστάσεις» («Εργατικός Άγων», 29 Νοεμβρίου 1920).
Η προπαγάνδα του ΣΕΚΚΕ, άρχισε να πιάνει τόπο και χαρακτηριστικό είναι, πως ένα σύνταγμα στρατού αρνήθηκε να επιβιβαστεί στα πλοία και να μεταβεί στην Μικρά Ασία. Οι κομμουνιστές, με επικεφαλή τον Παντελή Πουλιόπουλο, οι οποίοι είχαν διεισδύσει στις μονάδες του στρατού στο πολεμικό μέτωπο, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τις πολεμικές προσπάθειες. Κεντρικό σύνθημα, γίνεται το «Στα σπίτια σας!» (παρεμπιπτόντως, με αυτόν τον τίτλο [«Οίκαδε»], είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο κι ο εκδότης της «Καθημερινής», Γεώργιος Βλάχος, στις 14/27 Αυγούστου 1922, για το οποίο και κατηγορήθηκε). Οι λιποταξίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, τις οποίες διευκολύνουν με κάθε τρόπο οι κομμουνιστικοί πυρήνες του μετώπου. Ο Σοβιετικός ιστορικός Νόβιτσεφ, αναφέρει χαρακτηριστικά («Turtsia: Kratkayia Istoria»): «Χάρις στην εκτεταμένη προπαγάνδα του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας... 100.000 φυγόστρατοι ή λιποτάκτες απέφυγαν τον ελληνικό στρατό… Ομάδες των κομμουνιστών παλαιμάχων της Μικράς Ασίας καυχώνταν ότι είχαν παίξει "οργανικό" ρόλο, διαδίδοντας τη σύγχυση και τον πανικό ανάμεσα στις ελληνικές μονάδες, τις κρίσιμες μέρες του Αυγούστου του 1922, όταν ο τουρκικός στρατός διέσπασε τις ελληνικές γραμμές… Αν και η αποτελεσματικότητα των κομμουνιστών πρακτόρων την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να υπερτιμηθεί, συνέβαλαν στην περαιτέρω διάσπαση του μετώπου, όταν η τουρκική επίθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της». Ο Αβραάμ Μπεναρόγια, περιγράφοντας την οργάνωση των κομμουνιστικών αντιπολεμικών πυρήνων στο μέτωπο, αναφέρει: «Μια ευρεία αντιπολεμική προπαγάνδα εις το μέτωπον και τα μετόπισθεν αναπτύσσεται. Οργανώνονται ενιαχού στρατιωτικοί κύκλοι προς μελέτη και συζήτηση. Ένα κόμμα αντιπολεμικό δημιουργείται στο μέτωπο».
Το ΣΕΚΚΕ, παρ' ότι για τους Σλάβους της Μακεδονίας, διεκδικούσε την αυτονόμηση της περιοχής, για τους υπόδουλους Έλληνες της Μικράς Ασίας, δεν έλεγε λέξη. Για τους κομμουνιστές, ο πόλεμος των Ελλήνων ήταν «ιμπεριαλιστικός», ενώ του Κεμάλ «απελευθερωτικός». Όταν η Γερμανοεβραία θεωρητικός του Σοσιαλισμού, Ρόζα Λούξεμπουργκ διακήρυττε πως «…Η σημερινή μας θέση στο Ανατολικό Ζήτημα είναι να αποδεχτούμε τη διαδικασία διάλυσης της Τουρκίας ως μια υπαρκτή πραγματικότητα και να μην κάνουμε σκέψη ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε κανείς να τη σταματήσει και να εκδηλώσουμε στους αγώνες για αυτοδιάθεση των χριστιανικών εθνών την απεριόριστη συμπαράστασή μας», οι Έλληνες κομμουνιστές καλούσαν σε «Συναδέλφωση των Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών και κοινή πάλη με τις λαϊκές μάζες ανεξάρτητα από εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις για τη δημοκρατία των εργατικών και αγροτικών συμβουλίων σ’ όλο το έδαφος της Μικράς Ασίας». Για τους Έλληνες κομμουνιστές, οι συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας, ήταν «ελληνικές παροικίες του εξωτερικού». Τα αντιπολεμικά δημοσιεύματα των ελληνικών κομμουνιστικών εντύπων, αποτέλεσαν κι ένα απρόσμενο δώρο για τους Νεότουρκους του Κεμάλ, οι οποίοι τα ανατύπωναν και τα σκόρπιζαν στις γραμμές του ελληνικού στρατού, ενισχύοντας έτσι την πτώση του ηθικού.
Ενώ, ήταν γνωστό πως η Ρωσία του Λένιν, υποστήριζε και τροφοδοτούσε τον ηγέτη των Νεότουρκων, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κι ενώ η τύχη του Ελληνισμού βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού, μ' ένα δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης», που υπέγραφε Κεντρική Επιτροπή του ΣΕΚΚΕ, τις 12 Απριλίου 1922 αποδοκιμάζει «την αισχροκέρδειαν, τον πόλεμον, την επιστράτευση», και καταλήγει με το «καταπληκτικό»: «Ζήτω η σοβιετική Ρωσία! Ζήτω οι Έλληνες εργάτες! Ζήτω το διεθνές προλεταριάτον! Κάτω οι πόλεμοι! Κάτω οι φόροι! Ζήτω η ειρήνη!». Διαφορετική γνώμη, φαίνεται να έχει όμως η «Ελληνική Κομμουνιστική Ομάς Οδησσού», που θεωρούσε αυτονόητα τα δικαιώματα των Ελλήνων στην περιοχή και με προκηρύξεις που μοίραζαν στον ελληνικό στρατό, καταγγέλλει τον τσαρισμό που «…ήθελε να πάρει την Τραπεζούντα, την Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη ακόμα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε ετοιμότητα! και σύγχυση η κυβέρνηση. Μάλλον τρικυμία εν κρανίω

Το «όχι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αργά χθες τη νύχτα, στην εισήγηση Κάμερον για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, επιτείνει τη σύγχυση και στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του διοικητή της ΕΥΠ, με θέμα την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη χώρα σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η εξέλιξη στο Λονδίνο επιτείνει τη σύγχυση αλλά, τουλάχιστον, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να παρακολουθήσει τις συμμαχικές αναζητήσεις χωρίς να καλείται σε άμεση «επικουρική» (μέσω των βάσεων) δράση.

Από τις χθεσινές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ και στο Μαξίμου αναδείχθηκαν οι ελληνικοί φόβοι. Που αφορούν:

«Αντίποινα» και ισορροπίες
Πρώτον, τα «αντίποινα» από δυνάμεις εντός κι εκτός Συρίας, δεδομένου ότι η Αθήνα ξεκαθάρισε πως «εάν ζητηθούν» οι βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας για τις επιχειρήσεις, θα δοθούν («η χώρα θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους διεθνούς οργανισμούς»).

Είναι ενδεικτικό ότι χθες υπερ-τονίσθηκε η θέση της κυβέρνησης για «εξεύρεση πολιτικής λύσης» και η διαβεβαίωση πως η όποια συνδρομή της χώρας θα είναι «επικουρική» (βάσεις) χωρίς ευθεία πολεμική εμπλοκή.

Εγινε, δηλαδή, ορατή η προσπάθεια από τη μια να μη τεθεί σε αμφιβολία η σχέση της χώρας με τους «παραδοσιακούς» συμμάχους (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία) και, από την άλλη, να μην έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τον ισλαμικό κόσμο.

Διαφορετικοί τόνοι  από Αβραμόπουλο-Βενιζέλο
Διαπιστώθηκαν ωστόσο διαφορετικοί τόνοι από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για «επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή», ανέδειξε την προσπάθεια «πολιτικής λύσης» και τόνισε (για τις βάσεις) ότι «η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς» - που σημαίνει ότι η επίθεση πρέπει να έχει το μανδύα των Ηνωμένων Εθνών ή του ΝΑΤΟ και όχι μίας «συμμαχίας προθύμων».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη χρήση χημικών όπλων, μίλησε για «ειδεχθές έγκλημα» που χρήζει «αναλογικής απάντησης», τονίζοντας ωστόσο με τη σειρά του ότι η βιώσιμη πολιτική λύση (Γενεύη 2) είναι η μοναδική διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.

Κύμα προσφύγων

Ο δεύτερος φόβος αφορά ένα μεγάλο κύμα προσφύγων που θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί και προς την Ελλάδα μέσα από τα τουρκικά παράλια. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή του ΟΗΕ (κυρίως την οικονομική) για την υποδοχή τους και τη φιλοξενία τους σε ειδικούς χώρους.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα των τυχόν οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει για την (έτσι κι αλλιώς αδύναμη οικονομικά) χώρα μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση στη Συρία, θα τεθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα –εάν βεβαίως υπάρξουν τέτοια δεδομένα.

Συγκαλέστε εκτάκτως τη Βουλή
Κι ενώ τα κυβερνητικά όργανα συγκαλούν διαρκώς υπουργικές ή ευρείες συσκέψεις, η αντιπολίτευση ζητά να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ. λειτουργεί ακόμη με Θερινά Τμήματα) για να γίνει ενημέρωση και συζήτηση.
Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μάλιστα έθεσε και θέμα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον κ. Βενιζέλο.

Απάντηση δεν είχε δοθεί μέχρι αργά χθες τη νύχτα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με "άδειασμα" του υπουργού έσβησαν τη φωτιά των πλαστών πτυχίων

Η αναφορά του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου σε 850.000 προσλήψεις την περίοδο 2004-2009, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του για 85.000 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά, δεν πέρασε απαρατήρητη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Προκάλεσε αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων, ιδίως για το γεγονός ότι ο κ. Γρηγοράκος, πέραν του υπερβολικού και αυθαίρετου του ισχυρισμού του, έστρεψε τα πυρά του κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή και... άναψε τα πάθη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Οι αντιδράσεις αυτές, μάλιστα, έφτασαν μέχρι το Μαξίμου, το οποίο υποχρεώθηκε για μία ακόμη φορά να μεσολαβήσει και να αναζητήσει... πυροσβέστη για να σβήσει τη φωτιά πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το ρόλο αυτό ανέλαβε το (καθ’ ύλην αρμόδιο) υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με ανακοίνωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης «άδειασε» τον κ. Γρηγοράκο και ταυτόχρονα παρείχε εμμέσως στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου στα τέλη του 2009 ήταν 692.907 υπάλληλοι και 183.000 συμβασιούχοι έργου, εποχικοί ή ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχα, σήμερα είναι 612.414 υπάλληλοι και 67.568 συμβασιούχοι. «Κατά συνέπεια, οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 και 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως τόνισε χθες το Capital.gr, ο αριθμός τον οποίο επικαλείται ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται στις εγκρίσεις προσλήψεων με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες, όμως, δεν περιλαμβάνεται μόνον το τακτικό προσωπικό (μόνιμοι), αλλά και οι συμβασιούχοι και εποχικοί. Πρακτικά, δηλαδή, το ίδιο άτομο μπορεί να «επαναλαμβάνεται» αρκετές φορές στο συνολικό αριθμό των 850.000 εγκρίσεων και σε βάθος πενταετίας.

Χθες, εξάλλου, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την ανάκληση πρόσληψης (το 2004) υπαλλήλου, ο οποίος αποδείχθηκε ότι κατέθεσε πλαστό τίτλο σπουδών και ουδέποτε είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο που δήλωνε. Πέραν της απόλυσής του και της παραπομπής του στον εισαγγελέα, η δημοτική αρχή θα αναζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες όλες τις αμοιβές του εν λόγω υπαλλήλου, από το 2004 έως σήμερα, οι οποίες υπολογίζονται σε 500.000 ευρώ!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέο ρεκόρ στα χρέη προς το δημόσιο

Νέο ρεκόρ πραγματοποίησαν τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το δημόσιο, καθώς επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν κυρίως ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στα τέλη Ιουλίου στα 60,18 δισ. ευρώ, από 59,77 δισ. ευρώ που ήταν στις 30/6. Πρόκειται για μια αύξηση 406,8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 144 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη πληρωμή ΦΠΑ, τα 195 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις) και τα 37 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή φόρου εισοδήματος. Από το τελευταίο προκύπτει ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τη δόση του φετινού εκκαθαριστικού.

Το χρέος των φυσικών προσώπων προς την εφορία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 21,646 δισ. ευρώ, από 21,529 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου (αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ). Το χρέος των νομικών προσώπων αυξήθηκε από τα 38,24 δισ. ευρώ στα 38,53 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 290 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοίνωση η ΓΓΔΕ, προκύπτει ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους η υστέρηση στα έσοδα των εταιρειών σε σχέση με το στόχο ανέρχεται στο 4% ή στα 620 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο ειδικότερα, η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς εισπράχθηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ, περισσότερα από το στόχο (2,94 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου προϋπολογισμού 2,91 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

"Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί κάθε μήνα την πορεία επίτευξης των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισπράξεων για το επτάμηνο του 2013. 

Με βάση τα οριστικά στοιχεία για το μήνα Ιούλιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 2,91 δισ. Ευρώ, ήτοι σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 1,1%. Σε επίπεδο επταμήνου 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 14,80 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 15,42 δισ. ευρώ ήτοι σημειώθηκε απόκλιση 4% σε σχέση με το στόχο. 

H παραπάνω αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων φόρων στην περιουσία (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ), στην αύξηση των εισπράξεων των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων Φ.Π.Α. Συγκεκριμένα, για τους ανωτέρω φόρους το μήνα Ιούλιο 2013 έχουν εισπραχθεί συνολικά 294 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 

Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις ΦΠΑ για το μήνα Ιούλιο 2013 παρατηρείται αύξηση κατά 16,1% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ., καθώς και αύξηση κατά 4% σε σχέση με τις εισπράξεις Φ.Π.Α. του Ιουλίου 2012. Αντίστοιχα, για το επτάμηνο 2013 οι εισπράξεις Φ.Π.Α. παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2 % σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ. 

Σχετικά με τα αποτελέσματα του επταμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρης Θεοχάρης δήλωσε: ΄Η προσπάθεια που είναι πια εμφανής σε όλους τους πολίτες, αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα. Δεν εφησυχάζουμε, ούτε μειώνουμε ρυθμούς. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι σε κάθε συνεπή φορολογούμενο πολίτη."
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στον Ιβάν Σαββίδη το Παλιούρι Χαλκιδικής

Στον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Ρώσο Ιβάν Σαββίδη καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η υπό αποκρατικοποίηση περιοχή στο Παλιούρι Χαλκιδικής η οποία αν και κόστιζε 10 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τελικά αγοράζεται από τον Ρώσο επιχειρηματία έναντι 14 εκατ. ευρώ. Έτερος διεκδικητής που αποχώρισε όμως από τις διαδικασίες για το φιλέτο ήταν η εταιρεία ΛΑΜΨΑ, η οποία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ταμείου που ζητούσε ελάχιστο τίμημα 10 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στη διαδικασία αρχικά συμμετείχαν εννέα επενδυτικά σχήματα με έντονη τη συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων. Οι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτικοί όμιλοι υπέβαλλαν προσφορές στις αρχές Απριλίου και σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες μεταξύ αυτών ήταν  οι, Lamda Development, Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε., Δομοτεχνική Α.Ε., Ελληνοβαλκανική, Μεντεκίδης Α.Ε. (κατασκευαστική), Mind Compass (θυγατρική της Dolphin Capital Investors), εταιρία που διατηρεί ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, καθώς και δύο ρωσικές εταιρίες, μία εκ των οποίων συμφερόντων του κ. Ιβάν Σαββίδη.
Το ακίνητο στο Παλιούρι έχει έκταση 210 στρέμματα και περιλαμβάνει το Ξενία Παλιουρίου, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί. Αποτελεί έκταση  κατάλληλη για την ανάπτυξη οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Η αξιοποίηση θα γίνει τόσο με τον θεσμό της επιφάνειας (ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Ξενία), όσο και με πώληση πλήρους κυριότητας μέρους του ακινήτου (εξοχικές κατοικίες).
Σύμφωνα με το πλάνο πιθανής εκμετάλλευσης, μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και πολυτελές ξενοδοχείο 3.658 τ.μ. (μέσω ενοικίασης ή παραχώρησης) και 19.954 τ.μ. εξοχικών κατοικιών και βιλλών - ξενοδοχείων (πλήρη κυριότητα).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο ΣΔΟΕ ονόματα γιατρών για υπερσυνταγογράφηση από τον Α.Γεωργιάδη

Στα χέρια του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στέλιου Στασινόπουλου, βρίσκεται λίστα με τα ονόματα των γιατρών που εμφανίζονται πρώτοι σε συνταγογράφηση για τον Ιούνιο.
Τη λίστα παρέδωσε στον κ. Στασινόπουλο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να πραγματοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου, και εάν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία, οι εν λόγω γιατροί να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Να σημειωθεί πως χθες ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργο Πατούλη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/8/13

"Ζαλίζουν" την κυβέρνηση τα πλαστά πιστοποιητικά. Φαιδρότητας συνέχεια

Αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις προκαλεί η «αποκάλυψη» του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου για 85.000 δημοσίους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά.

Ο κ. Γρηγοράκος, μιλώντας στο Mega, υποστήριξε ότι από τις 850.000 προσλήψεις που έγιναν την περίοδο 2004-2009 τουλάχιστον το 10% αυτών έγινε με πλαστά πιστοποιητικά.

Για ποιο λόγο; Προφανώς ο βασικός λόγος είναι για να πετύχουν την πρόσληψή τους οι ενδιαφερόμενοι (π.χ. με απολυτήρια Λυκείου με μεγαλύτερη βαθμολογία ή πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους).

Δεν αποκλείεται, όμως, να έπαιξε ρόλο και η επιθυμία των ενδιαφερομένων να παρουσιάσουν αυξημένα προσόντα για να αυξήσουν τις αποδοχές τους ή να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θέσεις (π.χ. με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας ή άλλων δεξιοτήτων).
1,5 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στο Δημόσιο!Είναι χαρακτηριστικό ότι, εάν ο ισχυρισμός του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών ευσταθεί, το μέσο κόστος για κάθε υπάλληλο ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ ετησίως – προ περικοπών. Πράγμα που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ στο σύνολο των 85.000 υπαλλήλων!

Από πού, όμως, αντλεί τη συγκεκριμένη βεβαιότητα ο κ. Γρηγοράκος; Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, από το γεγονός ότι το ποσοστό του 10% εντοπίζεται στους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς, όπου ήδη έχει γίνει έρευνα και έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 320 άτομα να έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά (σ.σ.: εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων μιλούν ως και για 500 άτομα).
Επιφυλάξεις, δυσαρέσκεια και… αντιδράσεις
Ο ισχυρισμός, αυτός, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους – δεδομένου ότι ο κ. Γρηγοράκος βάζει στο στόχαστρο την περίοδο διακυβέρνησης από τον Κ. Καραμανλή.

Εκφράζουν, δηλαδή, αφενός την απορία πώς είναι δυνατόν τέτοιες εκτιμήσεις να γίνονται κατά προσέγγιση και όχι με στοιχεία.

Αφετέρου επισημαίνουν ότι 850.000 ήταν οι εγκρίσεις για προσλήψεις μονίμων, συμβασιούχων, εποχικών, εργολάβων κτλ. τη συγκεκριμένη περίοδο. Άρα, δεν ισοδυναμούν όλες με προσλήψεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανανέωση των ίδιων συμβάσεων ή για συμβασιούχους που εργάστηκαν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο Δημόσιο.
Ειλημμένη απόφαση οι έλεγχοι
Σε κάθε περίπτωση, ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν άμεσα οι έλεγχοι για πλαστά πιστοποιητικά σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ούτως ώστε από εκεί να προκύψει μεγάλος αριθμός των 15.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του 2014 και να διασωθούν έτσι όσοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκο, ακόμη και το ΑΣΕΠ στα χρόνια που πέρασαν δεν μπορούσε να ελέγξει το σύνολο των πιστοποιητικών σε προσλήψεις που πραγματοποιούσαν οι φορείς του Δημοσίου – ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – κάνοντας μνεία και σε πυρκαγιά που είχε καταστρέψει μέρος των αρχείων του ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν ΔΟΑΤΑΠ).

Η πιο τρανταχτή περίπτωση των ελέγχων των τελευταίων εβδομάδων είναι αυτή του πρώην γενικού διευθυντή της ΕΑΒ, Αθ. Χρονόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται να κατείχε πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από μεγάλο αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ο κ. Χρονόπουλος καθαιρέθηκε και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο φαιδρός της ημέρας. Ετοιμοπαράδοτο το μετρό Θεσσαλονίκης έως τις αρχές του 2017

Αποφασισμένος! να «ξεμπλοκάρει» το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε αυτό να είναι παραδοτέο, βάσει του επικαιροποιημένου χρονοδιαγράμματος, ήτοι -εκτός απροόπτου- στο τέλος του 2016 ή τις αρχές του 2017, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έδωσε εντολή για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στη σύμβαση του έργου και γνωστοποίησε ότι «σε περίπτωση που υπάρξουν άλλες αποκλίσεις ή αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις με τρόπο θεσμικό και απόλυτα σύμφωνο με τη νομοθεσία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ακόμη ότι πρόκειται να ληφθεί μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης, σε άλλες περιοχές, εμπόρων και επαγγελματιών, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τις καθυστερήσεις στα εργοτάξια. 

Ωστόσο, δεν επεκτάθηκε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σε σχέση με το πότε και το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία, ούτε σχετικά με το αν θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος των δαπανών που θα καλύπτονται.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, στο τέλος του 2013, το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης θα απασχολεί 900 άτομα, έναντι περίπου 500 προ διμήνου και 710 σήμερα.

Πρόσθεσε, δε, ότι έχει παραδοθεί το 47% των έργων πολιτικού μηχανικού και το 77% από τις σήραγγες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/8/13

Με πλαστά στοιχεία ένας στους δέκα δημοσίους(αλλά κανείς δεν ξέρει το πραγματικό ύψος) υπαλλήλους. Δηλαδή τουλάχιστον 100.000 υπάλληλοι. Το ΑΣΕΠ δεν επιβεβαίωνε τίποτε από την ίδρυση του. Μέγα σκάνδαλο της πασοκοδημοκρατίας. Φωτιά & τσεκούρι στους προσκυνημένους

Μεγάλο ποσοστό από πλαστά πιστοποιητικά εκτιμά ότι θα βρεθεί, έπειτα από το σαφάρι ελέγχων των πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".

Σύμφωνα με το protothema, επισήμανε ότι το ΑΣΕΠ δεν μπορούσε να κάνει τους ελέγχους, "ήταν αδύνατον" όπως είπε, ενώ τόνισε ότι ελέγχους έκαναν οι φορείς που πραγματοποιούσαν τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις.

"Το ΑΣΕΠ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους. Οι φορείς έκαναν τις προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ. Σε τόσο μεγάλο αριθμό ήταν αδύνατο να κάνει τον έλεγχο. Τους διαγωνισμούς που έκαναν δήμοι, νομαρχίες, διάφοροι φορείς, γίνονταν με κριτήρια ΑΣΕΠ" επανέλαβε.

Ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι από το 2004 έως το 2009 έγιναν 850.000, και εκτίμησε ότι από "αυτές τις προσλήψεις ένα ποσοστό πάνω από 10% είναι με πλαστά στοιχεία, που δεν έχουν ελεγχθεί από τον ΑΣΕΠ".

Αναφερόμενος και στα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, σημείωσε ότι "κάποιοι φρόντισαν με μια φωτιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία". "Δεν καταλογίζω δόλο αλλά έγιναν" πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν έχουν επικοινωνήσει με τα ινστιτούτα που πιστοποιούσαν τα πτυχία ξένων γλωσσών, είπε ότι "έχουν πει αδρά ότι όλα αυτό το σύστημα και όλα αυτά τα πιστοποιητικά που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι πολύ μικρότερος αριθμός που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ινστιτούτα σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε. Τα πλαστά πιστεύω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό".

Για να ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια τεράστια διαδικασία και χρειάζεται οργάνωση, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, και σημείωσε ότι "πρέπει να γίνει από τη αρχή ένας επανέλεγχος και γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο".

Και ενδεικτικά ανέφερε ένα παράδειγμα: "Οι διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών έχουν στείλει για τέταρτη φορά στους διευθυντές και τμηματάρχες των τμημάτων και ζητούν να ελεγχθούν τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Έρχεται νέο ασφαλιστικό και στο βάθος νέο εργασιακό

Το επικείμενο νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας, για το οποίο πλέον, όλοι, ακόμη και οι πιο σκληροί Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες, μιλούν ανοικτά, δίνει νέα τροπή στην επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, και δη στο υπουργείο Εργασίας.  

Το νέο δημοσιονομικό κενό και η ανάγκη ενός νέου δανείου  δίνει στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου άλλη διάσταση. Δεν αρκεί, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, ένα απλό Ο.Κ. αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, τα οποία άλλωστε και από μόνα τους δεν είναι εύκολα στην εφαρμογή τους, αφού οδηγούν σε μείωση συντάξεων, μείωση μισθών και αύξηση των απολύσεων...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να θέσει στην επίσκεψη του Σεπτεμβρίου τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νέου πακέτου, με τις διαρθρωτικές αλλαγές σε εργασιακό και Ασφαλιστικό να έχουν κεντρικό ρόλο.  

Ήδη, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ετοιμάσει το πόρισμα για το εφάπαξ και αναμένονται οι τελικές πινελιές για τις δύο υπουργικές αποφάσεις που βάζουν μαχαίρι έως και 30% στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. 

Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζουν πυρετωδώς την πρόταση για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, συνδέοντας  τη μείωση, αρχικά, με τη ρύθμιση χρεών. Στην πράξη, δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μόνον οι εργοδότες που αφενός πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, αφετέρου δεν χρωστούν ή έχουν ρυθμίσει και πληρώνουν δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες. 

Το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι  άλλη μια από τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ολοκληρώσει η χώρα μας μέσα στον Σεπτέμβριο, με τις υπηρεσίες στο ΙΚΑ να «τρέχουν» να προλάβουν, ώστε το ΚΕΑΟ να λειτουργήσει εντός χρονοδιαγράμματος. 

Με διαδικασίες-εξπρές ετοιμάζονται και οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλά πλέον δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας μιας ακόμη επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, η οποία θα πιάσει δουλειά τον Σεπτέμβριο. 

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η «διευθέτηση» του προβλήματος στον ΟΑΕΕ, η εφαρμογή της μνημονιακής επιταγής για αντιστοίχηση των εισφορών στις παροχές, στα πρώην «ευγενή» ταμεία κύριας ασφάλισης που θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των συντάξεων, η τύχη των επικουρικών και η περικοπή των εφάπαξ είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της επιτροπής. 

Αλλαγές αναμένονται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων και στα εργασιακά. Σχεδόν έτοιμη είναι και η έκθεση που καταγράφει τις διεθνείς πρακτικές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και πώς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις εκτός επιτρεπόμενου ορίου. 

Η έκθεση αυτή θα δείξει στην πράξη και τις αλλαγές που θα προωθήσει το  υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του χρόνου. 

Παρακαταθήκη για το μέλλον και τις νέες δομικές παρεμβάσεις στα εργασιακά θεωρείται η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί η δυνατότητα μετατροπής των ετήσιων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, υπό προϋποθέσεις. Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οι διαδικασίες της «προσωρινής απασχόλησης» πρόκειται να συμπεριλάβουν και τις αλλαγές  στις συμβάσεις  ορισμένου χρόνου. 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μετά τη χρεοκοπία, "κούρεμα" στις καταθέσεις

Δεδομένης της ύπαρξης δύο λέξεων με πολύ μεγάλη οικονομική και κοινωνική βαρύτητα, στον τίτλο του άρθρου, δε θα χρονοτριβήσω προσπαθώντας να αναλύσω οικονομικές έννοιες και καταστάσεις οι οποίες έχουν ήδη ξεπεραστεί και πιθανόν να μην ανατρέπονται.

Ίσως το μεγαλύτερο όπλο, με το οποίο οι ξένοι πιστωτές κατάφεραν να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική κρίση χρέους προκειμένου αυτή να εξαπλωθεί ταχύτατα, ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης. O βασικός επικοινωνιακός στόχος των πιστωτών, είναι να πείθεται ο λαός για την αναγκαιότητα να μειώσει δραματικά το βιοτικό του επίπεδο, με την απειλή ότι αν δεν το κάνει θα υποστεί κάτι ακόμα χειρότερο. Πρόκειται για μια τακτική που πράγματι έχει εφαρμοστεί και εξακολουθεί να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία.

Υπάρχει όμως και μια ακόμα τακτική, η οποία ξεπερνά τον απλό πολίτη και γίνεται μια μεγάλη πρόκληση για τον ειδικό και τον επιστήμονα. Δεδομένης της σφοδρότητας της ύφεσης και των ριζικών αλλαγών που αυτή επέφερε στον παγκόσμιο οικονομικό και όχι μόνο χάρτη, ήταν μοιραίο ότι θα ζούσαμε καταστάσεις, πολλές από τις οποίες, είχαμε ξαναζήσει στο παρελθόν, αλλά αυτές θα έπρεπε να παραμείνουν κρυφές τόσο από τους πολίτες όσο και από τους ειδικούς.

Μέσα από αυτή την τακτική, η οικονομική έννοια της χρεοκοπίας ενός κράτους άλλαξε. Αφού προβλήθηκε τόσο πολύ, το πόσο οδυνηρή θα ήταν μια χρεοκοπία της Ελλάδας και όχι μόνο, προωθήθηκε έντονα η ανάγκη αποφυγής ενός τέτοιου συμβάντος. Και όντως το συμβάν της χρεοκοπίας της Ελλάδας αποφεύχθηκε. Είναι όμως έτσι; Παραπάνω ανέφερα ότι ο στόχος ήταν η παραπλάνηση μέσα από μια αρκετά έξυπνη τακτική. Θα εμβαθύνω ακόμα περισσότερο στο θέμα αυτό.

Η ελληνική χρεοκοπία δε συνέβη ποτέ επειδή ο οργανισμός ISDA, απεφάνθη ότι δεν προκύπτει γεγονός που θα ενεργοποιούσε την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου. Άρα πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός: από χρηματιστηριακής πλευράς, πράγματι δεν υπήρξε χρεοκοπία, αλλά και αυτή, μόνο για μια μερίδα εξαιρετικά μεγάλων επενδυτών. Και αυτό αποφασίστηκε για να μην υπάρξουν όλες εκείνες οι χρηματιστηριακές συνέπειες τις οποίες λεπτομερώς είχε καταφέρει να προβλέψει το IIF.

Στην ελληνική πραγματικότητα, υπήρξε χρεοκοπία; Για να αποφανθούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε τι ακολουθεί συνήθως μετά από μια χρεοκοπία. Την «ανακοίνωση» της χρεοκοπίας ακολουθεί ο αποκλεισμός από τις αγορές ομολόγων και η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού. Η χώρα αναζητά άλλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων. Υπάρχει υποτίμηση του νομίσματος και εκτόξευση του πληθωρισμού. Οι δημόσιες επενδύσεις σταματούν, ο πιστωτικός κρίκος σπάει, το ΑΕΠ υποχωρεί βίαια και η ανεργία εκτοξεύεται. Ισχυρά μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται και η φορολογία αυξάνεται κατακόρυφα. Το τραπεζικό σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι πολίτες της χώρας, οι οποίοι κατέχουν κρατικά ομόλογα, υφίστανται τεράστιες απώλειες. 

Όσον αφορά την Ελλάδα, εκτός από την υποτίμηση του νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού, για τα οποία δεν είναι καν αρμόδια η χώρα μας και η κεντρική της τράπεζα, το μόνο που δεν υπήρξε ήταν η «ανακοίνωση» της χρεοκοπίας. Πως μια χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει όταν ζει με τις επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας και όταν όλο και περισσότεροι πολίτες βρίσκονται στο επίπεδο της απόλυτης φτώχειας ενώ για αρκετούς ακόμα κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία;

Από την παραπάνω πρακτική, πλήγηκε ανεπανόρθωτα το κύρος σημαντικών οικονομολόγων και αναλυτών, οι οποίοι υποστήριζαν μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Κατά ένα παράδοξο τρόπο, οι ειδικοί «φορτώθηκαν» μια σοβαρή αποτυχία οικονομικής πρόβλεψης, την ώρα που είχαν προβλέψει σωστότερα από ποτέ. Και αυτό δυστυχώς, επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς και τη σκληρή πραγματικότητα.

Φτάνουμε στο σήμερα και για λόγους γερμανικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, βρισκόμαστε να συζητάμε ένα νέο πακέτο στήριξης, ένα νέο κούρεμα χρέους. Η αποτελεσματικότητα και των δυο μέτρων είναι γνωστή. Όπως πίστευα στη χρεοκοπία της Ελλάδας (και άλλων χωρών), εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένα κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις δεν θα αποφευχθεί. Και αυτή είναι μια άποψη που την έχω καταθέσει ελάχιστες εβδομάδες μετά το συμβάν της Κύπρου.

Όμως, η κρίση μας έδειξε ότι θα πρέπει να «καλύπτουμε» τις προβλέψεις μας. Άρα, μην περιμένετε απαραίτητα να ακούσετε για κάποιο «κούρεμα» στις καταθέσεις. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει. Με ποιον τρόπο;

Με τη συνεχή αύξηση της κάθε είδους φορολογίας, με την είσπραξη χαρατσιών, με την επιβολή έκτακτων πληρωμών, με την αύξηση των τιμών διαφόρων τιμολογίων (στην αρχή) και προϊόντων στη συνέχεια, με τη μείωση των τραπεζικών επιτοκίων (καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μηδενίσει το κοντέρ των επιτοκίων). 

Σε όλα αυτά συνυπολογίστε και τη μείωση των μισθών. Η μείωση των μισθών δεν θα επιφέρει μείωση των καταθέσεων αφού, θα πρέπει από την πηγή αυτή να καλυφθεί το απολεσθέν εισόδημα;

Το ποιος ήταν ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι κάτι που αποτελεί παρελθόν και που δεν οδηγεί σε καμία βελτίωση στο μέλλον. Η διαχείριση όμως της κρίσης από αυτό το κομβικής σημασίας σημείο που το χρέος ξεπέρασε και τα €321 δισ., είναι κάτι που μας αφορά όλους και που θα μπορούσε πράγματι να θέσει τις βάσεις για καλύτερες ημέρες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πώς δηλώνονται αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι στο Ε9

Εξαιρετικά σημαντική είναι φέτος η συμπλήρωση της δήλωσης ακίνητης περιουσίας Ε9 καθώς για πρώτη φορά θα δηλωθούν οι νομιμοποιήσεις και τακτοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους φορολογούμενους. Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Ε9 λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει τουλάχιστον να επικαιροποιήσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους αλλά και να δηλώσουν τις νομιμοποιημένες επιφάνειες αυθαιρέτων. Από τη δήλωση αυτή θα οδηγηθούν σε πρόσθετο φόρο ακίνητης περιουσίας και μεγαλύτερο τεκμήριο διαβίωσης. Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους φορολογούμενους κωδικοποίησε τις υποχρεώσεις όσων προχώρησαν σε νομιμοποίηση αυθαιρέτου ή τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου.
 
Ειδικότερα:
 
* τακτοποίηση ημιυπαίθριων με βάση το νόμο 3775/2009. Στην περίπτωση αυτή:
 
- οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους
- τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική κατάστασή τους.

* τακτοποίηση ημιυπαίθριων με βάση το Ν. 3843/2010. Στην περίπτωση αυτή:
 
- δεν απαιτείται η προσθήκη των ημιυπαίθριων στους κύριους χώρους, εφόσον δεν χρειάζεται η αναγραφή τού εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία. Αν, ωστόσο, έχουν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι σε προηγούμενο έντυπο Ε9 ως κύριοι ή βοηθητικοί, τότε δεν διαγράφονται
- όταν απαιτείται η αναγραφή στο Ε9 ακινήτου από άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του συμπεριλαμβάνονται τα τ.μ. τού ημιυπαίθριου στους κύριους χώρους του ακινήτου
- δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή τού εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία
- όταν οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση Ε9 ως χώροι κύριας χρήσης.
 
* νομιμοποίηση με βάση το Ν. 4014/2011. Στην περίπτωση αυτή:
 
- αυθαίρετα κτίσματα δηλώνονται στο Ε9 στην πραγματική κατάστασή τους, το επόμενο έτος από την "τακτοποίηση".
- οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους.

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση Ε9 είναι όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους το 2012. Θα πρέπει, επίσης, όλοι να επικαιροποιήσουν και οριστικοποιήσουν την εικόνα της εκτός σχεδίου και οικισμού μη δομημένης ακίνητης περιουσίας τους καθώς με βάση τη δήλωση Ε9 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά και τα αγροτεμάχια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Φρένο στις επιστροφές φόρων βάζει ο επανέλεγχος των φορολογικών δηλώσεων

Φρένο στις επιστροφές φόρου βάζει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων που δικαιούνται επιστροφή. Απ' αυτόν προκύπτει - στις περισσότερες περιπτώσεις - όχι επιστροφή, αλλά καταβολή φόρου.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι ο πρόσθετος φόρος που κλήθηκαν να καταβάλλουν φορολογούμενοι οι δηλώσεις των οποίων κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν από τις Εφορίες πριν από την εκκαθάριση του φόρου φθάνει κατά μ.ο. τα 166 ευρώ.
Συνολικά 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο. Ήδη 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με "Τα Νέα" απ' τους 180.000 φορολογουμένους που έχουν προσέλθει στις εφορίες περισσότεροι από 16.000 έχουν αναγκαστεί να τροποποιήσουν τις αρχικές δηλώσεις τους, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συμβάδιζαν με τα πραγματικά εισοδήματα, τις παρακρατήσεις, αλλά και τις δαπάνες τους.
Αν και σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν λανθασμένα στοιχεία λόγω της απειρίας των φορολογουμένων που υπέβαλαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά το Ε1, ωστόσο οι περισσότερες υποθέσεις αφορούσαν φορολογουμένους που φούσκωναν είτε τις επαγγελματικές τους δαπάνες είτε τις αφορολόγητες δαπάνες για να έχουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου. Καθώς οι φορολογούμενοι αυτοί δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν τις φουσκωμένες δαπάνες προχώρησαν σε τροποποιητικές δηλώσεις και αναγκάστηκαν τελικά να καταβάλουν το φόρο που τους αναλογούσε.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/8/13

Ισλαμοφασίστες ισοπεδώνουν την αρχαία Ελληνική Νεκρόπολη της Κυρήνης (προστατευόμενη και από την Unesco!)









Αντίθετα, η “πολιτισμένη” Δύση, μπουκωμένη από το μαύρο χρήμα του Κατάρ, των Τούρκων και του Σόρος, ενισχύει τα σκοταδιστικά καθεστώτα στο καταστροφικό τους έργο.
Πρόκειται για τη νεκρόπολη της Αρχαίας Κυρήνης, που αποτελεί την παλαιότερη Ελληνική πόλη (700 π.χ) που ιδρύθηκε στα Ανατολικά παράλια της Λιβύης.
Η Νεκρόπολη είναι τεράστια και καλύπτει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα με όλο το μεγαλείο της Κυρήνης από το 600 έως το 400 π.χ. Περιλαμβάνει 1200 τάφους και χιλιάδες διάσπαρτες σαρκοφάγους .
Παρά το ότι όλη η έκταση έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, το ισλαμοφασιστικό καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε μετά την εισβολή των δυτικών, ξεριζώνει συστηματικά κάθε αρχαίο μνημείο για να φτιάξει δρόμους, σπίτια κ.α. προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.
Ο Λίβυος αρχαιολόγος Ahmed Hussein, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Bayda αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής:
Η Αρχαία νεκρόπολη της Κυρήνης είναι από τις σημαντικότερες του πλανήτη. Τα ταφικά μνημεία και οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται από το 600 π.χ. και βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της Αρχαίας πόλης της Κυρήνης.
Η νεκρόπολη ήδη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά σε 2 από τα 10 τ. χλμ! Περίπου 200 μνημεία και τάφοι έχουν καταστραφεί όπως και ένας τομέας όπου τα αρχαία έχουν πεταχτεί σε διπλανό ποτάμι, λες και είναι σκουπίδια!
Ο “υπουργός πολιτισμού” παραμένει άφαντος παρά τις εκκλήσεις μου. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του παγκόσμιου μνημείου, έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα”

Και η Ελλάδα κύριε; Η Ελλάδα, υμνεί τον σφαγέα Κεμάλ. Το ελληνόφωνο κρατίδιο είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των σκοταδιστών εδώ και δεκαετίες. Από την εποχή που οι Έλληνες εκτός των στενών συνόρων του κρατικού εκτρώματος θεωρήθηκαν “ξένοι υπήκοοι”…



http://observers.france24.com/content/20130823-ancient-libyan-necropolis-threatened-cyrene
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »