20/8/10

Κατά 4 δισ. ευρώ φέτος,«Ψαλίδι» στις δαπάνες ζητά η Κομισιόν


Την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των κρατικών δαπανών, κατά 4 δισ. ευρώ, επισήμανε η Κομισιόν, προκειμένου η Ελλάδα να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ φέτος.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα μοιάζουν προς το παρόν επαρκή ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 ... υπό την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος των δαπανών παραμείνει πολύ αυστηρός οδηγώντας σε συνολικές κρατικές δαπάνες 4 δισ. ευρώ κάτω από τα σχέδια, ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Προστίθεται μάλιστα πως καθώς εντείνεται η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αναμενόμενη ανάκαμψη ίσως να μην αρκεί για να ικανοποιηθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Μάιο για τα ετήσια έσοδα του κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ πάντως ανέφερε ότι η μείωση των δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα έσοδα σε άλλους τομείς είναι ένας «κινούμενος στόχος» εάν αποδειχθούν υψηλότερα τα έσοδα ή η μείωση των δαπανών, το ποσό των 4 δισ. θα μειωθεί αναλόγως.

«Δεδομένου ότι τα προγραμματισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν καταλλήλως και εγκαίρως, και δεδομένου ότι το σενάριο στα μακροοικονομικά εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες, οι διαθέσιμες προβλέψεις δείχνουν ότι το έλλειμμα της κυβέρνησης και το πλαφόν για το χρέος το 2011-2014, με διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2014, είναι εφικτά» προστίθεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε ανακοίνωσή του για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 10% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 13,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.326 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 890 εκατ. ευρώ), των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 700 εκατ. ευρώ. και τέλος των δαπανών για μισθούς και συντάξεις κατά 775 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδα του αυξήθηκαν κατά 23,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: