18/7/15

Τη Δευτέρα ανοίγουν οι τράπεζες, τι θα ισχύει

Την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει (ύστερα από τρεις εβδομάδες ταλαιπωρίας) το όριο του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) και να στείλει με τα αεροπλάνα της 900.000.000 ευρώ στην Αθήνα ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες για μια εβδομάδα.

Επισήμως, η τραπεζική αργία παρατάθηκε μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή. Εως τότε διατηρείται το καθημερινό όριο ανάληψης των 60 ευρώ ανά κάρτα από τα ΑΤΜ. Οι πληροφορίες, όμως, αναφέρουν:
  • Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα
  • Θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν και σωρευτικά τις αναλήψεις των 60 ευρώ (που διακινούνται ανά ημέρα) καταρχάς σε εβδομαδιαία βάση.
Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων εάν κάποιος δεν σηκώσει τα 60 ευρώ τη μία ημέρα, θα μπορεί να πάρει από το ΑΤΜ ή από τα γκισέ 120 ευρώ τη δεύτερη ημέρα ή 180 ευρώ την τρίτη κ.ο.κ. Στην ίδια λογική, θα μπορεί κάποιος μια φορά την εβδομάδα να τραβήξει από τον λογαριασμό του το ποσό των 420 ευρώ που αντιστοιχεί σε επτά ημέρες.
Περιορισμοί
Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι οι περιορισμοί στις αναλήψεις και στην τραπεζική λειτουργία (capital controls) θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα.

Εντούτοις, οι ελληνικές τράπεζες θεωρούν σημαντική εξέλιξη την αύξηση του ELA κατά 900.000.000 ευρώ που αποφάσισε η ΕΚΤ, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το ύψος του «κουρέματος» των ενεχύρων. Ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να ενεργεί υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και πως έχει ενημερωθεί ότι θα αποπληρωθούν κανονικά τη Δευτέρα τα ομόλογα που λήγουν. Για τα capital controls είπε ότι προστατεύουν τους καταθέτες και πως είναι προς όφελος της οικονομίας να διαρκέσουν όσο το δυνατόν λιγότερο.
Απολύθηκαν 20 στελέχη που έκαναν αναλήψεις σε περίοδο capital control
Με απόλυση τιμωρήθηκαν 20 τραπεζικά στελέχη, επειδή κατάφεραν να κάνουν αναλήψεις ύψους 1.000 - 2.000 ευρώ ημερησίως, παρά το γεγονός ότι είχε επιβληθεί η τραπεζική αργία. Τα συγκεκριμένα στελέχη εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι, ενώ τα capital controls επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου, δύο ημέρες μετά, την 1η Ιουλίου, άνοιξαν συγκεκριμένα υποκαταστήματα τραπεζών, για να εξυπηρετήσουν συνταξιούχους που δεν μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις από τα ATM. Τα στελέχη αυτά αξιοποίησαν, ώσπου να εντοπιστούν, τα ανοιχτά υποκαταστήματα για να καταφέρουν να κάνουν αναλήψεις πολύ υψηλότερες από το όριο που είχε τεθεί.

Ομως οι εργαζόμενοι που προέβησαν σε αυτό το ιδιότυπο «ριφιφί» εντοπίστηκαν από εσωτερικούς ελέγχους, οι οποίοι διενεργήθηκαν από αρμόδια στελέχη των τραπεζών, και έτσι κλήθηκαν σε απολογία. Μετά τη διαπίστωση της κραυγαλέας παρανομίας καταγγέλθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβασή τους και απολύθηκαν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά τη γνωστοποίηση της κομπίνας στο εσωτερικό των τραπεζών έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι σε όλους τους τραπεζικούς ομίλους, για να διαπιστωθεί εάν άλλα στελέχη είχαν διαπράξει ανάλογες παραβάσεις. Μάλιστα, υπήρξε εσωτερική ενημέρωση στο σύνολο του προσωπικού των τραπεζών που εργάστηκε στα ανοιχτά υποκαταστήματα, για να αποφευχθεί ανάλογο ατόπημα, καθώς όποιος παραβιάσει τους περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών θα απολυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: