16/2/11

Επίσημο αίτημα μείωσης του επιτοκίου των δανείων από την Ελλάδα


Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ιρλανδίας (11 χρόνια), μείωση του επιτοκίου δανεισμού και μεγάλη ευελιξία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συνολική απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους.

Τα παραπάνω θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, προχθές το βράδυ στις Βρυξέλλες, αλλά και σε επίπεδο Συμβουλίου Ecofin

Στις διαβουλεύσεις που έγιναν δεν προέκυψαν αποφάσεις, δεν αναμένονταν άλλωστε, αλλά σημειώθηκε πρόοδος, ενώ διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι αλλαγές στο Ταμείο, η μείωση των επιτοκίων και το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αποτελούν ενιαίο «πακέτο».

Στις 11 Μαρτίου οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερο, στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 14 Μαρτίου και εάν χρειαστεί και στις 21 Μαρτίου σε μια έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να ετοιμαστεί η συνολική πρόταση που θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Μαρτίου).

Στη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης οι χώρες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κατέστησαν σαφές στους εταίρους ότι οι ίδιες έχουν κάνει το χρέος τους, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις, ενώ κάλεσαν την Ευρωζώνη να κάνει κι αυτή τώρα το χρέος της υιοθετώντας τη συνολική απάντηση.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία εξακολουθούν να διατυπώνουν επιφυλάξεις στην πρόταση για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι η τελική συμφωνία πρέπει να προβλέπει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μεγαλύτερη ευελιξία, όπως είπε, ώστε να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει μέχρι την επαναγορά χρέους με καλύτερους όρους δανεισμού, γιατί οι σημερινοί που συμφωνήθηκαν κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Σχετικά με το δεύτερο μεγάλο σκέλος της συνολικής απάντησης, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (4 Φεβρουαρίου) και ήταν θετικός, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στο «τραπέζι», αλλά μια γενική κατεύθυνση (σ.σ. οι γαλλογερμανικές ιδέες), και η Ελλάδα συμπορεύεται (με τη γενική κατεύθυνση) γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει πολλά από τα ζητήματα του διαλόγου.

Ωστόσο επισήμανε ότι ορισμένα ζητήματα θέλουν πολύ συζήτηση, γιατί κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της. Οπως είναι γνωστό ο γαλλογερμανικός άξονας προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, και τον καθορισμό ενός ελάχιστου συντελεστή στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ, είπε ότι η εναρμόνιση με την Ιρλανδία είναι ο βασικός στόχος, προσθέτοντας ότι στο «τραπέζι» υπάρχουν και άλλες ιδέες για μεγαλύτερη επιμήκυνση για τις δύο χώρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Αναφορικά με το επιτόκιο των δανείων, ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης συζητείται η μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία. Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια των εταίρων προς την Ελλάδα δόθηκαν με μέσο επιτόκιο 5,20% και στην Ιρλανδία με 5,80%.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί θετική εξέλιξη την κατ΄αρχήν συμφωνία για τον καθορισμό της συνεισφοράς των κρατών μελών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (θα διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2013 το σημερινό Ταμείο) στα 500 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει τη βούληση της Ευρωζώνης να διαθέσει τα μέσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: