13/7/15

Έχομεν συμφωνίαν

Ο στόχος της συνόδου ήταν ένας, η επίτευξη συμφωνίας. Και τον φέραμε εις πέρας, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, aGreekment, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά από το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης.
Ο Donald Tusk παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιοι σκληροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Πέρασε δε την σκυτάλη στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα, και τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει επειγόντως να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα.
Ο Jean-Claude Juncker από την πλευρά του, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως η Κομισιόν από την αρχή επέμεινε πως δεν υπάρχει περίπτωση Grexit και δήλωσε ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν έγινε αποδεκτή.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ότι από την ελληνική πλευρά, θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο για το σύνολο της συμφωνίας.
Μόλις γίνει αυτό, θα υπάρξει νέο Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, τις επόμενες ημέρες τα φώτα της προσοχής θα εστιάσουν στην ελληνικού βουλή, και στη συνέχεια στα επόμενα κοινοβούλια της ευρωζώνης.
Διευκρίνισε ότι το μέγεθος του Ταμείου εγγυοδοτήσεων, θα ανέρχεται στα 50 δισ. ευρώ, θα έχει την έδρα του στην Αθήνα. 
Ο Juncker πρόσθεσε ακόμη πως η Κομισιόν θα θέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την χρηματοδότηση-γέφυρα σήμερα στο Eurogroup. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας του δημοψηφίσματος, και ότι η συμφωνία δίνει μόνο νικητές, "δεν υπάρχουν χαμένοι, δε νομίζω ότι ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: