27/7/15

Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο με το ζόρι! Όποιος τις αμελεί, είπε ο τρελοπασόκος Κουρουμπλής, δεν θα καλύπτεται ασφαλιστικά!

Σχέδιο για έξι υποχρεωτικές προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο έχει στα σκαριά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, όπως δήλωσε το Σάββατο σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, όποιος αμελήσει τις προληπτικές αυτές εξετάσεις δεν θα καλύπτεται ασφαλιστικά!

Αφορμή για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα που θα έχουν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, οι προβλέψεις των επιδημιολόγων για έξαρση της νόσου τις επόμενες δύο δεκαετίες, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες. «Οι επιδημιολόγοι μάς προειδοποιούν ότι στα επόμενα 20 χρόνια η χώρα θα έχει έξαρση στο φαινόμενο του καρκίνου. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να παρέμβει πρόωρα. Θα επιβάλουμε και θα υποχρεώσουμε τον ελληνικό λαό σε έξι εξετάσεις προληπτικές που πραγματικά μπορεί να σώσουν ζωές» επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής. «Φανταστείτε ότι ήδη υπάρχει πρόγραμμα για προληπτικό έλεγχο που αφορά 60.000 ανθρώπους και το έχουν κάνει μόνο 7.000 πολίτες. Θα επιβάλουμε και θα υποχρεώσουμε τον ελληνικό λαό να κάνει προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και να μην τις αμελεί. Οποιος δεν πάει δεν θα τον καλύψουμε ασφαλιστικά».

Ο υπουργός, μάλιστα, ανέφερε τρεις από αυτές, τη μαστογραφία για τις γυναίκες, το PSA για τον καρκίνο του προστάτη και την κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του εντέρου. Σημειώνεται ότι το 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας για την Ερευνα του Καρκίνου του ΟΗΕ, που αναφέρει ότι έως το 2030 αναμένεται τα κρούσματα καρκίνου να αυξηθούν κατά 50%, φτάνοντας τα 21.600.000 ετησίως, όταν το 2012 δεν υπερέβησαν τα 14.000.000.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στους άνδρες ο συχνότερος καρκίνος (16,7%) είναι αυτός των πνευμόνων και ακολουθούν του προστάτη (15%), του παχέος εντέρου (10%), του στομάχου (8,5%) και του ήπατος (7,5%). Στις γυναίκες συχνότερος είναι ο καρκίνος του μαστού (25,2%), του παχέος εντέρου (9,2%) και ακολουθούν των πνευμόνων (8,7%), του τραχήλου της μήτρας (7,9%) και του στομάχου (4,8%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: