20/2/11

Εν αναμονή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο


Στην επόμενη ημέρα της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank εστιάζονται τα βλέμματα της τραπεζικής αγοράς, παράγοντες της οποίας εκτιμούν ότι, παρά το ναυάγιο της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, οι εξελίξεις στον κλάδο μόλις έχουν αρχίσει.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η κίνηση της ΕΤΕ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων, δεδομένων των σχετικών παραινέσεων της τρόικας, της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα.

Ενδεικτικό είναι ότι προ ημερών, η τρόικα έθεσε ένα στενό πλαίσιο για τις τράπεζες, κάνοντας λόγο για αναδιάρθρωση του συστήματος, ενώ ακολούθησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας για αναδιάταξη.

Την κατάθεση της πρότασης της διοίκησης της Εθνικής είχε εξάλλου χαιρετήσει πριν την αρνητική απάντηση εκ μέρους της Alpha Bank ο υπουργός Οικονομικών. «Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη», ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση ο κ. Ππακωνσταντίνου.

Παράλληλα, όπως γράφει η «Ναυτεμπορική» στο φύλλο της 19ης/2/2011, παράγοντες της αγοράς εικάζουν ότι η Εθνική θα μπορούσε να επανέλθει με νέα προσφορά, αφού το βασικό επιχείρημα της Alpha Βank είναι το ασύμφορο των όρων της πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Εθνικής υποβλήθηκε στις 18 Ιανουαρίου, και στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις που είχαν ως καταληκτική ημερομηνία τη χθεσινή ημέρα.

Η έντονη κινητικότητα των μετοχών τους και η φημολογία που τις συνόδευσε οδήγησαν την Εθνική να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της πρότασης το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ήρθε το «όχι» από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank αιτιολογούσε την απόφασή του επικαλούμενο «την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί», αλλά και το περιεχόμενο της πρότασης, τους όρους της οποίας έκρινε ασύμφορους για τους μετόχους της τράπεζας.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα εξέφρασε έκπληξη για την απόρριψη της πρότασης, επισημαίνοντας πως ήταν προς των συμφέρον των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως τόνιζε, αντιμετωπίσθηκε θετικά τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις διεθνείς, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση.

Με ενδιαφέρον έτσι αναμένονται οι αντιδράσεις της επενδυτικής κοινότητας στο άδοξο τέλος που είχε η πρόταση της Εθνικής.

Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων έγινε το Νοέμβριο του 2001, με πρωταγωνιστές τον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά και τον πρόεδρο της Alpha Bank Ι. Κωστόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: