19/1/11

«Καμία συζήτηση» για αναδιάρθρωση χρέους


Διαψεύδει η κυβέρνηση σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν γίνεται καμία συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης», δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει πιστώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή αυστηρών πολιτικών δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Το δημοσίευμα διέψευσε και ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας πως η Γερμανία δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος, ανοδικά κινήθηκαν τόσο το κόστος ασφάλισης (CDS) των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και το spread των 10ετών τίτλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τα credit default swaps (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διευρύνονταν νωρίτερα στις 915 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για την ασφάλιση κάθε 10 εκατ. ευρώ του ελληνικού χρέους κοστίζει 764.500 ευρώ.

Επίσης, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρυνόταν κατά 21 μονάδες στις 865 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: