Ένας πολιτικός κύκλος, που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου του 2009, ολοκληρώθηκε χθες. Στις 5 Ιουλίου 2015. Μετά από σχεδόν πεντέμισι χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, εκ των οποίων δυόμισι ως πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από την ηγεσία της γαλάζιας παράταξης, υπό το βάρος των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που κατέγραψαν τη συντριπτική υπεροχή του "Όχι".
Μεταβατικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά, θα τρέξει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα γίνει από τη βάση του κόμματος.
Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται ως οι επικρατέστεροι, για να διεκδικήσουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που βγαίνει "τραυματισμένη" από τη δημοψηφισματική κάλπη και καλείται να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές.
Μεταβατικός πρόεδρος αναλαμβάνει ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά, θα τρέξει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, η οποία θα γίνει από τη βάση του κόμματος.
Οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης και Νίκος Δένδιας και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη φέρονται ως οι επικρατέστεροι, για να διεκδικήσουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που βγαίνει "τραυματισμένη" από τη δημοψηφισματική κάλπη και καλείται να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές.
Mάλιστα ο κ. Βορίδης μιλώντας το πρωί στον "Αnt1" απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε – χαμογελώντας με νόημα- πως όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι και σε ότι αφορά τον ίδιο, θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να εξετάσει τις παραμέτρους πριν πάρει τις αποφάσεις του.
"Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη Παράταξή μας χρειάζεται μια "νέα αρχή". Παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και ζήτησα ήδη από τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος. Και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες. Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί", τόνισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη χθεσινοβραδινή του δήλωση, με την οποία έπεφτε η αυλαία στην ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα, προχώρησε σε απολογισμό της θητείας του, επισημαίνοντας πως στόχος του ήταν πάντα να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα καλύτερο αύριο.
"Ως κυβέρνηση αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, για μιαν Ελλάδα καλύτερη μέσα στην Ευρώπη. Ως αντιπολίτευση αγωνίστηκα για να αποφύγει ο τόπος τα χειρότερα. Προειδοποίησα εγκαίρως για εκείνα που επρόκειτο να συμβούν. Πάλεψα για να τα αποτρέψω. Πολλές φορές είχα να παλέψω σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και μέσα κι έξω. Σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Τώρα οι κίνδυνοι που επισήμανα επαληθεύονται. Εύχομαι, ειλικρινά, να μην βγουν αληθινοί ως το τέλος. Μοναδικός μου οδηγός, πάντα, ήταν και είναι η συνείδησή μου. Και η αίσθηση χρέους προς την Ελλάδα. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήρα, ήταν για να αποφύγει η χώρα μας μιαν άλλη, ακόμα πιο οδυνηρή, εξέλιξη. Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε κατανοητό από όλους. Κι ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί τις επόμενες μέρες", επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.
Στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στέκονταν απέναντι στη στρατηγική να μην τεθούν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έναντι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκτίμηση στο περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου ήταν πως, εάν ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της προεκλογικής διαδικασίας, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, ενώ ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακριβώς σε αυτό το στοιχείο, απευθυνόμενος στους πολίτες. Όπως τόνισε, κράτησε τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, για να διευκολύνει να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του "Ναι". Όσο οι αρχικές εκτιμήσεις, που έκαναν λόγο για μικρή διαφορά διαψεύδονταν και το "Όχι" επικρατούσε συντριπτικά, ο χρόνος για την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά κυλούσε αντίστροφα.
Οι ισχυροί κραδασμοί στη Νέα Δημοκρατία ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά την πρώτη, αλλά σαφή εικόνα της κάλπης. Στις επτά και μισή χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά. Αυτή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο να παραιτηθεί από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το διάλογο να είναι χαρακτηριστικός της έντασης των στιγμών.
-Ντ. Μπακογιάννη: Επειδή έχω πολλά μηνύματα ότι το "όχι" θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά και το "ναι" θα συντριβεί, μήπως είναι καλύτερο να παραιτηθείς;
-Αν. Σαμαράς: Δεν τα κάνω εγώ αυτά…
"Αφήνουμε στην κρίση του καθενός σκεπτόμενου πολίτη μια τέτοια πράξη από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη" σχολίαζαν πηγές κοντά στον κ. Σαμαρά. Ωστόσο, οι φωνές αμφισβήτησης έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας.
Αίτημα για παραίτηση του κ. Σαμαρά έθεσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης. "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο. Ο λαός και η νέα γενιά γύρισαν την πλάτη στο παλαιό πολιτικό σύστημα. Να πετύχουμε άμεσα συμφωνία και το υπάρχον πολιτικό σύστημα να καταλάβει το μήνυμα του λαού και να αποχωρήσει", επεσήμανε, σε δήλωσή του στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις βουλευτών, που έθεταν ευθέως ζήτημα ηγεσίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης, που θα βρεθεί σε λίγη ώρα στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναμένεται να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα του κόμματος έγκριση στο πρόσωπό του. Παράλληλα, θα δρομολογήσει, βάσει καταστατικού, την εκλογή του νέου ηγέτη της γαλάζιας παράταξης, η οποία, όπως είναι σαφές, δε θα πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτό το σκηνικό των ραγδαίων εξελίξεων για τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου