30/8/13

Με "άδειασμα" του υπουργού έσβησαν τη φωτιά των πλαστών πτυχίων

Η αναφορά του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκου σε 850.000 προσλήψεις την περίοδο 2004-2009, προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του για 85.000 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πιστοποιητικά, δεν πέρασε απαρατήρητη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Προκάλεσε αντιδράσεις κυβερνητικών παραγόντων, ιδίως για το γεγονός ότι ο κ. Γρηγοράκος, πέραν του υπερβολικού και αυθαίρετου του ισχυρισμού του, έστρεψε τα πυρά του κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή και... άναψε τα πάθη στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Οι αντιδράσεις αυτές, μάλιστα, έφτασαν μέχρι το Μαξίμου, το οποίο υποχρεώθηκε για μία ακόμη φορά να μεσολαβήσει και να αναζητήσει... πυροσβέστη για να σβήσει τη φωτιά πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το ρόλο αυτό ανέλαβε το (καθ’ ύλην αρμόδιο) υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με ανακοίνωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης «άδειασε» τον κ. Γρηγοράκο και ταυτόχρονα παρείχε εμμέσως στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η έρευνα για πλαστά πιστοποιητικά βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου στα τέλη του 2009 ήταν 692.907 υπάλληλοι και 183.000 συμβασιούχοι έργου, εποχικοί ή ορισμένου χρόνου. Αντίστοιχα, σήμερα είναι 612.414 υπάλληλοι και 67.568 συμβασιούχοι. «Κατά συνέπεια, οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 και 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως τόνισε χθες το Capital.gr, ο αριθμός τον οποίο επικαλείται ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται στις εγκρίσεις προσλήψεων με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, στις οποίες, όμως, δεν περιλαμβάνεται μόνον το τακτικό προσωπικό (μόνιμοι), αλλά και οι συμβασιούχοι και εποχικοί. Πρακτικά, δηλαδή, το ίδιο άτομο μπορεί να «επαναλαμβάνεται» αρκετές φορές στο συνολικό αριθμό των 850.000 εγκρίσεων και σε βάθος πενταετίας.

Χθες, εξάλλου, ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε την ανάκληση πρόσληψης (το 2004) υπαλλήλου, ο οποίος αποδείχθηκε ότι κατέθεσε πλαστό τίτλο σπουδών και ουδέποτε είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο που δήλωνε. Πέραν της απόλυσής του και της παραπομπής του στον εισαγγελέα, η δημοτική αρχή θα αναζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθείσες όλες τις αμοιβές του εν λόγω υπαλλήλου, από το 2004 έως σήμερα, οι οποίες υπολογίζονται σε 500.000 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: