25/2/11

Εμμένει στα 50 δισ. ευρώ η Κομισιόν


Στο στόχο της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ως το 2015 αναφέρεται ρητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Στο κείμενο αναφέρεται μεν ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος, εντούτοις καταγράφεται η υστέρηση στα δημόσια έσοδα τη χρονιά που πέρασε.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, η Αθήνα οφείλει να εστιάσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν, με ταχεία υλοποίησή τους. Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της χώρας μας, η ΕΕ παρατηρεί ότι η ύφεση μέχρι σήμερα κυμάνθηκε σε επίπεδα που πλησίαζαν τις προβλέψεις, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός παρά την αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων.

Η πτωτική πορεία του εργατικού κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ θεωρείται ενθαρρυντικό ότι οι εξαγωγές κινήθηκαν πρόσφατα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τα τέλη του 2011», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες, πέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 6% του ΑΕΠ εντός του 2010, μειώνοντας το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 9,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, ωστόσο σημειώνει πως παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ιδίως όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και σημειώνεται πρόοδος, συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε να χαράσσει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας θα οριστεί δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων ώστε μέχρι το 2014 να έχει υλοποιηθεί πλήρως η δημοσιονομική προσαρμογή.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι σύνθετες και καλύπτουν μεταξύ άλλων τη φορολογία, την υγεία, την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο αφήνοντας χρόνο για διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους πριν περάσει από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή των μέτρων. Η πλήρης δέσμευση της κυβέρνησης να υλοποιήσει την πολύπλοκη αυτή διαδικασία θεσμικών αλλαγών, ιδίως δε η αποφασιστικότητά της να αντισταθεί στα κεκτημένα συμφέροντα, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας», τονίζει η Κομισιόν.

Στον τομέα της χρηματοδότησης, αναφέρει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές ομολόγων με αποδεκτά επιτόκια. Η αυστηρή τήρηση του προγράμματος με την οικονομική συμβολή της διεθνούς κοινότητας παραμένει το κλειδί για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι εξίσου σημαντικό η κυβέρνηση να αναβαθμίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εν γένει να επιτύχει μεγαλύτερη απόδοση από το ευρύ φάσμα περιουσιακών της στοιχείων. Το έργο πλήρους απογραφής των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και επεξεργασίας σχεδίου δράσης ανά στάδια είναι σε εξέλιξη.

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έλλειψη μετρητών και η αύξηση των μη αποδοτικών δανείων ασκούν πίεση στο τραπεζικό σύστημα και η πίστωση συρρικνώνεται. Είναι ενθαρρυντικό ότι, πρόσφατα, ιδιωτικές τράπεζες πέτυχαν, έως ένα βαθμό, να αντλήσουν κεφάλαια, υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει πως είναι ουσιώδους σημασίας να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των τραπεζών που είναι υπό τον έλεγχό της.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνουν πρόοδο. Η νομοθεσία που καλύπτει πτυχές της αγοράς εργασίας, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, της μεταρρύθμισης της υγείας, της αδειοδότησης και της έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Οι ελληνικές αρχές οφείλουν τώρα να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των νόμων αυτών, να διασφαλίσουν ότι το νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν. Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί κυρίως ταχεία πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετά φιλόδοξες και εκτεταμένες ώστε αντιμετωπίσουν τις βαθιές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα θα επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στην αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας, την εξάλειψη διοικητικών φραγμών στις εξαγωγές και την ενδυνάμωση του πλαισίου που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέρει η Κομισιόν.

Η έγκριση των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η επόμενη αποστολή της τρόικας στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011.

Αναφερόμενος νωρίτερα τη Πέμπτη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στο νέο κείμενο του μνημονίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει οι εκπρόσωποι της τρόικας, αλλά ο στόχος των 15 δισ. ευρώ έως το 2013, χρονιά κατά την οποία το μνημόνιο οριστικοποιείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: