26/1/11

Kούρεμα 25% στα ελληνικά ομόλογα


Το πρώτο επίσημο «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων ανακοίνωσε την Τρίτη ο αυστριακός ασφαλιστικός όμιλoς Vienna Insurance Group (VIG), από τους μεγαλύτερους στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της εταιρείας Μάρτιν Σίμαντλ, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει διαγράψει το 25% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

«Υπάρχουν συζητήσεις για το αν θα υπάρξουν haircuts, είτε αυτά είναι υποχρεωτικά είτε εθελοντικά και κρίναμε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η VIG έχει προχωρήσει σε «κούρεμα» ομολόγων και άλλων περιφερειακών χωρών.

«Οι διαγραφές ποικίλλουν από χώρα σε χώρα» είπε, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένα ποσοστά. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει προχωρήσει σε «κούρεμα» ιταλικών ομολόγων.

Συνολικά η VIG έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης ύψους 10 -12 δισ. ευρώ.

"Αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατόν"
Την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατόν υποστηρίζει από την πλευρά του το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες.

«Όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημίες για τους επενδύτες» επισημαίνει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς εκτιμά ότι αυτό έχει διογκωθεί τόσο που η Αθήνα δεν θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει.

«Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση - καλό θα είναι αυτό να γίνει τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζολτ Νταρβάς, επικεφαλής σχετικής μελέτης του ινστιτούτου.

Δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
«Να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μόνο αν όλες οι χώρες μέλη κάνουν το καθήκον τους», προτείνει από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, «δεν είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε το μηχανισμό βοήθειας αν όλες οι χώρες δε βάλουν το λιθαράκι τους» προσθέτοντας ότι «και οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους τηρώντας τις δεσμεύσεις τους.»

Νωρίτερα στην έκθεση του το ΔΝΤ τόνιζε την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, το οποίο πρέπει να έχει πιο ευέλικτο καθεστώς λειτουργίας που να διασφαλίζει πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: