23/8/13

Ελέγχθηκαν αλλά το εκκαθαριστικό παραμένει άφαντο

Στην αναμονή για περισσότερο από έναν μήνα (ακόμη και δυο σε πολλές περιπτώσεις) βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι περιμένοντας το εκκαθαριστικό της εφορίας. Παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εντός των προθεσμιών και προσκόμισαν τις αποδείξεις δαπανών και τα δικαιολογητικά εσόδων που τους ζητήθηκαν εγκαίρως, η έκδοση του εκκαθαριστικού τους καθυστερεί. Ο λόγος; Έχουν στοιβαχτεί στις εφορίες  χιλιάδες φάκελοι με δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να ελεγχθούν πριν προχωρήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών. Λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων πολλοί φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε δυο δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ.

Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών ορίστηκε ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων στις περιπτώσεις που ζητείται από το taxinet η προσκόμιση των δικαιολογητικών και των αποδείξεων θα πρέπει να γίνεται στις εφορίες. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι φορολογούμενοι και οι αρμόδιοι υπάλληλοι να προχωρήσουν σε  εκκαθάριση των σχετικών φορολογικών δηλώσεων μέσω του taxis. Η σχετική διαδικασία, ωστόσο, καθυστερεί σημαντικά και αυτό παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έδωσε έγγραφη εντολή στις εφορίες να ελέγχουν μόνο δειγματοληπτικά τις αποδείξεις που αφορούν το αφορολόγητο όριο (αποδείξεις του κωδικού 049 της δήλωσης).

Υπάλληλοι των εφοριών σημειώνουν ότι «δεν μπορούν να αφήσουν τους φορολογικούς έλεγχους για να κάνουν εκκαθαρίσεις δηλώσεων καθώς και ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων». Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του ισχυρίζεται  ότι από τις περιπτώσεις των φορολογικών δηλώσεων που ελέγχθηκαν έχουν εκκαθαριστεί περίπου 70.000 οι οποίοι θα προλάβουν να πληρώσουν τον φόρο σε δυο ή τρεις διμηνιαίες δόσεις. 

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι όμως που ελέγχθηκαν θα πάρουν εκκαθαριστικά τον Σεπτέμβριο, πιθανόν και τον Οκτώβριο και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε μια δόση. Σε κάθε περίπτωση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συνιστούν στους φορολογούμενους να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά, εφόσον αυτά τους ζητούνται,  το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να επιταχύνεται η όλη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι στους οποίους ζητείται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά στην εφορία είναι κυρίως αυτοί που εμφανίζουν υψηλές εκπιπτόμενες δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα), έχουν λάβει αμοιβές με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη ή είναι μισθωτοί και έχουν παράλληλα και «μπλοκάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: