30/8/13

Σε ετοιμότητα! και σύγχυση η κυβέρνηση. Μάλλον τρικυμία εν κρανίω

Το «όχι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αργά χθες τη νύχτα, στην εισήγηση Κάμερον για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, επιτείνει τη σύγχυση και στην Αθήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί ευρεία σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπό τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων, των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και του διοικητή της ΕΥΠ, με θέμα την αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων που θα επηρεάσουν τη χώρα σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Η εξέλιξη στο Λονδίνο επιτείνει τη σύγχυση αλλά, τουλάχιστον, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να παρακολουθήσει τις συμμαχικές αναζητήσεις χωρίς να καλείται σε άμεση «επικουρική» (μέσω των βάσεων) δράση.

Από τις χθεσινές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ και στο Μαξίμου αναδείχθηκαν οι ελληνικοί φόβοι. Που αφορούν:

«Αντίποινα» και ισορροπίες
Πρώτον, τα «αντίποινα» από δυνάμεις εντός κι εκτός Συρίας, δεδομένου ότι η Αθήνα ξεκαθάρισε πως «εάν ζητηθούν» οι βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας για τις επιχειρήσεις, θα δοθούν («η χώρα θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στους διεθνούς οργανισμούς»).

Είναι ενδεικτικό ότι χθες υπερ-τονίσθηκε η θέση της κυβέρνησης για «εξεύρεση πολιτικής λύσης» και η διαβεβαίωση πως η όποια συνδρομή της χώρας θα είναι «επικουρική» (βάσεις) χωρίς ευθεία πολεμική εμπλοκή.

Εγινε, δηλαδή, ορατή η προσπάθεια από τη μια να μη τεθεί σε αμφιβολία η σχέση της χώρας με τους «παραδοσιακούς» συμμάχους (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία) και, από την άλλη, να μην έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τον ισλαμικό κόσμο.

Διαφορετικοί τόνοι  από Αβραμόπουλο-Βενιζέλο
Διαπιστώθηκαν ωστόσο διαφορετικοί τόνοι από τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για «επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή», ανέδειξε την προσπάθεια «πολιτικής λύσης» και τόνισε (για τις βάσεις) ότι «η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς» - που σημαίνει ότι η επίθεση πρέπει να έχει το μανδύα των Ηνωμένων Εθνών ή του ΝΑΤΟ και όχι μίας «συμμαχίας προθύμων».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη χρήση χημικών όπλων, μίλησε για «ειδεχθές έγκλημα» που χρήζει «αναλογικής απάντησης», τονίζοντας ωστόσο με τη σειρά του ότι η βιώσιμη πολιτική λύση (Γενεύη 2) είναι η μοναδική διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης.

Κύμα προσφύγων

Ο δεύτερος φόβος αφορά ένα μεγάλο κύμα προσφύγων που θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί και προς την Ελλάδα μέσα από τα τουρκικά παράλια. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή του ΟΗΕ (κυρίως την οικονομική) για την υποδοχή τους και τη φιλοξενία τους σε ειδικούς χώρους.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα των τυχόν οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει για την (έτσι κι αλλιώς αδύναμη οικονομικά) χώρα μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική δράση στη Συρία, θα τεθεί και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα –εάν βεβαίως υπάρξουν τέτοια δεδομένα.

Συγκαλέστε εκτάκτως τη Βουλή
Κι ενώ τα κυβερνητικά όργανα συγκαλούν διαρκώς υπουργικές ή ευρείες συσκέψεις, η αντιπολίτευση ζητά να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής (σ.σ. λειτουργεί ακόμη με Θερινά Τμήματα) για να γίνει ενημέρωση και συζήτηση.
Το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μάλιστα έθεσε και θέμα συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον κ. Βενιζέλο.

Απάντηση δεν είχε δοθεί μέχρι αργά χθες τη νύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: