19/8/13

Σε αναζήτηση πρόεδρου υπ’ αριθμόν 4 στο ΤΑΙΠΕΔ

Τον περασμένο μήνα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συμπλήρωσε αισίως δύο χρόνια λειτουργίας. Σε αυτό το διάστημα, η θέση του προέδρου έχει ήδη «χηρεύσει» τρις, δεκάδες άλλα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έχουν αντικατασταθεί και ακόμη περισσότεροι σύμβουλοι, Έλληνες και ξένοι, έχουν προσληφθεί για αποκρατικοποιήσεις που δεν προχωρούν. Το τελευταίο, δείχνει να είναι το μόνο (εκτός της παρουσίας του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Εμίρη) σταθερό σημείο αναφοράς στο κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη όπου στεγάζεται το Ταμείο: η δυσκολία να υλοποιηθεί -εντός στόχων και χρονοδιαγράμματος- το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εκπονηθεί. 

Η παραίτηση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, έξι μήνες μετά την τοποθέτησή του, έρχεται να προστεθεί σε αυτές των κ.κ. Κουκιάδη (ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2012) και Αθανασόπουλου (λόγω άσκησης ποινικής δίωξης  κατά την περίοδο της προεδρίας του στο δ.σ. της ΔΕΗ). Από το Ταμείο είχε παραιτηθεί και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Κ. Μητρόπουλος (αν και δεν επιθυμούσε την αποχώρησή του, τελικώς παραιτήθηκε ένα μήνα αργότερα για να «εξυπηρετήσει την τότε νέα κυβέρνηση», όπως είχε γραφεί). 

Αν και σε κάθε αποχώρηση επιχειρήθηκε το κενό να καλυφθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στην πράξη οι μεγάλες καθυστερήσεις ήταν αναπόφευκτες. Εκτός από το χρόνο που απαιτείται για να βρεθεί αντικαταστάτης πρόθυμος να αναλάβει τις, εκ των πραγμάτων, εξαιρετικά μεγάλες ευθύνες που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη θέση, απαιτείται ένα εύλογο διάστημα ενημέρωσης, προσαρμογής και, βέβαια, η έγκριση της τοποθέτησής του από τη Βουλή (σ.σ αρμόδια επιτροπή διατυπώνει γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό στις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: