8/2/11

Πανηγυρισμοί στο Νότο για την απόσχιση από το Σουδάν


Εκατοντάδες Σουδανοί του Νότου βγήκαν χθες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του πρόσφατου δημοψηφίσματος για την απόσχιση του νότιου τμήματος της χώρας. Σχεδόν το 99% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, δημιουργώντας το νεότερο κράτος της Αφρικής.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες από την αρμόδια επιτροπή, το 98,83% των ψηφοφόρων στο πλούσιο σε πετρέλαιο νότιο Σουδάν ψήφισαν υπέρ της απόσχισης από το βόριο τμήμα της χώρας.

Η ανακοίνωση στο Χαρτούμ διεκόπη από μια γυναίκα που ξέσπασε σε λυγμούς όταν έμαθε το αποτέλεσμα. «Το Σουδάν είναι μία χώρα. Γιατί να χωριστεί;» είπε στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι έχει συγγενείς στο Νότο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τις 3.837.406 έγκυρες ψήφους, μόνο οι 44.888, δηλαδή το 1,17% ψήφισε υπέρ της διατήρησης της ενότητας με το Βορρά.

Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χάσαν αλ-Μπασίρ είχε επαναλάβει νωρίτερα ότι θα δεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε ενώπιον όλου του κόσμου ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την επιλογή του λαού του Νότου», είπε σε δημοσιογράφους στο Χαρτούμ ο αλ-Μπασίρ.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι γνωστό. Οι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν επέλεξαν την απόσχιση. Αλλά έχουμε δεσμευθεί να διατηρήσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και να διατηρήσουμε τους καλές σχέσεις» δήλωσε ο Σουδανός πρόεδρος.

Το δημοψήφισμα ήταν όρος της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 μεταξύ Βορρά και Νότου, με την οποία έληξε ο πλέον μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος της Αφρικής, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Πολλοί Σουδανοί του Νότου είδαν το δημοψήφισμα σαν μια ευκαιρία να βάλουν τέλος στην καταπίεση του Βορρά, καθώς θεωρούν ότι έχουν διαφορετική πολιτιστική, θρησκευτική και εθνοτική ταυτότητα από τους κατοίκους του Βορρά.

Το αποτέλεσμα χαιρέτισαν ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ.

«Η ΕΕ προσδοκά να αναπτύξει μία στενή και μακρόβια σχέση με το Νότιο Σουδάν που θα γίνει νέο κράτος… τον Ιούλιο του 2011», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο Σουδάν, Κάρλο ντε Φιλίπι.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σουδάν», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαιρετίζοντας «την καλή και αξιόπιστη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το Νότιο Σουδάν ως ανεξάρτητο κράτος τον Ιούλιο.

«Μετά από δεκαετίες σύρραξης, η εικόνα εκατομμυρίων Σουδανών του Νότου που ψήφισαν για να καθορίσουν το μέλλον τους αποτέλεσε έμπνευση για τον κόσμο και άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στο μακρύ δρόμο της Αφρικής προς τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία», είπε ο Ομπάμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν κι-Μουν χαιρέτισε «τη μεγάλη επιτυχία» που είχε το δημοψήφισμα και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τόσο το Νότιο όσο και το Βόρειο Σουδάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: