10/1/11
Συστάσεις στην Πορτογαλία να δεχθεί πακέτο διάσωσης
Με το βλέμμα όλων στραμμένο στην Πορτογαλία αρχίζει η νέα εβδομάδα, εν μέσω έντονων πιέσεων από τον «πυρήνα» και άλλες χώρες της Ευρωζώνης προς τη Λισαβόνα να δεχθεί οικονομική βοήθεια, αλλά και ανησυχιών για την ικανότητα της πορτογαλικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της στο πρώτο εξάμηνο.
Κορυφαία πηγή της Ευρωζώνης αποκάλυψε ότι η Γερμανία και η Γαλλία υπέδειξαν στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει αργά ή γρήγορα βοήθεια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχοντας στο πλευρό τους και τη στήριξη της Φινλανδίας και της Ολλανδίας που εκφράζουν την ίδια θέση.
Μπορεί να μην έχουν αρχίσει ακόμη επίσημες συζητήσεις για το θέμα αυτό, όμως οι πιέσεις εντείνονται ολοένα και περισσότερο εντός του Eurogroup (της ομάδας υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης).
Από τον Ιούλιο γίνονται κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα να προσφύγει η Πορτογαλία σε βοήθεια, σύμφωνα με την πηγή, στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές καταστεί υπερβολικά ακριβό.
Παρά τις φήμες, εκπρόσωπος της Λισαβόνας διέψευσε χθες το πρωί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι της ασκούνται πιέσεις από Βερολίνο και Παρίσι, ώστε να προσφύγει σε πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Πολλοί διαμορφωτές πολιτικής ευελπιστούν ότι η χρηματοδότηση της Πορτογαλίας από Ε.Ε./ΔΝΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στην Ισπανία, αν και πιστεύει ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.
Ερωτηθείς να εκτιμήσει το πιθανό μέγεθος του προγράμματος που ενδεχομένως να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή το υπολογίζει σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ και σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, γύρω στα 60 έως 80 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να είναι απόλυτα ακριβές επειδή δεν έχουν γίνει γνωστές οι ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα.
«Η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει βοήθεια, δεν μπορείς να πιέσεις μία χώρα να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε άλλη πηγή της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι «με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια ίσως η βοήθεια να μην είναι αναγκαία, δεδομένης όμως της υστερίας που επικρατεί στις αγορές ίσως να ήταν χρήσιμη».
Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν οι τόνοι και στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, καθώς ο ηγέτης του κυριοτέρου κόμματος της Αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης του πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες και της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην περίπτωση προσφυγής της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ για βοήθεια.
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η πρώτη για το 2011 έκδοση ομολόγων που πραγματοποιεί το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, προσφέροντας ομόλογα αξίας 1,25 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2020.
Ηδη, η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών κρατικών ομολόγων κυμαίνεται στο 6,43% - πάνω από το κόστος χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση προσφυγής στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ - και των 10ετών στο 7,26%.
Μάλιστα, στην προσπάθειά της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, η πορτογαλική κυβέρνηση εξέδωσε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο του 2012 αξίας 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Βαρόμετρο οι δημοπρασίες
Βαρόμετρο για την όρεξη των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο από την περιφέρεια της Ευρωζώνης θεωρούνται οι δημοπρασίες από Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία εντός της εβδομάδας, από τις οποίες αναμένεται να αντληθούν περί τα 11,25 δισ. ευρώ.
Εάν στις χώρες αυτές προστεθούν και οι δημοπρασίες ομολόγων της Γερμανίας την Τετάρτη και της Ολλανδίας την Τρίτη - δύο χωρών που αξιολογούνται στην πιστοληπτική κατάταξη ΑΑΑ - τότε το συνολικό ποσό κρατικού χρέους που θα διατεθεί αυτή την εβδομάδα στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στα 21,25 δισ. ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου