23/7/15

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς

Το πολύ μέσα σε τέσσερις μήνες όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια που είναι στο «κόκκινο» μπορεί να δουν τους κόπους και τα όνειρα μιας ζωής να βγαίνουν στο σφυρί και να χάνονται σε εξευτελιστικές τιμές, μετά την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προβλέπει πλειστηριασμούς με διαδικασίες εξπρές.
Ουσιαστικά είναι παντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις Τράπεζες οι δανειολήπτες οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας δεν μπορούσαν να πληρώσουν στις Τράπεζες τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους, με συνέπεια τα δάνεια τους να περάσουν στο κόκκινο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο «protothema.gr» το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου Παναγιώτης Νικολόπουλος, με το νέο «Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, γνωστό σχέδιο «Χαμηλοθώρη» περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες άμυνας των οφειλετών - πολιτών».
Δηλαδή, τονίζει ο κ. Νικολόπυλος, αυτός ο οποίος έχει «μια οφειλή έστω προς μια Τράπεζα, υπάρχει πλέον κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες να απολέσει την περιουσία του, αφού οι δυνατότητες προσφυγής στην Δικαιοσύνη περιορίζονται».
Ακόμη, τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, ότι «τα ακίνητα θα εκπλειστηριάζονται με βάση τις εμπορικές τους αξίες, οι οποίες πλέον είναι πάρα πολύ χαμηλές και έτσι ο οφειλέτης - πολίτης ο οποίος αδυνατεί να πληρώσει, κινδυνεύει να εκπλειστηριαστεί η περιουσία του με εξευτελιστικό τίμημα».
Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ρητά προβλέπει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται πλέον όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων - όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα - αλλά με βάση τις εμπορικές αξίες.
Έτσι, για την εκτίμηση της αξίας ενός του ακινήτου που κατάσχεται από τις Τράπεζες, προκειμένου να βγει σε πλειστηριασμό, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Επίσης, ως τιμή πρώτης προσφοράς για τον πλειστηριασμό ακινήτου ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιοριζόταν κατά το χρόνο της κατάσχεσης.
Με αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο παρέχεται απερίφραστα η δυνατότητα στις Τράπεζες να προσδιορίζουν μικρές εμπορικές αξίες στα ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο πλειστηριασμό.
Κάτι που είναι σε βάρος των δανειοληπτών. Και αυτό γιατί οι δανειολήπτες θα αποσβένουν μικρότερο ποσό χρέους, ενώ αντίθετα το κέρδος των Τραπεζών θα πολλαπλασιάζεται, αφού το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η δικαστική άμυνα των δανειοληπτών απέναντι στους πλειστηριασμούς περιορίζεται αισθητά έως και σχεδόν μηδενίζεται, ενώ ο χρόνος προσβολής των πράξεων που οδηγούν στην αναγκαστική εκτέλεση είναι πλέον ασφυκτικός.
Με άλλα λόγια με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο όλες οι πράξεις της προδικασίας και κύριας διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι και το σημείο της κατάσχεσης μπορούσαν να προσβληθούν μέσα σε 45 ημέρες.
Τώρα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι προθεσμίες αυτές περιορίζονται στις 15 ημέρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η δικαστική άμυνα του δανειολήπτη, μέσω του δικηγόρου του, να είναι ελλιπής και ατελής.
Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την συγκέντρωση των στοιχείων και αναγκαίων εγγράφων, ενώ η νομική προετοιμασία κ.λπ. Είναι ελλιπής.
Την ίδια στιγμή, η προθεσμία προσβολής του πλειστηριασμού των ακινήτων περιορίζεται από τις 90 στις 60 ημέρες από τη μεταγραφή της σχετικής κατακυρωτικής έκθεσης.
Τα μέχρι χθες στάδια που μπορούσε να ασκηθούν ανακοπές ήταν τρία, ενώ τώρα με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περιορίζονται στα δύο και ο δανειολήπτης-οφειλέτης δεν έχει πλέον δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της ανακοπής.
Από 15 μέρες περιορίζεται στις 5 ο χρόνος που πρέπει η αναγγελία του πλειστηριασμού να επιδοθεί στον συμβολαιογράφο πριν την ημερομηνία του πλειστηριασμού, ενώ μέσα στο 5νθήμερο αυτό πρέπει να κατατεθούν και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση της Τράπεζας.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, «κατά την διαδικασία της ικανοποίησης των δανειστών προτάσσονται τα δικαιώματα των Τραπεζών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ασφαλιστικών φορέων, ακόμη δε και του Δημοσίου».
Με άλλα λόγια, συνεχίζει το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ένας εργαζόμενος ο οποίος επιδιώκει να πάρει την αποζημίωσή του ή τα δεδουλευμένα του μέσα από διαδικασίες πλειστηριασμών των ακινήτων της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν, ενδεχομένως δεν θα ικανοποιείται η απαίτησή του, αφού πρώτα θα ικανοποιείται η απαίτηση της Τραπέζης προς την οποία υπάρχει οφειλή».
Χαρακτηριστικό είναι ότι για τον επανακαθορισμό της σειράς κατάταξης στην διαδικασία της ικανοποίησης των δανειστών, ακόμη έχει αντιδράσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράους, το οποίο έχει επισημάνει ότι το μέτρο αυτό, λειτουργεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς δημιουργείται απώλεια εσόδων.
Σε περίπτωση που το ακίνητο που πλειστηριάστηκε είναι μισθωμένο, τότε ο μισθωτής πρέπει μέσα σε δύο μήνες να εγκαταλείψει το ακίνητο, ανεξάρτητα εάν επάνω του έχει πραγματοποιήσει επένδυση, την οποία ήλπιζε ότι θα την αποσβέση σε βάθος χρόνου.
Επιπλέον, με τον νέο Κώδικα, καταργείτε η προφορικότητα στο ακροατήριο (εμμάρτυρη κατάθεση), αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος και εξηγεί: «Ο δικαστής πλέον δεν θα μπορεί ο ίδιος να εξετάζει μάρτυρες, ώστε να οδηγηθεί στην σωστή κρίση, με αποτέλεσμα να καταργείται το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της δημοσιότητας».
Δεν παραλείπει να αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος ότι ο νέος «Κώδικας έχει αποδοκιμαστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας και δη από τους δικηγόρους, δικαστές και τις δικαστικές Ενώσεις, από τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας, από τους συμβολαιογράφους και τους δικαστικούς επιμελητές».
Τέλος, σημειώνει ότι οι δικηγόροι απέρριψαν με δημοψήφισμα τους (ποσοστό 93%), τον Κωδικά τον Δεκέμβριο του έτους 2014 όταν ακόμη αυτός ήταν σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: