17/8/10

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών


Στα 96,2 δισ. ευρώ ή το 20% του συνολικού ενεργητικού εκτινάχθηκε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, επίπεδα που αποτελούν και νέα ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με το πρωινό δελτίο της HSBC.

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ενισχύθηκε κατά 2,4 δισ. τον προηγούμενο μήνα από τα 93,8 δισ. τον Ιούνιο και 49,7 δισ. στα τέλη του 2009.

Σημειώνεται ότι οι αγορές κεφαλαίων παραμένουν κλειστές για το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ και ως εκ τούτου, οι αγορές αυτές παραμένουν «παγωμένες» και για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα, μοναδική πηγή ρευστότητας να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει εχέγγυα ύψους 135,8 δισ. ευρώ, ή το 30% του ενεργητικού τους στην ΕΚΤ.

Η HSBC επαναλαμβάνει ότι αν και οι τράπεζες θα πρέπει σε κάποια χρονική στιγμή να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα, η χρηματοδότησή τους δεν αποτελεί «φλέγον» ζήτημα πρώτον, καθώς η ΕΚΤ παράσχει απεριόριστη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και δεύτερον, λόγω του νέου πακέτου εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: