8/1/11
Οι προβλέψεις 10 επενδυτικών οίκων για αγορές-επενδύσεις το 2011
Το 2010 υπήρξε έτος αποκατάστασης των ισορροπιών που χάθηκαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009. Διαδικασία που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και για να ολοκληρωθεί πρέπει να ξεπεραστεί επιτυχώς μια άλλη κρίση, αυτή του δημόσιου χρέους, στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το «Κεφάλαιο» συνοψίζει τις προβλέψεις που διατυπώνουν σε εκθέσεις τους μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού για το 2011, τόσο για τις αγορές, όσο και για την πορεία του ελληνικού χρέους.
1.Citi - Ισχυρή αλλά ανισομερής ανάπτυξη
Για το 2011 αναμένεται άνοδος των μετοχών διεθνώς σε ποσοστό 15%, κέρδη 10% για τον S&P 500 και 19% για τον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx.
Στα εμπορεύματα, στον κλάδο της ενέργειας, η απόδοση στους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται σε 3,2% για ίο πετρέλαιο και σε -6,6% για το φυσικό αέριο. Στα μέταλλα αναμένεται άνοδος του χαλκού κατά 11,6%, καθώς και κέρδη 6,3% στο αλουμίνιο και 4,7% στο νικέλιο. Για τον χρυσό και το ασήμι αναμένονται κέρδη 3,9% και απώλειες 1,0% αντίστοιχα. Διψήφια ποσοστιαία κέρδη αναμένονται επίσης στο καλαμπόκι (+13,3%) και τη σόγια (+10,8%).
Στην αγορά συναλλάγματος εκτιμάται ότι η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου θα διατηρηθεί, υποχωρώντας έναντι του ευρώ στο 1,45 μέσα στουβ επόμενους 6-12 μήνες.
Βασική υπόθεση για το 2011 είναι ο περιορισμός της κρίσης χρέους. Αναμένεται όμως συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία και ακραία spreads σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους και στις τρεις χώρες είναι υψηλή.
Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει de facto. Όσο η χώρα ανταποκρίνεται στους όρους του προγράμματος στήριξης, η αναδιάρθρωση χρέους πιθανότατα δεν θα συμβεί έως τα μέσα του 2013 τουλάχιστον. Στη συνέχεια η χώρα μάλλον θα ενταχθεί στον μόνιμο Μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και η χρονική στιγμή της αναδιάρθρωσης, όπως και οι όροι, θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
2. Goldman Sachs - Υπάρχει «χώρος» για ανάπτυξη
Ο συνδυασμός υψηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης και ήπιου πληθωρισμού δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις πιο αυξημένου ρίσκου. Το βασικό σενάριο για το επόμενο έτος είναι θετικό, υπάρχουν ωστόσο κίνδυνοι, με κεντρικό ζήτημα τη δημοσιονομική επιδείνωση στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2008/2009. Η κατάληξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη. Η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει στήριξη από την Ε.Ε. και, παρά το γεγονός ότι η περίπτωση της Ισπανίας διαφέρει, ίσως εκεί χρειάζεται ένα πιο αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο.
Για το 2011 προτείνεται αύξηση θέσεων σε κυκλικούς κλάδους με «overweight» την τεχνολογία, αναβαθμισμένο outlook για την ενέργεια και τις τράπεζες από «neutral» σε «overweight», ενώ παραμένει η σύσταση «underweight» για αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, οι λιανικές πωλήσεις και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας.
Μεταξύ άλλων, αναμένεται άνοδος του S&P 500 στις 1.450 μονάδες στο τέλος του 2011, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,50, ο χρυσός στα 1.690 δολάρια, το πετρέλαιο στα 105 δολάρια και ο χαλκός στα 11.000 δολ./τόνος. Συστήνεται short στην ισοτιμία δολαρίου/γουάν (εκτιμώμενη απόδοση 6%), long στις αμερικανικές τράπεζες (εκτιμώμενη απόδοση 25%), long στον Nikkei (εκτιμώμενη απόδοση 20%), καθώς και long στο «καλάθι» πετρελαίου, χαλκού, βαμβακιού/σόγιας και πλατίνας (εκτιμώμενη απόδοση 28%).
3. BNP Paribas - Μετοχές, τι άλλο;
Ύστερα από ένα «αξιοπρεπές, αλλά όχι εντυπωσιακό 2010», η BNP Paribas αναμένει κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που για τον δείκτη MSCI Europe μεταφράζονται σε άνοδο 12% και, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, σε συνολική απόδοση 15%.
Οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,8% είναι αρκετές για να στηρίξουν τις ανοδικές τάσεις των μετοχικών αγορών. Αναμένεται άνοδος 10% στις τιμές των εμπορευμάτων σε μέσα επίπεδα, που όμως δεν αποκλείεται να δημιουργήσει αρνητικές παρενέργειες αν τελικά αποδειχθεί μεγαλύτερη, πλήττοντας τα περιθώρια κέρδους.
Προτίμηση σε κλάδους με ελεύθερες ταμειακές ροές άνω του μέσου όρου και σχετική σταθερότητα στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση μεταξύ κυκλικών και μη, αν και στην πρώτη κατηγορία εμφανίζονται πιο ελκυστικές οι μετοχές εταιρειών με αυξημένη έκθεση στις αναδυόμενες οικονομίες. Απαιτείται προσοχή σε κλάδους που σχετίζονται με την καταναλωτική δαπάνη, η οποία στην Ευρώπη αναμένεται να μείνει σε χαμηλά επίπεδα (με εξαίρεση τη Γερμανία, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη).
Για τις «περιφερειακές» αγορές της Ευρώπης, καθώς οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό επενδυτικό κριτήριο, έμφαση δίνεται στις μετοχές εκείνες όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα οφέλη από τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Ως προς αυτό, στην περίπτωση της Ελλάδας ξεχωρίζουν οι τίτλοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
4. Credit Suisse - Καλές προοπτικές, προκλήσεις στην Ευρωζώνη
Οι μετοχικές αγορές παγκοσμίως αναμένεται να καταγράψουν κέρδη 13%. Οι αποτιμήσεις είναι λογικές και η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα. Αναμένεται υπεραπόδοση σε αναδυόμενες αγορές και σε όσες έχουν συσχέτιση με εμπορευμάτα.
Στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ 1,30 και 1,40, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχώρησης στο 1,25. Συνίσταται οι επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο εγχώριο νόμισμά τους. Η στερλίνα έχει περιθώρια ανάκαμψης.
Στα εμπορεύματα, παρά τη σύσφιγξη της πολιτικής εκ μέρους της Κίνας, η ανοδική τάση θα διατηρηθεί. Θα χρειαστούν ευέλικτες επενδυτικές στρατηγικές και συχνές αλλαγές μεταξύ κλάδων, με συναλλαγές «στενού» χρονικού ορίζοντα. Προς το παρόν, η προτίμηση στρέφεται στις αγορές των μετάλλων. Ο χρυσός έχει περιθώρια ανόδου, όχι όμως όπως το 2010.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, τα spreads δανεισμού βρίσκονται σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πληρώσουν μόνο για τόκους το 2011 το 16%, 12% και 6,5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Για να «βγουν» οι αριθμοί, μάλλον θα πρέπει να δούμε κάποιας μορφής haircut ή αναδιάρθρωση χρέους σε Ελλάδα και Ιρλανδία.
5. Deutsche Bank - Πώς θα κερδίσει η Δύση
Απόδοση 20% αναμένεται το 2011 για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο οικονομικού εκτροχιασμού στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία δεν θα πέσει θύμα της κρίσης δημόσιου χρέους.
Ο χρηματοοικονομικός κλάδος (τράπεζες-ασφάλειες) είναι υποτιμημένος, μπορεί να υπεραποδώσει. Η σύσταση αναθεωρείται ανοδικά σε overweight. Η προτίμηση στρέφεται επίσης σε κυκλικές μετοχές με χαμηλό P/E (ξεχωρίζουν χρηματοοικονομικοί τίτλοι). Αναβαθμίζονται σε overweight οι κλάδοι των ΜΜΕ και της τεχνολογίας.
Για το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναμένεται άνοδος ίου Γενικού Δείκτη ίου Χ.Α. στις 1.860 μονάδες, με σύσταση «neutral» για την αγορά, «top-pick» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ και bottom pick για τον τίτλο του ΟΤΕ. Παρά τους δημοσιονομικούς κινδύνους δεν αποκλείονται εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Το 2011 αναμένεται άνοδος του DAX 30 στις 7.410 μονάδες, του FTSE 100 στις 6.880 μονάδες και του CAC 40 στις 4.410 μονάδες. Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία αναμένονται κέρδη 18%, 8,9% και 11,7%, αντίστοιχα.
6.UBS - Ίδια φιλοσοφία με το 2010
Το περιβάλλον αναμένεται θετικό στη διάρκεια του 2011 για την πλειονότητα των τοποθετήσεων που ενέχουν ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών. Οι αγορές σταθερού εισοδήματος εμφανίζονται λιγότερο ελκυστικές, όπως και τα κρατικά ομόλογα. Αντίθετα, υπεραπόδοση αναμένεται από τοποθετήσεις σε μετοχές του κλάδου ακινήτων καθώς και στο χρέος αναδυόμενων οικονομιών σε εγχώριο νόμισμα.
Οι προοπτικές στα εμπορεύματα παραμένουν θετικές. Αν ωστόσο υπάρξει κάποια θετική έκπληξη στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και ενίσχυση του δολαρίου, θα πρέπει να αναμένεται υποαπόδοση στον χρυσό και σε άλλα εμπορεύματα.
Αν όμως μια μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, ζητήσει βοήθεια, τότε θα δοκιμαστεί σοβαρά η αποφασιστικότητα των υπολοίπων μελών και του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα σενάριο που φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης πτώχευσης και εξόδου από την Ευρωζώνη, με αρνητικές συνέπειες για μετοχές κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου, δίνοντας ώθηση σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.
7. ING Investment Management - Υψηλοί κίνδυνοι αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες
Η κερδοφορία των εταιρειών στις αναδυόμενες οικονομίες (+20%) θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών (+10%). Ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών, οι αποτιμήσεις και τα διαθέσιμα θα δώσουν ώθηση στις μετοχικές αγορές κατά τη διάρκεια του 2011.
Η αυξημένη απόδοση της ακίνητης περιουσίας θα μπορούσε να συνεχιστεί το 2011, κυρίως διότι πολλές εταιρείες ακινήτων έχουν ήδη αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά τους και τα υποκείμενα εμπορικά τους ακίνητα βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Επιπλέον, οι μερισματικές αποδόσεις στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ελκυστικές. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών αναμένεται ότι θα ανατιμηθούν σημαντικά μακροπρόθεσμα, ενώ το renminbi πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να αποφύγει μια διαρθρωτική ανατίμηση.
Η ζήτηση για πρώτες ύλες θα συνεχιστεί και το 2011. Τα πολύτιμα μέταλλα θα ωφεληθούν περισσότερο και θα ακολουθήσουν τα βιομηχανικά μέταλλα. Ο χρυσός συνεχίζει να ευνοείται. Στην πιθανότητα κλιμάκωσης των νομισματικών πολέμων σε εμπορικούς, τα εμπορεύματα θα πληγούν περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία κεφαλαίου.
8. Nomura International - Έτος επανεπένδυσης το 2011
To 2011 θα είναι «έτος επανεπένδυσης» τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά των «παραδοσιακών» επενδυτών των μετοχικών αγορών, ενώ αναμένεται άνοδος 13% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την τελευταία φάση της κρίσης κρατικού χρέους, το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για μετοχές. Η δραστηριότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων θα είναι αυξημένη.
Εστιάζοντας στις αγορές της «περιφέρειας», ορισμένες μετοχές χαρακτηρίζονται ελκυστικές, μεταξύ αυτών και η Alpha Bank (buy). Στο συνιστώμενο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο για το 2011, που απαρτίζεται από 40 μετοχές, περιλαμβάνεται η Εθνική Τράπεζα, με σύσταση «neutral».
H Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στη σταθεροποίηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ σε σχέση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, έχει όμως την πιο «προβληματική» δυναμική χρέους. Τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να διατηρηθούν στο 6%, ώστε το 2020 ο λόγος χρέους/ΑΕΠ να επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη από το β΄ εξάμηνο του 2011, με κύριους μοχλούς τον τουρισμό και την εμπορική ναυτιλία. Αναμένονται νέες προκλήσεις το 2011, που επιτείνουν την ανάγκη για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.
9. Bank of America - Merrill Lynch - Μέτρια ανάπτυξη και πλεονάζουσα ρευστότητα
Έτος «μέτριας ανάπτυξης» του παγκόσμιου ΑΕΠ και πλεονάζουσας ρευστότητας αναμένεται να αποδειχτεί το 2011, με τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες αγορές να οδηγούν την άνοδο των μετοχικών αγορών, το δολάριο να ενισχύεται, τα κέρδη από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος να παραμένουν «συγκρατημένα» και τα εμπορεύματα να συνεχίζουν να ενισχύονται.
Παγκοσμίως, αναμένεται άνοδος των μετοχών κατά 15%, με τις αναδυόμενες αγορές να υπεραποδίδουν. Τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένονται από τους κλάδους της τεχνολογίας και της ενέργειας. Στο τέλος του 2011 ο S&P 500 αναμένεται στις 1.400 μονάδες. Οι μετοχές του ευρωπαϊκού «πυρήνα», με επίκεντρο τη Γερμανία, έχουν επίσης περιθώριο ανόδου 15%. Το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί τόσο έναντι του γεν όσο και του ευρώ, με το τελευταίο να υποχωρεί έως τα 1,20 δολάρια στα τέλη του ερχόμενου έτους.
Πετρέλαιο, χαλκός και άνθρακας θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ανόδου στα εμπορεύματα. Το πετρέλαιο θα κρατήσει τα 100 δολ. το βαρέλι, ενώ για τον χαλκό αναμένεται μέση τιμή στα 11.250 δολ. ο τόνος, για το σύνολο του 2011. Ο χρυσός έχει τις προϋποθέσεις για να πιάσει τα 1.500 δολάρια/ουγκιά, ενώ στα αγροτικά προϊόντα αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών.
10. Schroders - Πολύ πιθανή μια αναδιάρθρωση χρέους
Το 2011 ευνοεί θέσεις long στις μετοχές, με μια προτίμηση σε εκείνες των ανεπτυγμένων αγορών, κυρίως σε Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Μεταξύ των εναλλακτικών επενδύσεων κρίνεται σκόπιμη κάποια έκθεση σε εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.
Προτίμηση στο δολάριο έναντι του ευρώ, αλλά και στα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών. Η ανάπτυξη παραμένει προτεραιότητα για την Κίνα, λειτουργώντας υποστηρικτικά για τα εμπορεύματα. Αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές, ενώ εκείνες που προσφέρουν «ασφαλή» μερίσματα και διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται ιδιαιτέρως ελκυστικές.
Η κρίση στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει, καθώς οι περιφερειακές οικονομίες προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το χρέος τους. Χώρες όπως η Ελλάδα έχουν ακόμα πολλά να κάνουν για να καταστήσουν βιώσιμα τα οικονομικά τους. Η λιτότητα δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσο η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε χώρες να ανακοινώνουν αναδιάρθρωση/επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών τους. Και το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης λόγω της λιτότητας σημαίνει ότι είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο νωρίτερα παρά αργότερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου