12/8/13

Από το "Δουβλίνο 2" στο "ξέφραγο αμπέλι"

Η θέση της κυβέρνησης για την εξέγερση των παράνομων μεταναστών που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα δόθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, εν είδει απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ: «Στόχος μας είναι είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι”. 

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ανάλογα επεισόδια και στα υπόλοιπα κέντρα κράτησης των παράνομων μεταναστών σε έξι σημεία της χώρας. Είτε λόγω των συνθηκών που επικρατούν σ΄αυτά, είτε εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να παραταθεί κατά ένα εξάμηνο επιπλέον η παραμονή τους εκεί (18μηνο αντί 12μηνο). 

Οι ίδιες πηγές αιτιολογούν την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στο “ξεκαθάρισμα” των περιπτώσεων στο γεγονός ότι οι παράνομοι μετανάστες: 

Πρώτον, δεν θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους οικειοθελώς. 

Δεύτερον, λόγω της Συνθήκης “Δουβλίνο 2” δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. 

Τρίτον, στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν φέρουν χαρτιά από τα οποία να προκύπτει η χώρα από την οποία έφτασαν - “κι αν δεν ξέρεις πού να τους στείλεις, αναγκαστικά τους κρατάς εδώ”. 

Ελληνικό “όχι” στο “Δουβλίνο 3” 

Από τις κατά καιρούς έρευνες έχει γίνει φανερό ότι μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών φτάνει στην Ελλάδα λόγω της μεγάλης ευκολίας πρόσβασης (σ.σ. η χώρα αποτελεί βασική πύλη εισόδου) με σκοπό να περάσουν σε άλλα σημεία της ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Εδώ όμως μπαίνει το φρένο του “Δουβλίνο 2”: Πρόκειται για νομικό κείμενο που θεσπίσθηκε από την Ε.Ε. το 2002 (και κυρώθηκε από τις τότε εθνικές κυβερνήσεις) και καθορίζει τη χώρα η οποία είναι υπεύθυνη να δώσει άσυλο στον αιτούντα πρόσφυγα. 

Όπως ορίζει σαφώς, ένας μετανάστασης δικαιούται να ζητήσει άσυλο στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία θα εισέλθει για πρώτη φορά. Εάν “περάσει” σε άλλο σημείο της Ε.Ε. και συλληφθεί, επιστρέφεται στην χώρα εισόδου – εν προκειμένω στην Ελλάδα. 

Η οποία, κατά την ίδια Συνθήκη, υποχρεούται είτε να δώσει άσυλο είτε να κινήσει τις διαδικασίες επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους. 

Ο κ. Δένδιας, προ δύο μηνών, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταψηφίσει την αναθεώρηση της Συνθήκης – το “Δουβλίνο 3”. 

ΣΥΡΙΖΑ vs Δένδια 

Νωρίτερα χθες ο αρμόδιος για το θέμα τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, μίλησε για «απάνθρωπες συνθήκες κράτησης» και «εξωφρενική παράταση κράτησης από 12 σε 18 μήνες». 

Ζήτησε, επίσης, «να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

Σε απάντηση, ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζητά «ανέλεγκτη είσοδο μεταναστών στο έδαφος της Ελλάδας και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί». Και συνέχισε: «Φτάνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: