18/1/11

Σε ύψος ρεκόρ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα


Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 17,4% το 2010 φτάνοντας το ύψος ρεκόρ των 105,74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό έφτασαν επίσης σε ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Μόνο το Δεκέμβριο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη δεύτερη παγκόσμια οικονομία αυξήθηκαν στα 14,03 δισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 15,6% σε ένα χρόνο, διευκρίνισε ο Γιάο Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

"Η βελτίωση του περιβάλλοντος για τους επενδυτές έχει γίνει μια νέα κινητήρια δύναμη για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα", δήλωσε ο Γιάο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα περιλαμβάνουν τις επενδύσεις που έγιναν από ξένες εταιρείες στη βιομηχανία, τα ακίνητα, τις υπηρεσίες και τη γεωργία, όχι όμως και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι μη χρηματοπιστωτικές κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν από την πλευρά τους κατά 36,3% στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατευθύνθηκαν κατά προτεραιότητα στους τομείς της ενέργειας, των ορυχείων και της γεωργίας, καθώς η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας καθιστά ολοένα και πιο απαραίτητη την προσφυγή σε φυσικούς πόρους που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: