7/2/11

Αυξάνεται το μη διαπραγματεύσιμο χρέος


Σε μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους οδηγούν τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης, καθώς περιορίζεται αισθητά ο όγκος των εκτεθειμένων στις αγορές ομολόγων, ενώ ο χάρτης του δημόσιου χρέους θα αλλάξει δραματικά, με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις ενδεχόμενες προαγορές ομολόγων.

Το 2013 που ολοκληρώνεται η καταβολή των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δις. ευρώ, θα σημαίνει ότι ομόλογα που σήμερα είναι διαπραγματεύσιμα στις αγορές, θα έχουν αντικατασταθεί από δάνεια μη διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά, και άρα οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα θα είναι λιγότερες. Ήδη, το ύψος των μη διαπραγματεύσιμων ομολόγων στις 31 Δεκεμβρίου 2010, έφτασε στα 50 δισ. ευρώ, με την είσπραξη των 31,5 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στη διάρκεια του 2010.

Πριν την έναρξη των εκταμιεύσεων από το μηχανισμό (Μάρτιος 2010) το μη διαπραγματεύσιμο χρέος, δηλαδή ειδικά ομόλογα, ανέρχονταν σε 15,5 δισ. ευρώ ή στο 5% του συνολικού χρέους (310 δισ. ευρώ), αλλά στη συνέχεια, με τα δάνεια από το μηχανισμό, στο τέλος του 2010 αυξήθηκε σε περίπου 50 δις. ευρώ, και καλύπτει ήδη το 15% του χρέους, που έφτασε σε 343 δις. ευρώ.

Με τη λήξη της παροχής της βοήθειας από το μηχανισμό (2013), το μη διαπραγματεύσιμο χρέος θα ανέλθει τουλάχιστον σε 110 δις. ευρώ και θα αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού χρέους, που υπολογίζεται ότι θα είναι 375 δισ. ευρώ.

Με την ισχυροποίηση του EFSF και την επαναγορά δημόσιου χρέους, πριν τη λήξη του, το μη διαπραγματεύσιμο χρέος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, κατά το ποσό που θα αποφασιστεί να διατεθεί στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα σενάρια για τη δράση του EFSF για την Ελλάδα προβλέπουν την προαγορά ομολόγων είτε με ιδιωτική τοποθέτηση, είτε ο ίδιος ο μηχανισμός είτε η Ελλάδα κατόπιν παροχής πιστώσεων. Τα ομόλογα που θα αγοραστούν «φεύγουν» από την αγορά και αντικαθίστανται από οφειλές της χώρας προς τον EFSF.

Επίσης τα σενάρια δείχνουν ότι το ποσό των ομολόγων που θα προεξοφληθούν,, θα είναι περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, με το στόχο του υπουργείου Οικονομικών να φτάσουν στα 90 διςσ. ευρώ, που είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων, που επιβαρύνονται με επιτόκια άνω του 5%.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών, προσβλέπει ότι μέσω των κινήσεων του EFSF θα υπάρξει και απομείωση της αξίας των ομολόγων και άρα «σβήσιμο» ενός σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, αν τα ομόλογα αγοραστούν στις τιμές της αγοράς. Ένα ομόλογο που εκδόθηκε με τιμή 100 και σήμερα διαπραγματεύεται στη δευτερογενή στο 75, αν το Δημόσιο εξασφαλίσει κεφάλαια και το αγοράσει, θα γλιτώσει το 25%.

Ενδεικτική των προσδοκιών, της κυβέρνησης είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ. Ερωτηθείς για το όφελος της χώρας από την επαναγορά ομολόγων, απάντησε: «Το πόσο εξαρτάται από τα πόσα χρήματα έχεις, για να επαναγοράσεις το χρέος σου. Όσα περισσότερα έχεις, τόσο περισσότερο χρέος επαναγοράζεις. Και δεδομένου ότι το χρέος μας, αυτή τη στιγμή, αποτιμάται σε χαμηλότερη τιμή απ' ότι εκδόθηκε, έτσι κερδίζεις τη διαφορά και έτσι μειώνεις το χρέος σου».
Οι προϋποθέσεις

Η μείωση του διαπραγματεύσιμου χρέους, δεν σημαίνει αυτομάτως και εξασθένηση των πιέσεων των αγορών, αν δεν βελτιωθούν τα μεγέθη της οικονομίας και δεν αποδείξει η Ελλάδα ότι μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, το ύψος του οποίου το 2013 θα είναι στα 375 δισ. ευρώ, ή στο 157% του ΑΕΠ. Μετά τα δάνεια της «τρόικας» και την όποια αναδιάρθρωση μέσω του EFSF το Ελληνικό Δημόσιο, θα έχει ανάγκη τις αγορές, προκειμένου να καλύπτει τις τρέχουσες ταμειακές του ανάγκες, αλλά και να αναχρηματοδοτεί παλαιά ομόλογα που λήγουν.

Pimco

H Ευρώπη θα πρέπει να ελαφρύνει την Ελλάδα από μέρος του χρέους της, δήλωσε ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ-Εριαν. Ο μόνος τρόπος για την έξοδο από την κρίση χρέους είναι να βοηθήσει η Ευρώπη στη μείωσή του χρέους από το 140% του ΑΕΠ στο 90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: