25/1/11

Θα μειωθούν κατά 20-40% οι επικουρικές


Εάν νομίζετε η κυβέρνηση τελείωσε με το ασφαλιστικό… ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεως! Γιατί το 2011 έρχονται νέες ανατροπές σε συντάξεις ασφάλιση και περίθαλψη. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θέλει να εξοικονομήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών από το πάγωμα των συντάξεων (και άλλα 250 το 2012), 500 εκατ. από τη μείωση του δώρου, 150 εκατ. από την εισφορά Αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις.

Και αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή!

Το 2011 το ασφαλιστικό ανοίγει και πάλι. Στο νέο Μνημόνιο γίνεται λόγος για «ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης». Το Μάρτιο θα γίνει η τελική αποτίμηση της πλήρους υλοποίησης των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Το ίδιο θα γίνει πάλι το 2012. Οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία πρόνοιας θα αποφασιστούν σε ξεχωριστή βάση από το κύριο συνταξιοδοτικό σύστημα και οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011. Στόχος οι δαπάνες για τη σύνταξη να αντιστοιχούν μόλις στο 2,5% του ΑΕΠ.

Η τρόικα θεωρεί υψηλές τις επικουρικές συντάξεις και ζητά να μειωθούν στο 20% της κύριας σύνταξης κάτι που θα φέρει μεγάλες απώλειες στο συμπλήρωμα που έχουν χιλιάδες συνταξιούχοι. Παράλληλα η χώρα μας έχει δεσμεύεται να αλλάξει την λίστα με τα βαρέα και τα ανθυγιεινά με στόχο να εξαιρεθεί μεγάλος αριθμός δικαιούχων.

Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν 20%-40% από το 2012 στα "προβληματικά" Ταμεία, ενώ ακόμα και τα "υγιή" ειδικά ταμεία θα λειτουργούν με όρους ΙΚΑ, ως προς τις καλύψεις, με προοπτική να αφομοιωθούν από αυτό. Στο Μνημόνιο τονίζεται πως «οι όποιες αναγκαίες προσαρμογές θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Ιουνίου 2011 και θα υλοποιηθούν όχι αργότερα από το τέλος του 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια: