29/1/11

«Αρχαίος» ο... καρκίνος του προστάτη


«Φλέβα χρυσού» χτύπησαν οι αρχαιολόγοι όταν σε ανασκαφές που έκαναν σε έναν σκυθικό τύµβο πριν από 10 χρόνια στη ρωσική περιοχή της Τούβας, ανακάλυψαν τους σκελετούς ενός ζευγαριού µε βασιλική περιβολή. Τα χρυσοστολισµένα οστά ενός άντρα και µίας γυναίκας ήταν περίπου 2.700

ετών. Για τους µελετητές αρχαίων νόσων όµως, τους παλαιοπαθολογοανατόµους, ήταν ο πλουσιότερος θησαυρός γνώσης, καθώς τα οστά του άντρα ήταν διάτρητα σαν θαλάσσιος σπόγγος. Η διάγνωση: το παλαιότερο περιστατικό µεταστατικού καρκίνου του προστάτη που έχει βρεθεί µέχρι σήµερα. Φυσικά ο προστάτης ως όργανο δεν υπήρχε, αλλά τα κακοήθη κύτταρα του αδένα είχαν αφήσει τα γνώριµα για τους επιστήµονες σηµάδια πάνω στα οστά. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες που προέρχονταν από τον µυελό ήταν θετικές στον έλεγχο ανίχνευσης του ειδικού προστατικού αντιγόνου, του γνωστού PSA.

Οι ειδικοί έχουν πλέον αποδείξει ότι ο καρκίνος ακολουθούσε πάντα τον άνθρωπο, καθώς κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δεκαετιών, έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον 200 δείγµατα όγκων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους. Αυτό που απασχολεί σήµερα τους επιστήµονες, είναι η συχνότητα που εµφανιζόταν ο καρκίνος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως πρόκειται για µία µοντέρνα νόσο, «µία νόσο του σύγχρονου πολιτισµού», όπως την αποκάλεσαν.

Το έναυσµα για διάλογο δόθηκε από την πιο πρόσφατη ανακάλυψη που ρίχνει τα βάρη του καρκίνου στον σύγχρονο τρόπο ζωής και δηµοσιεύτηκε πριν από µερικούς µήνες στην επιστηµονική επιθεώρηση «Nature». Ειδικοί από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία εξέτασαν σχεδόν 1.000 µούµιες από την αρχαία Αίγυπτο και τη Νότια Αµερική και προς µεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι ελάχιστες είχαν σηµάδια θανάτου από καρκίνο. Το γεγονός αυτό, σε αντιπαραβολή µε τη σηµερινή πραγµατικότητα όπου οι διάφοροι τύποι καρκίνου ενοχοποιούνται για τον θάνατο ενός στους τρεις ανθρώπους, έκανε τους ειδικούς να καταλήξουν στο συµπέρασµα πως ο καρκίνος δεν αποτελεί φυσική νόσο, αλλά ότι προκαλείται και εξαπλώνεται εξαιτίας τους σύγχρονου τρόπου ζωής.

«Η σπανιότητα του καρκίνου στην αρχαιότητα δείχνει ότι οι παράγοντες που τον προκαλούν περιορίζονται σε κοινωνίες που πλήττονται από θέµατα σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το κάπνισµα και η βιοµηχανική ρύπανση», αναφέρουν οι συγγραφείς της µελέτης Α. Rosalie David του Πανεπιστηµίου του Μάντσεστερ και Michael R. Zimmerman του Πανεπιστηµίου Villanova της Πενσιλβάνια. επιφύλακτικοι και λιγότερο ενθουσιασµένοι µε αυτό το συµπέρασµα όµως, είναι αρκετοί ειδικοί επιστήµονες της υγείας. «∆εν υπάρχει λόγος να πιστεύουµε ότι οκαρκίνος είναι µια νέαασθένεια», εξηγεί ο Robert Α. Weinberg, ερευνητής µε εξειδίκευση στον καρκίνο στο Whitehead του Ιδρύµατος Ιατροβιολογικών Ερευνών στο Πανεπιστήµιο Κέµπριτζ της Μασαχουσέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: